USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Демонтаж кондиціонерів та антен: як у Луцьку впорядковуватимуть історичні фасади

17 Січня 2024 14:40
В обласному центрі Волині затвердили порядок утримання фасадів будівель і споруд на території історичних ареалів міста та об’єктів культурної спадщини поза їхніми межами. Це дозволить впорядкувати фасади пам’яток та інших будівель, а також забезпечити належний догляд за спорудами та збереження історичного середовища міста.

Рішення ухвалили під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради.

Нагадаємо, у 2021 році, згідно з рішенням Міністерства культури та інформаційної політики, було затверджено Історико-архітектурний опорний план міста, яким встановлено межі двох історичних ареалів Луцька, як-от Старе місто та Заглушецьке передмістя.

Затвердивши відповідний порядок, члени виконкому зобов’язали фізичних та юридичних осіб, які мають будинки та споруди (їх частини, приміщення) на праві власності, користування (оренди), повного господарського відання або оперативного управління, демонтувати з головних фасадів будівель і споруд на території історичних ареалів міста Луцька та об’єктів культурної спадщини поза їхніми межами кондиціонери, супутникові антени та інші технічні елементи (електронні табло, монітори, екрани, біжучі стрічки тощо), які працюють на зовнішній простір. Власникам це потрібно зробити протягом одного місяця з дати набрання чинності цього рішення.

Читати ще: Без недолугих утеплень чи супутникових «тарілок»: історичні фасади в Луцьку впорядкують

Окрім того, департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами доручили забезпечити до 1 березня внесення погоджених паспортів опорядження фасадів до містобудівного кадастру Луцької міської ради з метою їх оприлюднення.

Загальні вимоги до утримання будівель і споруд відповідно до порядку передбачають, що утримання фасадів об’єктів культурної спадщини та цінної історичної забудови повинно здійснюватися у спосіб, що потребує мінімальних змін і доповнень та забезпечує збереження матеріальної автентичності, об’ємно-просторової композиції, елементів, які мають історико-культурну цінність, опорядження тощо.

Власники/користувачі будівель та споруд зобов’язані:

- проводити систематичні огляди стану фасадів, а також невідкладні огляди у випадку явищ стихійного характеру та інших непередбачуваних обставин;

- здійснювати роботи з утримання фасадів будівель та споруд, їх елементів у технічному стані, який забезпечує належний та довгостроковий архітектурно-естетичний вигляд, безпеку пішоходів, мешканців тощо, враховуючи вимоги Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 № 76;

- проводити будь-які роботи з декоративними елементами фасадів, які мають історико-культурну цінність, лише відповідно до висновку відділу охорони культурної спадщини міської ради та погодженого паспорта опорядження фасадів;

- проводити роботи з опорядження фасадів будинку, споруди виключно після оформлення у встановленому порядку паспорта опорядження фасадів.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ася. Показати IP 17 Січня 2024 16:53
Надайте перелік адрес де потрібно провести демонтаж .?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus