USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Депутати просять оплатити навчання бійців АТО з обласного бюджету

30 Березня 2017 17:06
Державний механізм пільгового вступу до вузів для бійців АТО та їхніх дітей був остаточно затверджений лише у жовтні 2016 року. Тому частина людей цієї категорії здобуває вищу освіту за свій кошт, інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

Під час Постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства депутати від фракції «УКРОП» у облраді Надія Хвищун та Григорій Павлович запропонували внести зміни до Регіональної програми підтримки учасників антитерористичної операції та їх сімей. Зокрема, депутати просять виділити кошти для оплати навчання 16 бійців АТО та однієї дитини загиблого бійця АТО, які здобувають вищу освіту у Луцькому національному технічному університеті.

Надія Хвищун розповіла, що сьогодні лише дванадцять учасників АТО навчаються на державній формі. Проте навіть вони були переведені з контрактної форми лише з 1 січня 2017 року, а тому також мають заборгованості по оплаті за один семестр.

«Держава обіцяла забезпечити цю категорію населення пільговим вступом у вузи. Проте в реальності чіткий механізм прописали лише у жовтні 2016 року. Тому власне і склалась така ситуація із цими студентами-учасниками АТО, – каже депутат. – Дванадцятьом необхідно відшкодувати вартість семестру, який вони провчились на контракті, іншим п’яти студентам – повністю оплатити навчання. Це шість навчальних семестрів, адже ці люди поступили на основі диплому молодшого спеціаліста».

Оскільки Регіональна програма прописується лише на рік, тому депутати-укропівці просять передбачити 83 650 гривень для оплати освітніх послуг учасникам АТО, з них 36400 гривень на оплату заборгованості 12-ти студентам за перший семестр та 47250 гривень для оплати одного семестру 2016 року та двох семестрів у 2017-ому іншим 5-ти студентам.

Директор департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана Гобод апелювала до депутатів, що у Луцьку є два державних вузи, тому, якщо оплатити навчання для студентів з ЛНТУ, то претензії може виставити Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Також, за словами чиновника, оплата навчання цим студентам може створити соціальну напругу.

Депутат Григорій Павлович наголосив, що позиція держави та її представників дуже дивна у цій ситуації.

«Держава забирала цих хлопців у АТО, але забезпечити безкоштовну вищу освіту для них не може. Дехто з бійців, які навчаються у ЛНТУ, проходять зараз службу на сході. Одна зі студенток – донька ветерана-афганця, який після проходження служби в АТО помер. Його дружина залишилась сама із трьома дітьми. Люди, щодо яких ми звертаємось, реально потребують допомоги», – закликав колег підтримати прохання Григорій Павлович.

В результаті обговорень члени профільної комісії підтримали запропоновані депутатами зміни до програми. Голова комісії, депутат від УКРОПу Олександр Зінчук наголосив, що цим студентам обов’язково передбачать кошти й на наступні роки навчання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пропоную Показати IP 30 Березня 2017 21:43
Зараз не 2014 рік вони уже потроху відходять на другий план

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus