USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Депутатська недоторканність: чому відео- та аудіодокази не мають сенсу

19 Липня 2017 11:20
Депутатська недоторканність рятує навіть тоді, коли народного обранця-корупціонера «ловлять на гарячому» під час передачі хабара. Кожна політична сила наполягає: «Недоторканність треба скасувати!». Але тільки перед виборами. А після виборів депутати про це згадують дуже мляво — навіть законопроект президента лежить вже рік. Є метод зняти імунітет для всіх і безповоротно? (Програма «Наші гроші» за 17 липня 2017 року на телеканалі ZIK).

Від чого захищає депутатська недоторканність депутатів? Відповідно до Конституції України, депутати є недоступними для правоохоронних органів лише за трьома пунктами: залучення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.



Заборони на проведення негласних слідчих дій стосовно народного депутата Конституція не встановлює. Але самі депутати розширили свій імунітет. Стаття 482 Кримінально-процесуального кодексу (КПК) України перераховує всі негласні слідчі дії, які можливо здійснювати стосовно нардепів лише з дозволу парламенту.



На рівні закону і КПК депутати заборонили себе обшукувати, оглядати їх речі, транспорт, житлові та службові приміщення, отримувати доступ до листування і телефонних розмов, а також вчиняти інші (конкретно не зазначені дії), які порушують їх права і свободи.

Наприклад, можна законно прослухати міністра, директора приватної компанії або водія таксі, необхідно лише одержати санкцію суду. А прослухати законно народного депутата, поки з нього не знята недоторканність, не можна. Щоб це зробити, правоохоронці повинні прийти у Верховну Раду, отримати згоду, і тільки потім йти в суд. Фактично, вони повинні спочатку повідомити всій країні, що хочуть таємно прослухати парламентарія. Тому щоб зібрати хоч якісь докази до зняття імунітету, слідчим доводиться бути винахідливими.

Нижче наводиться фрагмент тексту прослуханого розмови підприємця Личевського з депутатом від Народного фронту Євгеном Дейдеем, фігурантом справи про незаконне збагачення.



Прослуховували не депутата, а його співрозмовника. За словами генпрокурора Юрія Луценка, той, кому дзвонив підприємець, автоматично потрапив під прослуховування. Але це не завадило керівнику Регламентного Комітету Верховної Ради Павлу Пинзенику перетворити короткий фрагмент розмови з Дейдеем в ключовий аргумент проти зняття з нього депутатської недоторканності. Перед голосуванням з приводу зняття недоторканності Дейдея Пинзеник стверджував, що по відношенню до його колеги зо Народному фронту, Євгена Дейдея, була порушена таємниця телефонних розмов народного депутата, проведені негласні слідчі дії, які обмежують права і свободи народного депутата, законність одержання доказів є сумнівною, і була порушена 482 стаття КПК. В результаті голосування за залучення Дейдея до кримінальної відповідальності провалилося. Коло замкнулося: недоторканність врятувала Дейдея від зняття недоторканності.



Народний депутат Євген Дейд і бізнесмен Ігор Личевський

Але за словами Андрія Савіна, юриста Центру протидії корупції, співрозмовника нардепа Дейдея - бізнесмена Ігоря Личевского прослуховували законно, тому і докази проти нардепа є законними. Але вирішувати, чи законними є такі докази чи ні, повинен суд, а не Регламентний Комітет Верховної Ради.

Некваплива процедура зняття депутатської недоторканності дає можливість депутату втекти з країни, особливо якщо депутат передчуває загрозу затримання і арешту. Так свого часу зробив нардеп Олександр Онищенко, фігурант газового справи про нанесення збитків державі «Укргазвидобування». Тепер він знаходиться не в Україні.

Місяць тому нардеп Борислав Розенблат вільно покинув ресторан після того, як агент по імені Катерина передала його охоронцеві останній транш контрольованою хабара в 200 тисяч доларів.



Народний депутат Борислав Розенблат

Якби депутатська недоторканність мала винятки для затримання депутатів на місці злочину, детективи в той день змогли б не обмежиться арештом лише охоронця Розенблата. Але завдяки абсолютному імунітету, наступний місяць фігурант сенсаційного кримінального провадження навіть не отримав підозри, бо її не мають права вручити без згоди Верховної Ради.

Великий парадокс депутатського імунітету в тому, що усвідомлення його важливості і необхідності народний депутат отримує разом з мандатом. Поки нардеп ходить в статусі кандидата, він, як і більшість людей, вважає, що недоторканність потрібно скасувати.

Більше двох років тому Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект про повне скасування депутатського імунітету в розділі кримінальних проваджень. Цей президентський законопроект завис в бездіяльності. Місяць тому президент нагадав депутатам про нього. Але через юридичні тонкощі цей законопроект не може бути прийнятий. Його треба відхилити, щоб внести новий.

А на даний момент абсолютний депутатський імунітет робить безглуздим значну частину відео- та аудіодоказів, як і розслідування депутатських корупційних злочинів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 19 Липня 2017 11:29
так у 482-й статті КПК йдеться про особливості слідчих дій щодо судді, а не нардепа

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus