USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.93 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Демобілізація під час воєнного стану: у Раді розповіли, кого із військових можуть звільнити зі служби

11 Грудня 2023 21:31
У Верховній раді тривають дискусії із Міністерством оборони і Генеральним штабом щодо процесу демобілізації під час воєнного стану.

Про це розповіла членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська в інтерв’ю Telegraf.

«Генштаб, дійсно, проти, тому що в силах безпеки та оборони недостатня кількість людського ресурсу, а відтак і людського ресурсу в резерві. Військові проти будь-якої демобілізації, окрім окремих категорій людей. Навіть проти демобілізації строковиків, хоча є політичне рішення президента їх демобілізувати і дати можливість видихнути», – сказала вона.

Читати ще: Демобілізація в Україні: у Раді розповіли про розробку змін у процедурі

Бобровська наголосила, що потрібно встановити законодавчо право на демобілізацію після відповідної кількості місяців служби.

«Це чесно стосовно тих, хто служить з 24 лютого 2022 року і хто до 24 лютого служив. Так повинно бути, бо відпусткою ситий не будеш. І є ж ще додатковий мобілізаційний ресурс, який просто ховається або чекає. У людини ж не бездонний психологічний ресурс, і стояти 20 місяців на передку і чекати на вдачу, що ти просто виживеш до кінця воєнного стану... Це несправедливо з боку держави», – вважає вона.

За її словами, йдеться про тих, хто служить уже 36 чи 24 місяці, але обов’язково мають бути включені місяці для бойових розпоряджень.

«Тобто людина відслужила чесно і має право на звільнення. Але це на рівні дискусії парламенту і ми ще чекаємо Міністерство оборони і Генеральний штаб до дискусії в такому форматі. Вони мають розуміти, як це вплине на кількість тих, хто зможе піти з армії. Залежно від цього і буде прийматися рішення», – підкреслила вона.

Читати ще: В Україні можуть мобілізувати ще одну категорію громадян: «100 тисяч можна забрати на фронт»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 12 Грудня 2023 16:39
Вас би вивести на пару днів в Авдіївку то може б прийшли б в свідомість.
Геннадій Карпінський Показати IP 21 Грудня 2023 07:25
Військові проти демобілізації? Військові це ті, хто на нулі, а не в штабах. Це тилові та штабні необстріляні високопогонні орденоносні зайці. От їх і потрібно всіх на нуль. Вже через годину цих клерків зменьшиться на половину, бо на нулі багато не живуть. Дуже соромно, що ці зайці після військових кафедр, двумісячні офіцери, які навіть гірші ніж солдат, який пройшов 3-х місячний курс молодого бійця, щось там ще пропонують чи зявкають. Вони срокову службу обішли своєю хитрістю і боягудством і їх також нема на нулі. Хоча ордени і нові звання в цих зайців ростуть як на дрожжах. Вони для війська не авторитет. Питайте про демобілізацію у тих, хто на нулі. Хто, наприклад, як ми зайшли 800 чоловік, а через 7 місяців вийшли меньше 100. У ціх і питайте. Вони без орденів і мідалей, зі шрамами та кантузіями і з дуже тяжким моральним та фізичним станом, бачачи що тут відбувається і як якісь тиловий заяць вирішує його судьбу. Ми, військові, за демобілізацію і за те, щоб всіх ціх зайців високопагонних, орденоносних, необстріляних "воїнів" посадили в окопи на нуль, щоб вони хоч побачили що таке зброя і як її використовувати, щоб запах пороху почули і як летить на тебе 500 кг авіаційна бомба і що після цього від тебе залишається. От тоді і спитайте їх, якщо буде у кого, треба демобілізація чи ні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus