USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ДФС розікрала 10 млн євро на реконструкцію митних постів, - ЗМІ

1 Серпня 2017 16:58
Європейський союз припиняє відносини з Україною у рамках «транскордонного співробітництва PL-BY-UA» та розриває програму фінансування трьох прикордонних проектів на 10 369 393,10 ЄВРО.

Про це пише редактор програми «Гроші», креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександр Дубінський, посилаючись на свої джерела.

Як зазначає журналіст, у цьому випадку списати цей провал української влади на «папередніков» ніяк не вийде.

Європейський союз, ще в 2006 році в рамках «Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства» прийняв програму прикордонного розвитку європейських сусідів «транскордонного співробітництва PL-BY-UA 2007-2013»

Загальний бюджет програми вражає, 202,9 мільйона євро, які повинні були піти на розвиток прикордонної інфраструктури та митних постів Польщі з Україною та Білоруссю.

До речі, програма за рішенням ЄС виявилася настільки успішною, що її продовжили до 2020 року.

У рамках цієї програми в кінці 2013 року Україна отримала фінансування за трьома стратегічними проектами:

1. Повну реконструкцію пункту пропуску «Устилуг» з фінансуванням в 5 436 279,23 €

2. Реконструкцію ПП «Рава-Руська» та закупівлю обладнання для ПП «Краковець», «Шегині» та «Ягодин» з фінансуванням в 2,213 731,87

3. Розвиток IT інфраструктури на митних та прикордонних постах «Рава-Руська», «Краковець», «Шегині», «Смільниця», «Ягодин» з фінансуванням 2 719 382 €

«Здавалося б, ось вам фундамент для реформ, про які говорили на Майдані, ось вам допомогу ЄС в боротьбі з контрабандою та все необхідне обладнання для цього. Але ні, отримавши перші транші в 2014 році, гроші зазвичай розікрали, але нічого не побудували», - зазначає Дубінський.

Реконструкція митного поста «Устилуга» закінчилася виритим котлованом за 3 000 000 євро.


Журналіст наголошує, що приблизно так само історія і з двома іншими програмами, у рамках яких так само нічого не було зроблено, але гроші були отримані і схоже витрачені.

Крайній термін завершення проектів був 31 грудня 2016 року, але на той час зроблено нічого не було.

Саме тому ЄС і вирішило згорнути співпрацю і вимагає гроші назад.

Дубінський опублікував офіційний лист глави програми Paweł Słowikowski на ім'я в.о. ДФС Мирослава Продана з повідомленням про припинення співпраці у рамках цих програм (за відсутності результатів) і з вимогою до 31.08.2017 відзвітуватися про використані гроші за трьома вищезгаданими програмами.

Тепер стає зрозумілим, що реконструкція митних постів і оснащення їх сучасними системами боротьби з контрабандою не вписується в поняття «реформи ДФС і Митниці».

«Те, що гроші, отримані від ЄС треба буде з ганьбою повертати, - це факт, але мене хвилює 2 питання які я б хотів адресувати в.о. глави ДФС Мирославу Продану:

1. Чи буде проведено розслідування щодо котловану за 3 мільйони Євро і хто в ГФС понесе відповідальність за такі «реформи»?

2. За яким курсом ми будемо повертати 10 мільйонів євро? За 11, як в січні 2014, чи по 29, як сьогодні?

І за чий рахунок буде компенсація різниці курсу, знову за наш?» - додає наостанок Дубінський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Коля Показати IP 1 Серпня 2017 17:40
А потім сім"ї ДФС розїджають по Європі Німеччина Швейцарія і так далі. От така правда А діти фото хваляться перед іншими в яких батьки не крадуть з казни
Володимир. Показати IP 2 Серпня 2017 19:03
Чого не чую від мордатого Слава Україні і про чергову перемогу!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus