USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Росія хотіла спричинити голод в Україні в три етапи, – The Guardian

24 Вересня 2023 17:41
На тлі російського вторгнення українські прокурори спільно з правозахисниками готують досьє воєнних злочинів РФ для подання до Міжнародного кримінального суду (МКС) зі звинуваченням агресора у навмисному спричиненні голоду в Україні.

Як йдеться в матеріалі The Guardian, прокурори та правозахисники хочуть задокументувати випадки, коли російські окупанти використовували голод як зброю війни, щоб надати докази МКС.

Саме ці докази дозволять МКС розпочати перше у своєму роді таке кримінальне переслідування, що може передбачати нові звинувачення президенту Росії Путіну.

До кінця наступного року юридична компанія Global Rights Compliance працюватиме з українськими прокурорами над створенням досьє. Мета полягає в тому, щоб подати заяву відповідно до статті 15 Римського статуту, яка дозволяє третім сторонам надсилати інформацію про ймовірні воєнні злочини прокурору МКС. Прокурор, який базується в Гаазі, вирішуватиме, чи продовжувати справу.

Частково зусилля юристів будуть спрямовані на визначення винних, в тому числі на те, чи вимагати звинувачення для президента РФ Володимира Путіна, як це сталося в березні, коли МКС видав ордер на арешт президента РФ за злочин незаконної депортації українських дітей в Росію з територій, тимчасово окупованих під час війни.

На думку юристів, аналогічно можна стверджувати і про злочини, пов’язані з голодом.

Як йдеться в матеріалі, використання їжі як зброї відбувалося в три етапи. Таку думку висловив старший юрист Global Rights Compliance Юсуф Хан, зазначивши, що агресор почав використовувати голод проти українців одразу після початку війни, коли українські міста були взяті в облогу, а постачання продовольства припинилося.

Серед задокументованих інцидентів – загибель 20 цивільних громадян у Чернігові вранці 16 березня 2022 року, коли російські осколкові бомби вибухнули біля супермаркету, де українці стояли в черзі за хлібом.

Слідчі також зосереджуються на облозі Маріуполя. Постачання продовольства до міста було припинено, а коридори для гуманітарної допомоги заблоковані або розбомблені, що дуже ускладнило або унеможливило виїзд мирних жителів.

Друга фаза за словами юрист – знищення об’єктів, необхідних для виживання цивільного населення. Вона включає знищення запасів продовольства і води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій.

«Якщо ви знищуєте об’єкти, необхідні цивільному населенню, як-от енергетична інфраструктура в розпал зими, то ваші дії є спланованими», – додав він, нагадавши, шо Миколаїв залишився без питної води від самого початку повномасштабного вторгнення.

Третій етап – спроби Росії запобігти або обмежити експорт українських продуктів харчування.

«Потім ми бачили, як Росія атакувала зернові об’єкти на Дунаї і грала м’язами на Чорному морі», – сказав Хан, посилаючись на повідомлення українських чиновників про те, що наприкінці липня і на початку серпня було знищено 270 тисяч тонн продовольства.

«Путін може нести відповідальність за вчинення цих злочинів безпосередньо, спільно з іншими та/або через інших, а також за нездатність здійснювати належний контроль над російськими військовими або іншими особами, яких звинувачують у конкретних злочинних діях», – стверджує юрист.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus