USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Депутати купували у Луцьку вночі пиво. ВІДЕО

12 Жовтня 2011 15:41
Депутати Луцької міської ради з фракції «За Україну!» хочуть зробити більш жорсткою заборону продажу алкоголю уночі та у 100-метровій зоні навколо шкіл.

Як пояснив депутат Павло Данильчук така ініціатива викликана тим, що проблема неконтрольованого продажу алкоголю не вирішується, а підприємці ігнорують рішення про заборону продажу алкоголю уночі.

Представники соціальних служб та громадських організацій підтверджують – рівень алкоголізму серед підлітків росте, а проблему одними брошурами не вирішиш.

Депутати пішли по пиво

Аби перевірити, як діє заборона продавати алкоголь вночі, депутати Роман Романюк та Павло Данильчук 22 вересня з 22 години до першої години ночі робили власний рейд по магазинчиках Луцька - за схемою руху маршруту № 15. У кожному з магазинів депутати купували пиво, знімали все на камеру та опитували продавців (див. відео).

Врешті, не зважаючи на пізній час депутати купили випити у двох магазинах на проспекті Молоді, біля готелю «Лучеськ», на Київському майдані, біля Стоматологічної поліклініки та першої міської поліклінік на проспекті Волі, неподалік кінотеатру «Промінь» і бару «Фієста». Загалом депутати «затарилися» десятком літрів пива.

Продавці переважно пояснювали, що про заборону не чули. Інші казали, що їм вікна б’ють, якщо відмовляються продавати. Частина самостійно «корегувала» час початку заборони продажу з 22 до 23 години.

Однак в супермаркети та на автозаправні станції і деякі стаціонарні магазини депутати не заходили. Адже, як виявляється, на них заборона виконкому не розповсюджується. З огляду на це й було ініційоване рішення, яке б посилило контроль за продажем алкоголю.

Обранці хочуть жорсткіше

На відміну від діючого рішення, проект нового забороняє з 1 листопада продаж алкоголю будь-якої міри важкості з 22:00 до 8:00 усім суб’єктам господарювання, окрім об’єктів ресторанного бізнесу.
Також від обмежує продаж алкоголю узагалі об’єктам, що розміщені на відстані 100 метрів від приміщення загальноосвітніх закладів. Нині ж діє поняття – від головного входу до навчального закладу. Цікаво, що проект заборони продажу алкоголю біля шкіл поширюється і на безалкогольне пиво.

«Діти так само можуть купувати безалкогольне пиво. Вони бачать, є ефект психологічний, коли купують пиво. Вони не бачать яка там марка чи етикетка на цій пляшці знаходиться», - пояснює Данильчук.
Також проект рішення рекомендує податківцям анулювати та припиняти видачу ліцензій на продаж алкоголю тим підприємцям, які порушують згадані правила. Подібне рішення за словами ініціаторів проекту успішно діє вже у Тернополі.
«Алкогольне і тютюнове лобі надзвичайно сильне. Прибутки тіньові надзвичайно великі. Їх вистачить для того, аби, вибачте мені, усіх депутатів, які спробують, по-нормальному попрацювати з підприємцями, домовитися…І після того алкоголь буде продаватися вдень і вночі на кожному кроці», - каже депутат Богдан Шиба.
Разом з тим він зазначив, що окрім підтримки ініційованого рішення необхідна й консолідація зусиль органів місцевого самоврядування усіх міст України для внесення змін на законодавчому рівні щодо обмеження часу продажу алкоголю, підвищення вартості ліценцій, зміну квот та зменшення обігу алкоголю.
Підприємці – за рівність
Начальник відділу розвитку підприємництва міськради Олександр Козлюк радить депутатам не поспішати виносити рішення на сесію, а пройти усі регуляторні процедури, аби воно не потрапило у суди, як це було з нині діючим і попередніми подібними.
Керуючий юридичним підрозділом Регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців Андрій Філатов рішення та рейд називає «піаром», причому «дешевеньким». Він говорить, що подібні рішення вже оскаржують у суді, а депутати звертають увагу на дрібних підприємців. Разом з тим, те, що біля собору у центрі Луцька відкрито виномаркет – вони ігнорують.
«Ви йдете по шляху завідомо протизаконному… Де вказано, що ви можете своєю рекомендацією припиняти дію ліценції або забороняти видачу ліцензій господарюючим суб’єктам? Де, в якому пункті це написано, що згідно ваших рекомендацій можна перекрити людині повітря, заборонити торгувати?», - каже підприємець.
Разом з тим, підприємець підкреслює, що позитивом є те, що депутати намагаються урівняти усіх підприємців. Зокрема, заборони продаж алкоголю на АЗС та у великих супермаркетах чи у стаціонарних магазинах.
Сухий закон принесе тіньову виручку і перевірки
Підприємець Віктор Веремейчук говорить, що готовий відмовитися від продажу алкоголю, якщо проблема вирішуватиметься комплексно. Він навіть запропонував профінансувати друк поліграфії з антиалкогольною агітацією. Однак без зменшення виробництва і обігу алкоголю, посилення контролю над великими алкомаркетам Луцька – ситуацію не зміниш.
«Чому така увага до торгових закладів, а не закладів, які мають повне легальне право до ранку розливати алкоголь, пропонувати його споживачам? Такі як «Золото», «Сінатра», та інші? Туди ходить молодь навіть шкільного віку. Фейсконтроль як сито просіює тих школярів, які приходять туди святкувати дні народження», - каже підприємець.
Окрім того, підприємці кажуть, що однією забороною справу не вирішити.
«Є рішення. І яка реакція на нього? Раз воно не виконується – давайте зробимо жорсткіше. Воно не буде виконуватися. Бо це однобокий шлях, це проблема потребує більш мудрого, терпеливого і розтягнутого у часі рішення», - каже Володимир Черняк.
Крім того підприємці нарікали, що діюче рішення притягнуло за собою численні перевірки, при чому не завжди законні. Адже за словами підприємця Галини Милисак з десяти перевіряючих лише міліціонери ладні показати посвідчення. Решта – навіть представлятися не хочуть.
Міліція мовчить. Міліція сама купує алкоголь?
Чимало претензій винило до правоохоронних органів. Мовляв, рішення є, воно в принципі непогане, однак його виконання незадовільне. Причина цього – недостатній контроль зі сторони міліціонерів.
Утім, представники правоохоронних органів проігнорували круглий стіл. Натомість, деякі підприємці стверджували, що до них з посвідченням міліціонерів, або ж і інших силових структур уночі заходять по алкоголь. Пред’являють посвідчення – і як тут не продати?
Начальник відділу муніципальної дружини Луцька Микола Корнейко, в компетенцію якого також входить контроль продажу алкоголю і тютюну каже, що рейди проходять регулярно. Але от поставити біля кожного кіоску по муніципалу немає кадрової можливості.
А тому Корнейко пропонує «соломонове» рішення – свідомі підприємці повинні просто уночі підвищити ціну на алкоголь і тютюн у п’ять разів.
***
Учасники круглого столу зійшлися на думці , що проблему потрібно вирішувати комплексно. Громадські організації, школи, батьки та й соціально відповідальні підприємці повинні займатися пропагандою здорового способу життя.
Утім від ідеї заборонити продаж алкоголю депутати не відмовилися. Депутат Богдан Шиба каже, що суть будь-якої влади - у адміністративних рішеннях, чим подібна заборона і є. Він наводить досвід Німеччини, де у під час пропаганди проти тютюну жорстким законом обмежили місяця куріння, підняли в 3 рази акциз.
Павло Данильчук запевнив, що обранці готові хіба доопрацювати проект рішення про посилення заборони продавати алкоголь вночі і біля шкіл, але не збираються відмовлятися від ідеї винесення такого рішення на сесію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Анатолій Показати IP 12 Жовтня 2011 16:00
Клоуни..
Гузь Показати IP 12 Жовтня 2011 16:06
Котлюк, ти страх потіряв??? Я ж тебе на помойкє нашол...
kamil Показати IP 12 Жовтня 2011 16:18
і мали вони ваші залякування десь далеко) на днях там же біля податкової о 12 ночі особисто брав вино. продали без остраху.
Віолета лучанка Показати IP 12 Жовтня 2011 16:25
Все це правильно, але хто хоче пити, то і нап"ється до 22.00 і буде бити вікна тим продавцям, а ви краще міліцію поставте на місце
jkhs до Віолета лучанка Показати IP 13 Жовтня 2011 07:24
видно шо баба...
Кіт Показати IP 12 Жовтня 2011 16:39
хотів раз купити пива, було рівно 22:06, так не продали.... але постоявши пару хвилин біля кіоску, побачив, як підійшов якийсь знайомий продавчині і вона винесла йому пиво через двері у пакеті. так що "по блату" в нас все і всім можуть продати
Богдана Показати IP 12 Жовтня 2011 16:48
Цирк.І як це вплине на покращення життя Лучан? Ви з головою дружите чи ні? Депутати ...ві. Не позорте МАНДАТИ. Чекайте часу десь земельну ділянку пульнути. Вашу політичну силу потрібно назвати "Нефіг Дєлать". Лузери...Немає слів щоб описати ваші тупі діяння.Ще на думку спадає одна річ. Ви проводите рух АНТИМОСКВИЧ?
Компетентний Показати IP 12 Жовтня 2011 16:53
ДЕПУТАТИ! ОТ І РОБІТЬ ВИСНОВКИ, ЯК ГРОМАДА СПРИЙМАЄ ВАШІ РІШЕННЯ. МОЖЛИВО ПЕРЕД ТИМ, ЯК ЇХ ПРИЙМАТИ ПОТРІБНО ЗАПИТАТИ У ГРОМАДИ, ЯКА ВАС ОБИРАЛА ЧИ ВОНА ЗГІДНА??? ДРУГОГО РАЗУ ДАНИЛЬЧУКУ І ЙОМУ ПОДІБНИМ НЕ БУТИ ДЕПУТУТАМИ. ТОЛКУ З ВАС???
До-компетентного до Компетентний Показати IP 13 Жовтня 2011 00:34
Є таке поняття як критична кількість споживання алкоголю на душу населення, тобто така кількість спожитого спирту в рік на одного громадянина після якої настає вимирання нації. Кажуть, що ми вже цього досягли. А п"яний хіба когось послухає? А п"яна нація хіба дослухається до розумних рішень? Ні. А депутати зробили добре, тільки треба було ще відразу накладати заборону на торгівлю. А фрази типу хто хоче напитись той всеодно нап"ється - це взагалі маразм. Давайте ще говорити хто хочете вколитись, той і так вколеться, отже, дозволимо торгівлю всілякими наркотиками. Народ, ми через ту випивку стаємо реальними бидляками.
Здрасте Показати IP 12 Жовтня 2011 17:09
Тема правильна, тільки не депутати повинні цим займатись. Цікаво, мер, муніципали, міліція мовчать, а опозиція ходить і робить рейд - брєд.
parliament Показати IP 12 Жовтня 2011 17:16
За те хлопці пива напились)))))))))
Роса Показати IP 12 Жовтня 2011 18:32
І зникнете ви від кіосків , як роса на сонці, і буде торгівля і спиртним і не спиртним! Не там шукаєте порядок! Потрібно ЗВЕРХУ, а не з низу! До верху руки коротенькі - то ви мучите просту людину-бджілку! Не хочете спиртного -закрийте всю торгівлю нічну! Хто купить чіпси без пива?
Гуцул Показати IP 12 Жовтня 2011 20:06
"Загалом депутати «затарилися» десятком літрів пива". )))) І вранці на засідання обласної ради вже не пішли.
Роман Показати IP 12 Жовтня 2011 20:45
Ідея правильна, може менше буде всякого алкобидла по вечорах шастати...
Ester Показати IP 12 Жовтня 2011 21:20
Я "за" таку ініціативу. Як вбачається з відео, пиво віддавали назад продавцям, і гроші, їм очевидно теж повертали
anti burж Показати IP 12 Жовтня 2011 22:44
куди це суспыльство котиться, а нардепам зачьот
Вінстон Показати IP 13 Жовтня 2011 07:28
Дурнями були-дурнями й помруть! хто захоче купити пиво, той і купить, а закони ваші до дупи!!!
Наташа Показати IP 13 Жовтня 2011 08:20
Правильно зробили депутати. Та ще треба було оштрафувати тих продавців, щоб це не повторилось. А то порядні, хороші хлопці
Віталій Ляцевич Показати IP 13 Жовтня 2011 09:09
Молодці респек!!! Рано чи пізно піднята тема буде втілена...
Аналіз Показати IP 13 Жовтня 2011 10:18
Цитата: "Однак в супермаркети та на автозаправні станції і деякі стаціонарні магазини депутати не заходили. Адже, як виявляється, на них заборона виконкому не розповсюджується" Ну то, якого ж милого вимагати від ларьків, якщо любий може на заправці "затаритись" бухлом?
Я з Луцька. Показати IP 13 Жовтня 2011 14:22
Молодці хлопці, поприкалувались вечерком.
Кононович. Показати IP 13 Жовтня 2011 14:56
Господин Рычук опубликуйте статью "Коли Гузь и Романюк будуть відкривати закриту ними "пивнуху"! Это будет настоящая демократия,а не подача информации с одной стороны!
ЛТП Показати IP 13 Жовтня 2011 15:07
Гузь,тебе Вітів за "водяру"з_їсть!))
Семен Показати IP 13 Жовтня 2011 19:13
Повседневная забота одной половины населения - смотреть, как бы чего не свиснули, другой - наоборот. И обе как-то заняты...
Сповідь (зупинка) Показати IP 13 Жовтня 2011 22:57
Торгую всім .. і вдень і вночі (знахожусь поза юрисдикцією лмр). Прїзджали ППС, хотіли бабла, послав.. А ви станьте за прилавок вночі!!?? Депутати.. А Зарплату людині дати за що??? За продаж пряників??? На рах тютюну... націнка 6-7 %!!! Назаробиш? Єдиний вихід Алкоголь, сумно, але малолєткам непродаю,заборонив. Перци-депутати фартухі видати попрацювати за 100 грн ніч. Мабуть слабо.
Олег Савчук Показати IP 14 Жовтня 2011 04:40
Для кого цирк - давайте організуємо круглий стіл - АНТИЦИРК. Готовий зібрати депутатів і вони з задоволенням візьмуть на озброєння конструктивні, і такі необхідні Лучанам пропозиції коментаторів антициркачів! Контакт - sav4uk.com/contact/
вано Показати IP 26 Серпня 2012 10:48
Якщо ви турбуєтесь за здоров'я нації, то забороніть алкоголь ночччю продавать всюди і знизьте ціну на ліцензію. А то шо виходить, моєму магазину не можна продавать, а поруч через 10 м знаходиться пивний бар, там пий хоч залийся. Нада як в анекдоті: умєрла. так умєрла.Всім то всім. І заводи можна позакривать. А то ходять депутати борються з підприємчиками, які єлє кінці з кінцями зводять. Ні до чого позитивного ті нічні заборони прдажу не приведуть.Це все ми вже проходили неодноразово.В 20-х роках була навіть смертна кара за самогоноваріння. Перестали гнать? Отож! В 80-ті був "сухий закон". Перестали пить? Отож! Тільки виноградники повирубували, а тепер з підприємців беруть збір на розвиток виноградарства.Уже 15 років деруть цей збір. Вже можна було виноградників насадить в три яруса.А чогось нема ні виноградників, ні грошей.Отож! І ото якби ті депутати , що приймають такі рішення на заборони, та шоб самі постояли за прилавком після 22 та послухали все шо продавці вислуховують. Оті всі мати, всі прокльони і погрози. Та подивились в очі тій жінці, яка пропахала цілий день в таку спеку на огороді і повертаючись додому не може купити пляшечку пива, або робітник, який вийшов після зміни в 22.30 із заводу теж не може купить. Або...або... і або. Постійте, подивіться, послухайте, познімайте.А тоді робіть якісь висновки. А заборонить це легше всього.Це називається підстрахувались, тобто зняли з себе відповідальність і зробили величезну роботу: заборонили!!!.А слабо походить по школам, почитать лекції, показать фільми, поговорить з батьками, заборонить рекламу алкоголю, поговорити беспосередньо з тими хто п'є і т.д. А то все вокруг да около. То все суєта суєт, яка ні до чого позитивного не приведе. Да ви можете об'явить липову статистику, що після заборони зменшились беспорядки, але в це мало віриться.Все це підтасовка і виправдання своїх неправомірних дій і обмеження прав споживача.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus