USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Декларації про витрати чиновники подаватимуть з 2012-го

6 Квітня 2011 09:38
Заплановане на четвер 7 квітня ухвалення президентського антикорупційного законопроекту відкладається на невизначений час, при цьому передбачається, що документ набуде чинності 1 липня.
Про це стало відомо під час вчорашнього засідання парламентського комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією, – інформує ТСН із посиланням на «Коммерсант-Украина».
На ньому також був затверджений проект декларації про доходи та витрати чиновників, яку держслужбовці почнуть подавати тільки з 2012 року.
У розпорядженні видання опинився проект «Декларації про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру особи, уповноваженої на виконання функцій держави/місцевого самоврядування», створений робочою групою комітету.
У той же час, свій проект декларації розробили і в Мін'юсті, але робоча група пропонує схвалити проект комітету, заявив член комітету-регіонал Іван Вернидубов.
«Різниця в проектах декларацій полягає в тому, що Мін'юст пропонує декларацію про доходи та витрати, яку будуть заповнювати державні службовці, а проект комітету припускає заповнення декларації чиновниками та їх близькими», – пояснив глава комітету, депутат від Компартії Валерій Бевз.
Після прийняття в цілому закон пропонується ввести в дію з 1 липня. Винятком має стати стаття про фінансовий контроль – було б нелогічно розривати рік і вимагати заповнення декларацій за той період, коли закон не діяв, а вже з 1 січня 2012 року закон набуде чинності, і до 1 квітня держслужбовці зможуть заповнити декларації.
Відповідно до парламентських документів декларант і його близькі повинні вказувати серед іншого рівень своєї середньомісячної заробітної плати, загальну суму сукупного доходу за рік, а також коштів, отриманих з-за кордону.
Крім того, чиновнику і його близьким потрібно буде вносити в декларацію інформацію про своє нерухоме майно, транспортні засоби, вклади у банках, цінні папери та інші активи, а також про фінансові зобов'язання, серед яких «добровільне страхування, недержавне пенсійне забезпечення, утримання майна, погашення основної суми кредиту і договір позики».
Крім обов'язку заповнювати декларацію на близьких осіб чиновника, найбільш принциповою новацією документа є вимога обов'язкового декларування витрат, сума яких перевищує середньомісячну заробітну плату чиновника.
Втім, ця вимога стосується тільки держслужбовців, а їх близькі декларувати витрати, що перевищують середньомісячну зарплату, не зобов'язані.
Нагадаємо, законопроект був поданий в Раду президентом Віктором Януковичем і прийнятий у другому читанні 15 березня.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus