USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Депутат від ЄС і священник опублікував скандальний пост про аборти і відповідальність жінок

3 Червня 2021 22:44
Депутат Полтавської міської ради від «Європейської солідарності» та священник ПЦУ Олександр Дедюхін спровокував скандал через пост про аборти і відповідальність жінок за секс, у якому вжив зворот «Сучка не схоче – кобель не скоче», пише ВВС.

У партії вже засудили висловлювання Дедюхіна, а у соцмережах вимагають виключити його з партії.

Негативно сприйняли слова священника і в Православній церкві України. Там назвали такі висловлювання неприйнятними й пообіцяли ухвалити правила поведінки священників у соцмережах.

Сам він пост відредагував й прибрав скандальне висловлювання. Наполягає, що підтримку заборони абортів йому «приписали».

І додає, що образити він нікого не хотів – це читачі «побачили власні комплекси... та образилися».

Олександр Дедюхін – протоієрей Православної церкви України та настоятель Свято-Миколаївського храму ПЦУ в Полтаві, одного з найстаріших у місті.

Дедюхін – відомий відеоблогер, який їздив на Фанар з президентом Петром Порошенком ще до отримання Томосу.

Зізнається, що намагався триматися подалі від політики, але у 2014 році, «коли постало питання про саме існування України – підтримав проукраїнські, державницькі політичні сили».

Тож приєднався до «Європейської солідарності» Петра Порошенка та на останніх місцевих виборах потрапив у міську раду Полтави від цієї партії.

Хоча ПЦУ не благословляла священників балотуватись у депутати.

Скандальний пост

1 червня, у День захисту дітей, Олександр Дедюхін поділився своїми роздумами про відповідальність жінок та чоловіків.

«Мені тут палко пишуть, мовляв, не можна вважати жінку лише інкубатором, матка – це її тіло, а всі противники абортів нехай забирають ембріони і ростять їх самі», – почав священник.

«Просто якщо хоча б на мить приспустити перетинки між звивинами, то можна дізнатися, що ембріон в матку потрапляє внаслідок певних дій, вчинених самою жінкою. Як там старі люди кажуть: «Сучка не схоче – кобель не скоче». І якщо ти вже дала згоду на одне, то, будь ласка, неси відповідальність», – відзначив він.

І додав: «При цьому зауважу, що відповідальність чоловіка набагато більша, в нас же ж патріархат, а не щось».
Читайте ще: Священик, який виступив проти Зеленського, виявився підручним «Наріка»

Пост одразу викликав значну критику в соцмережах та у самій партії «Європейська солідарність».

У коментарі ВВС News Україна ці слова розкритикував речник ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Полтавський осередок ЄС заявив, що це «пост на особистій сторінці», який не є позицією політсили, але «таких постів не мають писати депутати!»

А співголова фракції «Європейської солідарності» у Верховній Раді Ірина Геращенко поскаржилася, що сексистське переконання «жінка завжди винна» зустрічається і в її партії.

«Захист сімейних цінностей не має нічого спільного з приниженням жінки, забороною їй права вибору, нав’язуванням домострою», – написала вона.

Та додала, що, за статистикою, найбільше абортів роблять сільські жінки, «в яких часто немає доступу до контрацепції і медицини, які тягнуть на собі домашнє господарство і нерідко чоловіка – пияка».

Архієпископ Євстратій у розмові з ВВС News Україна повідомив, що церква хоче врегулювати поведінку священників у соцмережах. І синод ПЦУ вже доручив Інституту Церкви і суспільства запропонувати проєкт документу щодо поведінки священнослужителів у соціумі, зокрема у соціальних мережах.

«На мою особисту думку стилістика низки дописів отця Олександра Дедюхіна виходить далеко за межі прийнятного в спілкуванні з боку священника. На жаль, на численні зауваження з боку ієрархів, зокрема і мої, отець Олександр реагує критично, сприймаючи їх як обмеження свого комунікаційного таланту», – додав пан Зоря.

«Мені здається, у кожної жінки в нашій країні було, коли вона не хотіла. І після згвалтування, якщо залишалась жива, то вже було досягнення. Хоча побита, в синцях, і в повному приниженні, як фізичному, так і духовному», – написала волонтерка Дана Ярова.

«А скільки жінок тільки одна одній розповідають про сексуальне насилля. І скільки їх не йде в правоохоронні органи, бо «сучка не схоче». Це ганебно. Настільки ганебно, що відвертає – ні, не від віри, а від церкви», – відзначила вона.

А в іншому дописі описала свій досвід: «Мене згвалтували і викинули на дорогу. Що я пережила, я ніколи не опишу словами. Так, я це пропрацювала з психологом і не один раз. І до речі, у собак, якщо ми переходимо на таку риторику, один пес не тримає, а другий не гвалтує. Я не звернулася у міліцію, тому що: сучка не схоче – кобель не скоче».

Дана Ярова додала, що зробила б аборт, якби тоді завагітніла, хоча загалом вона є противником абортів.

А блогер каналу «Твоя підпільна гуманітарка» Остап Українець вважає, що дилема між прихильниками та противниками абортів є хибною. Якщо загальним орієнтиром є здоров’я та добробут кожного, то «обидва умовні «табори» вважатимуть зменшення кількості абортів позитивною тенденцією».

«Частина людей вирішує фокусуватись на питаннях секс-просвіти і контрацепції, а частина – на репродуктивному насильстві та обмеженні доступу до медичних послуг для інших людей, на чиєму місці вони ніколи не опиняться», – відзначив блогер.

«А знаєте, коли в принципі можна буде говорити щось на цю тему? Правильно, коли чоловіки справді впрягатимуться у догляд за дітьми. Не номінально..., а фактично. Коли хороші тати будуть не винятком і дивом, а регулярною практикою», – пише інша блогерка Настя Мельниченко.

Письменниця Тамара Горіха-Зерня зазначає, що заборону абортів можна вважати важелем впливу чоловіків, «щоб змусити народити жінку, яка цього не хоче».

А Євген Манженко наполягає, що Дедюхін має піти з міськради та партії: «Тут, здавалося б, або кесарево кесарю, або боже богу, тобто або хрестик зніми, або мандат поклади. Але щось мені підказує, що ні з партії його за ці заяви не витурять, ні з попів за політичну діяльність не попруть».

Журналістка з релігійної тематики Тетяна Александрова резюмує: «В історії з очманілим Дедюхіним страшний не так очманілий Дедюхін, як його очманіла віртуальна паства...»

Що каже священник

Після того, як почалася бурхлива реакція соцмереж, Олександр Дедюхін прибрав з посту зворот про «сучок», але сам допис не видалив.

Олександр Дедюхін вже у четвер опублікував пост про те, хто як сприймає образи. У своїх коментарях він пише, що нікому не збирається нічого доводити

До нього написали майже 2 тис. коментарів, після чого автор залишив можливість коментувати лише друзям у Facebook.

У коментарях аудиторія розділилася – хтось підтримав Дедюхіна, хтось жорстко розкритикував, а хтось вважає, що сутність його допису неправильно зрозуміли.

«Отченьку, ти отримав досвід того, що текст живе окремим життям від автора. Хтось у ньому побачив цінність дитячого життя, а хтось лише сучку. Я би використав лексику менш провокативну, адже тема неймовірно болюча. Смерть дитини – це найстрашніше», – пише в коментарі до іншого посту Дедюхіна Максим Кравчук.

Інша коментаторка Яніна Мосієвська звернула увагу на прислів’я про «сучок» і «кобелів»: «Сьогодні весь день доводжу, що прислів’я виникло саме через спостереження за тваринами. У світі тварин так все відбувається. Нічого дивного чи образливого».

«Тому сьогодні читати, що Ви обізвали «усіх зґвалтованих жінок» було б смішно, але звернулася до гугла, там прислів’я саме в такому ракурсі використовують. Отже, згодна, вилізло «в кого що болить». Насправді це нормальне явище, але в умовах інформаційної війни є над чим замислитися», – додала вона.

А самий Олександр Дедюхін у коментарях наполягає: «Я жодним словом не обмовився про заборону абортів – її мені приписали. Я сказав, що відповідальність чоловіка більша – деякі чомусь побачили, що я в усьому звинуватив жінок. Я навіть нікого не намагався образити, а вони побачили власні комплекси, приправлені пихою, та образились».

«Але так, все, що поганого пишуть про мене, я визнаю, приймаю і дякую за хейтерів Богу», – підсумовує священник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 3 Червня 2021 22:55
А вони там всі такі
Висновок Показати IP 4 Червня 2021 05:22
Казковий ідіот.
Бо Показати IP 4 Червня 2021 06:36
Порядний піп в унію не піде.
Ненар Показати IP 4 Червня 2021 09:14
Ганьбить своєю поведінкою всіх хто його знає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus