USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Держбюджет 2022: на що можуть розраховувати волинські громади

23 Грудня 2021 20:25
Дотації місцевим бюджетам в наступному році за деякими статтями видатків у держбюджеті скоротили. А зважаючи на анонсоване підвищення зарплат медикам і освітянам, місцеві громади муситимуть шукати на це кошти. Водночас їм також мають розподілити кошти кількох нових субвенцій, передбачених у держбюджеті 2022 року.

Додаткові видатки і все менше ресурсу

Про те, чого чекати громадам і які основні новації в новому бюджеті, говорили учасники заходу Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» HOVERLA / проєкт USAID в Україні та Асоціації міст України «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 роках».

Уже з січня 2022 року Україна житиме за розрахунками нового бюджету, який ухвалили цьогоріч не на нічному засіданні і без особливих баталій. Голосування відбулося 2 грудня, а сам документ в публічному доступі з’явився дещо пізніше – 13 грудня, аби його можна було детальніше проаналізувати.

Поки що громади поступово розглядають проєкти своїх бюджетів. Однак на Волині вже зазначають: децентралізаційного бюджету громади не отримали.

«Державний бюджет відкрив чимало білих плям, які ми маємо закривати. Справжнього бюджету децентралізації громади не дочекалися. Все, що було опущено на місця, додаткові видатки лягають на громади різних рівнів», – зауважив під час заходу голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

І якщо за деякими статтями в держбюджеті декларують збільшення, то за іншими уже є зменшення фінансового ресурсу. Передаючи на місця усе більше повноважень, держава одночасно скорочує додаткові фінансові надходження – дотації та цільові субвенції.

Частку ПДФО громадам збільшили, але ненадовго

Вже не перший рік точаться дискусії, яка частка ПДФО має залишатися на місцях. Нині формула в чинному бюджетному кодексі діє наступна: 60% отримують місцеві бюджети, 15% – обласні і 25% – державний. Проте на кілька місяців тимчасово цю формулу змінили.

У рамках виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. на 2022 рік частку ПДФО місцевим бюджетам збільшили до 64%. У результаті заплановано, що сукупно громади отримають на 11 мільярдів гривень більше, ніж у 2021 році.

Проте, зауважив голова бюджетної комісії облради Орест Маховський, ця норма тимчасова і діятиме лише протягом січня-травня. Далі всі повернуться до формули, відповідно до якої в місцеві бюджети будуть зараховувати 60% ПДФО.

Освіта, медицина і культура. Нові субвенції і менше додаткової дотації

Освітню субвенцію в наступному році закладено у розмірі108 мільярдів гривень. Але у зв’язку з анонсованим підвищенням зарплат, потреба закладів освіти України більша – 146 мільярдів. Тож, очевидно, громади муситимуть шукати ресурси на ці виплати.

Як зазначила представниця Аналітичного центру Асоціації міст України Тетяна Палійчук, між освітніми закладами громад розподілять ще 1,6 мільярда гривень на «Нову українську школу», 1,4 мільярда передбачено на проєкт «Спроможна школа для кращих результатів», ще 504 мільйони – на надання підтримки особам з особливими освітніми потребами і 250 мільйонів – на створення центрів профтехосвіти.

Також на 2022 рік передбачено 1,8 мільярда гривень на збереження пам'яток культурної спадщини. У бюджеті на наступний рік передбачені й нові субвенції на видатки, які донедавна покривали місцеві ради зі своєї казни: 1,5 мільярда хочуть спрямувати на реалізацію реформи шкільного харчування і стільки ж – на пожежну безпеку.

На реалізацію Програми державних гарантій медичного обслуговування населення передбачено 157,3 мільярда гривень. Згідно з аналізом, це на 24% більше, ніж у 2021 році.

Але така позитивна тенденція є не скрізь. На здійснення підтримки окремих закладів охорони здоров’я передбачили субвенцію в розмірі 2,2 мільярда, що на 700 мільйонів менше, ніж у 2021 році.

1,4 мільярда спрямують на реалізацію проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Загалом обсяг додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків закладів освіти і охорони здоров’я заплановано в обсязі 2,9 мільрда, що вдвічі менше, ніж у 2021 році.

Соцзахист: гроші, житло і служби підтримки, але без коштів на соцпрацівників

У сфері соцзахисту в державному бюджеті запланували:

3,3 мільярда гривень – на забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб з числа учасників АТО/ООС, які отримали інвалідність ІІІ групи;

1,7 мільярда – на забезпечення житлом сімей загиблих учасників АТО/ООС та учасників АТО/ООС, які отримали інвалідність І або ІІ групи;

810 мільйонів – на забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;

500 мільйонів – на забезпечення житлом сімей загиблих учасників бойових дій на території інших держав та учасників бойових дій на території інших держав, які отримали інвалідність І або ІІ групи;

236 мільйонів – на створення служб підтримки жертв домашнього насильства.

Також заплановано 400 мільйонів на реалізацію програми «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» і 100 мільйонів – на реалізацію проєкту «Розвиток соціальних послуг».

Водночас у держбюджеті на 2022 рік не передбачено ресурсів на оплату гарантованих державою пільг, потреба – 6 мільярдів лише на послуги зв’язку та пільговий проїзд. Також не передбачено коштів на забезпечення діяльності фахівців із соціальної роботи (потреба – 1,7 мільярда). Також немає серед видатків і коштів на сплату штрафних сакцій за пільги та субсидії (потреба – не менш як 7 мільярдів).

Місцевий розвиток. Проєкти, в яких громади зможуть взяти участь

Не менш болючими для громад є питання доріг, соціально-економічного розвитку територій. Тож, зрештою, це теж ресурс, на який можуть розраховувати громади.

Зокрема на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах передбачено 24,6 мільярда гривень. Попередньо відомо, що Волинь планує отримати на місцеві і комунальні дороги 800 мільйонів.

9 мільярдів у держбюджеті передбачено на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери. Скільки цього року отримає Волинь, залежить більше від облдержадміністрації, аніж від громад, бо саме ОДА подає проєкти. Цього року Волинь отримала всього 20 мільйонів гривень на стадіон «Локомотив» у Ковелі.

Ще 6 мільярдів запланували нардепи на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

ДФРР цього року задекларовано у розмірі 5,2 мільярда. Волинь наступного року має отримати лише 103 мільйони, хоча планували й розраховували на утричі більшу суму.

Ще 200 мільйонів нардепи вирішили спрямувати на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. До слова, Міненерго досі не розподілило гроші для громад Волині, які належать до 30-кілометрової зони РАЕС.

Окрім того, 1 мільярд планують на реалізацію бюджетної програми «Реалізація загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022 – 2026 роки».

Ще 188 мільйонів – на розроблення планів просторового розвитку територій громад. Цього року на це в область надійшло 2,276 мільйона гривень. Ці кошти спрямували трьом громадам: Вишнівська територіальна громада отримала 655 тисяч гривень, Ківерцівська – 622 тисячі, Шацька – майже 1 мільйон гривень.

Ще 118 мільйонів гривень заплановано на трансформацію вугільних регіонів. Нагадаємо, під час візиту на Волинь прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що рішення про те, які шахти в Україні працюватимуть, а які закриють, ухвалюватиме Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Глава уряду переконував: закриття шахт найближчим часом не планують, проте цілком імовірно, що в деяких регіонах розпочнуть пілотний проєкт програми справедливої трансформації вугільних регіонів.

***

Під час заходу учасники зауважили: громади мають постійно бути у пошуку нових можливостей, використовувати усі можливі інструменти для поповнення своїх скарбниць, розвивати людський потенціал. Адже щороку держава, передаючи повноваження на місця, виділяє все менше ресурсів.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus