USD 39.56 39.90
  • USD 39.56 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Депутати не можуть відібрати землю в церков, – луцький адвокат

18 Квітня 2023 15:31
Останнім часом в Україні дедалі частіше спалахують скандали довкола Української православної церкви московського патріархату, яку напряму пов’язують із російською церквою.

Ситуація загострилася наприкінці березня, коли керівництво національного заповідника «Києво-Печерська лавра» не продовжило дію оренди для УПЦ МП у чоловічому монастирі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври та висунуло монахам вимогу покинути територію лаври. Тут не обійшлося без скандалів.

Читати ще: Російських агентів у лаврі треба обмінювати на наших полонених, – намісник волинського монастиря

Згодом на Хмельниччині отець МП у храмі побив військовослужбовця, а через кілька днів у Чернівецькій області духівники УПЦ МП не впустили до церкви траурну процесію із загиблим Героєм.

Ці події обурили українців і вони почали вимагати заборонити московську церкву. 11 квітня діяльність УПЦ МП під час сесій заборонили Волинська обласна рада та Луцька районна рада.

Читати ще: Заборона УПЦ МП на Волині: що на практиці означає рішення облради

Однак чи вдасться у такий спосіб реально вплинути на діяльність УПЦ МП на території міста, регіону чи країни? Про це пише Insider Media.

Як розповів адвокат Василь Самолюк, жодна з підстав не дає нікому права в одноосібному порядку прийняти рішення про відібрання землі, яку раніше дали в постійне користування. Це стосується й земель під церквами УПЦ МП.

«Якби мені зараз сказали спробувати якось аргументувати подібне рішення, то я не знайшов би ніяких підстав, окрім як загальних, наприклад, у зв’язку з російською агресією і т. д. І якщо це рішення оскаржити, то за рівних умов (тобто якщо не буде жодного тиску на суд), Феміда мала би цей позов задовільнити і скасувати рішення», – прокоментував Василь Самолюк.

До того ж, кожен храм має свого власника. Це може бути держава, якщо йдеться про пам’ятку архітектури, територіальна громада, якщо вона за свої кошти його збудувала, або ж сама релігійна організація. В такому випадку землю взагалі не можна забрати.

Якщо релігійна організація орендує будівлю, то до розірвання договору оренди вона не може припинити користуватися ділянкою.

«Важливо розуміти: якщо на ділянці є майно, то право на об’єкт нерухомого майна є первинним, а право на землю – похідним. Якщо триває будівництво, то навпаки: право на землю є первинним, допоки не відбудеться реєстрація об’єкту нерухомого майна. Тож відібрання землі не вирішить питання відібрання церков, вони залишаться, тому що в них є власники», – наголосив адвокат.

Він звернув увагу, що, наприклад, церква Всіх Святих землі Волинської, яку будують на проспекті Соборності в Луцьку, – це об’єкт незавершеного будівництва.

«Навряд чи її зводили би без необхідних дозволів і погоджень. І як би окремі луцькі депутати не надували щоки і не намагалися щось зробити, думаю, землю під цією церквою вони навряд зможуть забрати. Єдине – хіба створити якісь перешкоди. Але якщо релігійна організація будувала цю церкву за своєї кошти й доведе це в суді, то останній прийме рішення на її користь.

Якщо ідеться про відібрання храму як об’єкта, то це можна зробити тільки у випадку, якщо організація орендує будівлю в держави. Правда, тут теж можна нарватися на суд. Коли йдеться про майно УПЦ, то, поки її діяльність не заборонена, це неможливо взагалі», – пояснив Василь Самолюк.

Читати ще: «У храмі Всіх Святих землі Волинської проповідували: потрібна війна, яка очистить Україну від нечисті», – релігієзнавець



На його думку, якщо в УПЦ МП забрати землю, це не вирішить питання діяльності церкви, яку напряму пов’язують із РПЦ: «Їхні отці будуть їздити з Володимира в Луцьк, щоби провести службу, вони будуть збиратися в землянках чи навіть у лісах, але продовжать нести свої наративи в маси».

Адвокат резюмував: представники органів місцевого самоврядування можуть хіба звернутися до Президента та Верховної Ради, щоби протранслювати центральній владі настрої населення, ініціатива же щодо заборони УПЦ МП має йти зверху через суд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
лучани Показати IP 18 Квітня 2023 16:01
Адвокат клієнт РПЦ.
скептик до лучани Показати IP 20 Квітня 2023 20:18
а ти клієнт ліпін
123 Показати IP 18 Квітня 2023 16:05
В Україні на сьогодні є право власності на землю або оренда землі. Постійного користування землею на сьогодні не існує і таких актів ніхто не видає.
колюня Показати IP 18 Квітня 2023 17:06
ну , якщо земля в оренді , але перебуває у власності громади , держави , підприємця , то в чому питання надання в оренду ? сьогодні дав , завтра забрав .
скептик до колюня Показати IP 20 Квітня 2023 20:17
є договір оренди, у якому прописані умови, у тому числі термін його дії, а також відповідальність за порушення умов договору, зокрема припиненння його дії в односторонньому порядку
Maха Показати IP 18 Квітня 2023 17:21
то чому ще не звернулися ? кругова порука. гроші не пахнуть...........
Українка Показати IP 18 Квітня 2023 17:33
Васька, певно треба щоб ракета впала на твій дім чи твоїх рідних!!! Чи щоб хтось був зґвалтований з твоєї сім'ї! Пєтух ти Васька!
як варіант Показати IP 18 Квітня 2023 17:44
ну, ще є варіант перевірити дозвільні документи на будівництіо, в т.ч щодо строків. Думаю, це більш дієвий варіант, встановити порушення, і цим мотивуючи, скасувати дозвіл, і в подальшому розірвати оренду
Лучанин Показати IP 18 Квітня 2023 18:55
Храм всіх Святих Землі Волинської будується на кошти прихожани УПЦ. Хоче ПЦУ чи місто мати подібний храм - виділяйте ділянку, збирайте кошти, і вперед. Але ж куди там? Он Михайло ніяк Свято-Троїцький собор до пуття довести не може. Краще просто віджати вже готове. А, взагалі, варто не думати як когось заборонити чи щось відібрати: всі ми люди однієї землі, потрібно проводити різні спільні бесіди на рівні парафій, священиків, єпископів, шукати спільне, робити напрацювання на майбутнє, шукати точки дотику - шлях довгий і тривалий та і нелегкий, але він більш плідний для майбутнього держави та Церкви в Україні.
Васька до Лучанин Показати IP 18 Квітня 2023 20:36
Це одоробло нікуди не рухається, його доля - бути розібраним, і там звести житло для тих, хто постраждав у війні, поплічниками якої є православний сатанат
дідо до Лучанин Показати IP 18 Квітня 2023 20:40
незавершене будівництво, значить землю заберуть..рпц поїде в кацапстан...
скептик до дідо Показати IP 20 Квітня 2023 20:19
десь ми вже це чули. запрєтіть, отобрать і подєліть
Я Показати IP 18 Квітня 2023 19:52
Вони будували храм не за свої кошти,а коштом релігійної громади яка хоче перейти до ПЦУ!
Ще Показати IP 18 Квітня 2023 20:03
один показовий приклад того, що наші нешановні депутати рвуть на собі вишиванки від псевдопатріотизму, витираючи туфлі з лайном в Закон. А натовп реве від захоплення.
Анонім до Ще Показати IP 29 Червня 2023 10:23
ага. он тернопільський голова рвав на собі волосся від патріотизму і шо ?.хапуга хапугою виявився
Анонім Показати IP 19 Квітня 2023 00:37
Фінляндія заморозила землю й нерухомість Російського центру науки і культури, бо вважає, що він може бути не тільки центром 'м'якої сили ' росії, а й місцем шпигунства. І Фінляндія з кацапами поки що не воює, а у нас 9 років війни з росією, окуповані великі території, багато загиблих, а нам байки розповідають різні тупоголові чи зацікавлені юристи.
скептик до Анонім Показати IP 20 Квітня 2023 20:14
Заморожування активів є тимчасовим заходом, під час якого росія не має права передавати, відчужувати або передавати в заставу активи. Воно діятиме протягом трьох тижнів, протягом яких компетентні органи визначать, чи перебувають земельні ділянки та офісні будівлі у власності, володінні або під контролем підсанкційної особи.
Всім Показати IP 19 Квітня 2023 09:45
Після того, як в Україні буде прийнято закон про заборону діяльності релігійних організацій, центр управління яких перебуває в країні-агресорці, справи почнуть вирішувати самі по собі. УПЦ або саморозпуститься, або піде у самопроголошену автокефалію поклавши на канонічність, або поосібно перейде до ПЦУ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus