USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Заради поліцейського будинку в Луцьку знищили історичну лазню

12 Лютого 2020 09:23
Заради будівництва багатоповерхівки для УМВС в Луцьку розтрощили військову лазню, яка входила до комплексу військових споруд ХІХ століття.

Лазня на вулиці Залізничній, 16 була збудована наприкінці ХІХ століття в рамках будівництва військового містечка, до якого входили казарми та церква на вулицях Стрілецька та Коновальця. Від чудово збереженої споруди, яка мала всі шанси стати історичною пам’яткою, залишилася лише купа старої цегли. Знищили її задля того, аби звести чергову коробку-багатоповерхівку на замовлення поліції.

Як відомо, право постійного користування двома земельними ділянками на вулиці Залізничній, 16, площею 0,2607 та 0,5965 га, належить Головному управлінню національної поліції у Волинській області.

Що ж стосується ділянки, де розташовувалась лазня, то у січні 2019 року управління поліції звернулося до ОДА з проханням змінити цільове призначення ділянки. Адже раніше вона мала статус «земель житлової та громадської забудови для обслуговування адміністративних і виробничих будівель та споруд». Та голова ОДА підписав розпорядження, яке змінило статус ділянки на «землі житлової та громадської забудови для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку».
Як стало відомо Інформаційному агентству Волинські Новини з власних джерел, у січні 2020 року управління поліції області звернулося до міської ради з проханням надати містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхового житлового будинку на вулиці Залізничній, 16. Проте у міськраді поліції повідомили, що у Луцьку введений мораторій на нове житлове будівництво.

А тим часом лазню знищили, щоб розчистити будмайданчик.
Коментуючи демонтаж будівлі, луцький краєзнавець, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис повідомив, що щойно вніс об'єкт у список підготовки для статусу пам'ятки. Але отримати статус, який би дав змогу зберегти будівлю від знищення, не встигли.

«Донедавна це була в доброму стані збережена військова лазня кінця ХІХ століття. Шикарний декор цегляного стилю з двома кольорами цегли (рядовий цегляний стиль будувався лише з одного кольору) доповнював казармове містечко того часу. Імовірний архітектор – Григорій Артинов, який проектував луцьку Іверську каплицю, найвідоміші споруди Вінниці, церкву св. Пантелеймона в Рованцях і ще багато чого. Не встигли...», – пише він на своїй сторінці у мережі Фейсбук.
фото 2018 року
фото 2018 року
ІА Волинські Новини звернулось за телефонним коментарем з приводу цієї ситуації до очільника ГУНП у Волинській області Петра Шпиги, проте спілкуватись телефоном на цю тему він відмовився та порадив звернутись з офіційним письмовим запитом.

Нагадаємо, житловий комплекс на вулиці Залізничній – це не єдина багатоповерхівка на замовлення УМВС, яку будують в Луцьку у суперечливому місці. Свого часу архітектурно-містобудівна рада розкритикувала проект детального плану території на вулиці Глушець, де раніше для цього вирізали дерева. Вердикт архітекторів був наступний: ПДП (проект детального плану) суперечить генплану міста, оскільки одну з багатоповерхівок автори проекту намалювали просто на місці існуючої приватної будівлі.

ЧИТАТИ ЩЕ: БАГАТОПОВЕРХІВКА ДЛЯ ПОЛІЦІЇ У ЛУЦЬКУ: ДОРОГУ – ГЕТЬ, ЧУЖУ БУДІВЛЮ – ЗНЕСТИ?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
НЕ БАЙДУЖИЙ Показати IP 12 Лютого 2020 09:37
Притон наркоманів та алкоголів розвалили ... НЕГІДНИКИ. ЦІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПУЗАТІ СКІлЬКИ ЇМ БУДИНКІВ МОЖНА БУДУВАТИ
ДАІ Показати IP 12 Лютого 2020 09:40
КУПЛЮ ЦЕГЛУ!!
ОСтап Показати IP 12 Лютого 2020 09:56
1) Стоп стоп який ще мораторій то ж на Рівненській дали дозвільні документи????? 2) Тобто міська рада звернулась і вказана будівля була не занедбаним сараєм а пам'ятником архітектури з відповідними документами? Скільки місто виділило на ї реконструкцію?
Тарас Показати IP 12 Лютого 2020 10:09
вже один будинок будували для поліцейських, той що на Глушець.
Анонім Показати IP 12 Лютого 2020 10:34
Внести вони не встигли... Нафіг вона вам нікому не була потрібна. Але коли тему підняли, то заворушились
Луцьк Показати IP 12 Лютого 2020 10:49
А поліція має юридичний статус замовника? А їм виділенні бюджетні призначення на будівництво? А конкурс на визначення підрядника проведений? То вже не тільки порушення - тут попахує корупцією!
люда Показати IP 12 Лютого 2020 10:53
не все , те що старе - має історичну цінність. В розвалюхах жити ніхто не хоче, стоять як хлам ,часто збирають бомжів і.т.д.. Звичайно треба мати право на ділянку, доцільність саме там забудови, але міняти старе на нове - треба.!
К.лучанин до люда Показати IP 12 Лютого 2020 11:29
Ну й логіка! Давай замок Любарта знищимо, бо це ж старе, поміняймо на "нове".
Любі свині до К.лучанин Показати IP 12 Лютого 2020 11:36
А до того і йде.... З базару почали....
Баба Ганя до люда Показати IP 12 Лютого 2020 11:35
Тебе також можна помінятм
Володимир Показати IP 12 Лютого 2020 11:21
Я в цый лазні ще мився в 1983 році коли служив в армії
Павлик Морозов Показати IP 12 Лютого 2020 12:08
И все же эти "менты" редиски ещё те. Когда нужны били строителям для строительства полицейского дома разрешительные документы то Луцкая власть пошла им на уступки и дала эти необходимые документы. А как защищать интересы местной власти и большинства горожан Луцка по переносу старого рынка на другое новое место, то полиция хвост поджала. Да нам нужна не демократия в кавычках, а наоборот вернуть прежние времена 1945-1975 года, а может и ещё ранее, что бы наводить порядки.
УКРОП Показати IP 12 Лютого 2020 12:11
Лазня 19 ст., зараз вже 21 ст. Чим же так зайнята міська рада, що "не встигли оформити документи"? Певне, працюють вдень і вночі, бідолашки.
ігор луцький до УКРОП Показати IP 12 Лютого 2020 20:12
Ага,аж спини мокрі.До цього часу не можуть виставити рахунок за опалення і гарячу воду.
Філософ Показати IP 12 Лютого 2020 12:25
Я дивуюся які в нашому місті тупорилі люди. Нафіг та лазня щоб бомжі спали і наркомани кололися.? Я покажу ва десятки закинутих будівель яким по 100 років біжіть відтворюйте памятку.
Дом Показати IP 12 Лютого 2020 17:16
Треба більше ментів, щоб було більше корупціонерів.
Історик Показати IP 12 Лютого 2020 21:28
Я живу в будинку 1962 року, може теж віднесем до ЮНЕСКО
Лучанин Показати IP 12 Лютого 2020 23:11
В коментарях я так розумію перепис бидла. Луцьк - не Львів і не Київ, тут історичних будівель раз-два і немає, такі будинки треба берегти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus