USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Демонтаж Центрального ринку вночі – абсолютно законний», – юрист

8 Лютого 2020 14:48
Демонтаж Центрального ринку в Луцьку, який увечері 4 лютого розпочали здійснювати працівники муніципальної варти, – законний. Своєю чергою, помилкове знищення майна відбулося через необдумані і протиправні дії підприємців і так званих захисників ринку.

Про це йшлося під час ефіру програми «Позиція» 12 каналу.

Як зазначив юрист Павло Заєць, демонтаж Центрального ринку абсолютно законний.

«Кожен підприємець знав про демонтаж»

«Законодавством, зокрема жодним нормативно-правовим актом, не передбачено, що такі дії потрібно проводити виключно вдень. Муніципальна варта сама вирішує, коли зручно здійснювати роботи.

Я вважаю, що демонтаж ринку вночі проводити доречно, оскільки він включає знесення масштабних конструкцій, що може призводити до утруднення руху на вулиці Глушець. Тому, аби не завдавати незручностей лучанам, було прийнято рішення проводити демонтаж уночі. Це абсолютно логічно. Та й підприємці були неодноразово попереджені. Кожен підприємець знав про демонтаж», – сказав Павло Заєць.

Читайте: Розпочали примусовий демонтаж Центрального ринку. Відео. Оновлено

Він додав, що, аби бути попередженою про демонтаж, людина як мінімум має бути зареєстрована як підприємець: «Половина так званих підприємців, які стверджують, що вони провадять свою діяльність на законних підставах, не мають ні права займатися підприємницькою діяльністю, ні договорів оренди. Це неодноразово було зазначено в ході перевірок міськрадою – приходить перевірка і 442 контейнери відразу закриваються. Тож виникає питання: кого попереджати, контейнер? Людина має знаходитися на ринку на законних підставах».
«Якби підприємці поводилися законно, то контейнери були б цілі»

Юрист також зазначив, що його дивує один момент: «Ніхто не згадує, чому знесли кіоск на вулиці Глушець і наступні. Чому помилково так сталося?»

«Якщо уважно подивитися на відео з прямих ефірів у соцмережах, то помітно, що працівники муніципальної варти мали намір зрізати браму, щоб звільнити прохід до тієї частини ринку, яку потрібно було знести. У той час грейдери і маніпулятор мали проводити демонтаж у законний спосіб – піднімати кіоск і завантажувати його на маніпулятор для вивезення на штрафмайданчик. Так і планувалося. Однак захисник ринку, активіст Сергій Рижков зупинив грейдери на вулиці Глушець, ставши перед ними, – це чітко видно на відео.

Що він робить? Він видерся на грейдер і почав погрожувати водію, зокрема й фізичною розправою. Точно не водій приймав рішення про демонтаж, напевно він і не знав, які саме ряди ринку потрібно було зносити. Його роботу мав курувати один із інспекторів муніципальної варти. Тільки муніципальну варту заблокували працівники ринку. Отож, що робить водій? Він, будучи наляканим розлюченим натовпом і власне Сергієм, який вдирався в кабіну, замість керма починає триматися за дверну ручку кабіни. Водій просто запанікував, не впорався з кермуванням і в’їхав у контейнер. На відео видно, як Сергій Рижков опісля зістрибує з грейдера», – розповів юрист.

Він відзначив, що про помилку заявляють і власники знищених контейнерів.

«Прямого умислу нищити майно не було, майно підприємця знищили через необдумані і явно протиправні дії так званих захисників ринку. Якби підприємці поводились законно, то ці контейнери були б цілі», – резюмував Павло Заєць і додав, що обставини події, в результаті якої завдано шкоди особистому майну, мають вирішуватися в процесі слідства.

Також зауважив, що, попри запевнення активістів, на відео і фото з місця події чітко видно номерні знаки спецтехніки, а працівники муніципальної варти, які мають всі повноваження на демонтаж ринку, були в службовому однострої з відповідними жетонами і розпізнавальними знаками: на відео навіть є коментар охоронця, який це підтверджує.

«Носіння шарфа, який закриває обличчя, теж не суперечить законодавству. І знову ж таки, враховуючи погрози підприємців, було доречно заховати своє обличчя, щоб уникнути помсти як самим муніципалам, так і їхнім близьким», – пояснив експерт.

«Позиція міської ради – це позиція лучан»

Він звернув увагу теж на те, що лише близько 30% працівників ринку беруть участь в акціях протесту проти демонтажу.

«У місті не одна тисяча мешканців (як працівників ринку), а 217 тисяч. А депутати міської ради – це законні представники лучан. Вони як представницький орган захищають інтереси лучан, тобто позиція міської ради – це позиція лучан. Якщо міська рада діятиме всупереч інтересам лучанам, наприклад оприлюднить проєкт про будівництво перед замком багатоповерхівки, то, я даю гарантію, лучани прийдуть із протестами під міську раду. Це будуть не 200 людей, а тисячі. В обговореному випадку прийшли 200–300 людей, безпосередньо матеріально зацікавлених у ринку», – сказав Павло Заєць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Сила є ! Показати IP 8 Лютого 2020 15:01
Ти, Рижков, дякуй богу, шо Женіка там не було ! Ти ж вже раз був розпластався на канвасі після нокдауна і нокаута !
" до Сила є ! Показати IP 9 Лютого 2020 09:49
- ума не треба!
Ахаха Показати IP 8 Лютого 2020 15:05
Це для лохів, чи як?
Tresh Показати IP 8 Лютого 2020 15:10
все вірно сказав
Ом Показати IP 8 Лютого 2020 16:46
Я за переїзд ринку.Тільки КОНТЕЙНЕРИ демонтують краном.А НЕ ЗНИЩУЮТЬ МАЙНО ЛЮДЕЙ БУЛЬДОЗЕРОМ.
Адвокат Показати IP 8 Лютого 2020 17:02
Бред,повний...бред...
Хамло Показати IP 8 Лютого 2020 17:25
Нехай шановний юрист розкаже, чи є різниця між демонтажем МАФа, який в момент монтажу встановлювався без дозвільних документів, незаконно; і демонтажем МАФа, який на момент монтажу був встановлений законно, але термін дії документів (договорів) закінчився, і при цьому власник МАФа заперечує проти демонтажу. Чи нема тут спірних питань? Чи не повинні спірні питання вирішуватись в суді, до демонтажу? Чи, в разі виникнення спірних питань, демонтаж проводиться після рішення суду судовими виконавцями? У ЗМІ використовується словосполучення "встановлені незаконно" - але коли МАФи встановлювались - це було законно. На даний момент, коректно використовувати словосполучення "знаходяться без дозвільних документів", "знаходяться незаконно", "термін дії договорів сплив"
@+#&% Показати IP 8 Лютого 2020 18:04
Юрист, резюме якого розміщене на ворк. уа на посаду торгового представника??? Ви знущаєтесь?
скептик Показати IP 8 Лютого 2020 18:07
брехня і маніпулювання фактами
Анонім Показати IP 8 Лютого 2020 18:50
Це оцей заєць,що в фейсбуці чи то в контактах пропонував в школах автомати з шоколадками ставити?Ооо,хороший юрист.А є люди які вірять в оцю маячню,так що не дарма пнетесь"шановні".
Юрист Показати IP 8 Лютого 2020 19:11
Це не той Павло Заєць який шукає роботу торгового представника на 14 тисяч? По фото - схожий. Напевно дуже талановитий, затребуваний юрист. І помічником Шиби був, і патрульним хотів стати.
Анонім до Юрист Показати IP 8 Лютого 2020 21:01
Той самий)))
іа-іа Показати IP 8 Лютого 2020 20:41
"демонтаж ринку вночі проводити доречно" - а про яку доречність говорить Техніка Безпеки та Охорона Праці? Про відсутність відповідної технічної документації на демонтаж говорять саме коментарі від павла зайця. В іншому випадку це було б озвучено перед діями по демонтажу. Ситуація стара як світ, ми хочемо знести то й знесемо, найближчий приклад - СКК в мокшанців.
Ну постривай Показати IP 8 Лютого 2020 21:18
Законний демонтаж позазаконною муніципальною вартою-юрист ще той.
Васілій Сємьоновіч) Показати IP 8 Лютого 2020 21:23
Ринок давно треба перенести, будь які дискусії і чіпляння до дрібниць, тупу не в той час не так однягнені муніципали тощо - це затягування часу! Ринку там не буде і це вже факт! Змиріться
Сєнька Показати IP 8 Лютого 2020 21:27
А базарники розуміють, що своїм впертим небажанням переїхати вони підставляють інших підприємців з того ж ринку? Демонтажу підлягає лише частинка ринку(де була гуманітарка) решту не чіпають бо в них діючі договори. Зокрема на протести виходить не весь ринок а лише 200 чоловік торгові точки які підлягають знесенню. А всього на ринку близько 900 підрприємців. Тобто в них нема підтримки навіть серед своїх колег
Депутат Показати IP 8 Лютого 2020 22:19
А то випадково не той Рижков який бігає по всіх мітингах але з ним ніхто діла не хоче мати, лише постійно луплять
Чо Показати IP 8 Лютого 2020 22:32
Прикінь, договора дійсні у всіх, навіть тих кого хочуть знести... До червня 2020.
Таке вже було ! Показати IP 8 Лютого 2020 23:05
Поцікавтеся, як зносили аналогічні ринки у Дніпрі, у Києві ! Мало не покажеться !
Лучанка Показати IP 9 Лютого 2020 00:35
Не вміють люди програвати. Всеодно переїдете, питання часу. Просто хтось розумніший і робить це зараз, а хтось як воно «права качає». Вже дістав цей гадюшник в центрі міста. Постійно смердить, гори сміття, а цигани з тими горіхами взагалі окрема тема.
Лучанин до Лучанка Показати IP 9 Лютого 2020 19:56
Це в тебе під носом смердить
Свідомий Показати IP 9 Лютого 2020 10:56
Це юрист??? Змініть назву статті. Для чого тратити свій час і час глядачів на вислуховування цього некомпетентного словоблудства. Невже важко запросити дійсно ЮРИСТА. Запамятайте юрист - це людина яка працює по спеціальності в певній галузі права, але аж ніяк не особа, що в кращому випадку прослухала курси, отримала диплом, а в гіршому взагалі його купила і називає себе юристом. Те, що я придбаю посвідчення водія категорії "Д" ні дня не провівши за кермом, немаючи навиків управління і знань ПДР не зробить мене хорошим шофером автобуса. Саме такого "шофера" ви запросили на ефір. Він дає власні оціночні судження фактичних обставин без посилання на конкретні норми права. Робить субєктивну оцінку подій. Та мені не цікава його думка, бо статтю я відкрив, щоб почути думку дійсно юриста і для себе розібрати всі обставини з правової точки зору.
скептик до Свідомий Показати IP 9 Лютого 2020 15:17
для того югиста як і для гоблінів з міськвиконкому невідоме слово ПРАВО

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus