USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Реконструкція МАПП «Устилуг»: котлован за 3 мільйони євро

30 Травня 2016 18:16
Вартість робіт з реалізації проекту реконструкції міжнародного автомобільного пункту пропуску «Устилуг-Зосін» на українській території – 6 мільйонів євро. З’ясувалося, що половину суми у 2014 році використали на «земляні роботи». Саме так називаються 2 котловани, викопані обабіч діючого пункту пропуску. Проект, який мав бути завершений ще торік, досі не реалізований. Коли розпочнуться роботи – сказати точно також ніхто не може.

6 мільйонів євро, половину з яких - витратили

На МАПП «Устилуг» сьогодні, 30 травня, побували волинські журналісти під час прес-туру у рамках Програми USAID «РАДА».

Нагадаємо, на Волині ще у 2011 році розпочали реалізацію проекту реконструкції митного пункту пропуску «Устилуг», вартістю 5,5 мільйона євро, розмір співфінансування української сторони – 10%. Тож загальна вартість проекту – близько 6 мільйонів євро. Проект мав бути завершений у грудні 2015 року, але його продовжили на 2016 рік.

Як розповів начальник митного посту «Устилуг-Зосін» Олександр Оникійчук, у рамках проекту у 2014 році тут були проведені земельні роботи, на тому розбудова була закінчена. Але освоїли уже 3 мільйони євро.
«Ці кошти були закладені в 2010 році на розбудову пунктів пропуску з Європейським Союзом. На Устилуг передбачили 5 мільйонів євро. Загальна сума проекту разом з обсягами українського співфінансування - 6 мільйонів. На сьогоднішній день реалізація проекту була призупинена. У 2014 році проведені земельні роботи, залитий фундамент. Уже освоїли 3 мільйони євро», - пояснив начальник митного посту.

Власне, на що витратили 3 мільйони євро – яскраво демонструють фото. На світлинах видно, що «земляні роботи» таки проводилися. От тільки як вийшло, що половину суми витратили лише на котлован – відомо хіба самим підрядникам.
Згодом, нардеп Ігор Гузь, який і організував прес-тур, заявив, що надішле депутатський запит і оприлюднить відповідь про те, на що були витрачені 3 мільйони євро.
Заморожено історією

Торік хід реконструкції пункту пропуску «Устилуг» обговорили на засіданні Комісії з питань пунктів пропуску та прикордонної українсько-польської інфраструктури і саме тоді продовжили термін дії проекту. Крім того, тоді ж стало відомо про те, що виникла необхідність зміни генпідрядної організації, шляхом проведення нових тендерних торгів на закупівлю робіт та послуг.
Самі ж роботи були призупинені в зв’язку з необхідністю проведення археологічного дослідження, оскільки на території пункту пропуску знаходиться пам’ятка архітектури ІХ-ХІІ століття «Городище».

Як повідомляє ресурс «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель», Державна фіскальна служба України 26 грудня 2014 року уклала угоду з НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України на послуги з охорони пам’ятки археології місцевого значення – городища давньоруського часу IX–XIII століття в місті Устилуг Волинської області на суму 380 тисяч гривень.

Сьогодні, під час зустрічі з журналістами, начальник митного посту «Устилуг-Зосін» Олександр Оникійчук повідомив, що уже проведені археологічні розкопки і перешкод для продовження реконструкції митного пункту пропуску археологи не виявили. Вал городища, звичайно, не зноситимуть, а, навпаки, – мають укріпити. А перед територією городища мають збільшити кількість під’їзних смуг.

Затори будуть усе одно

Такого оптимізму не поділяє голова Устилузької об’єднаної територіальної громади Віктор Поліщук. Адже, каже він, скільки б не зробили смуг – сам виїзд з зони контролю на міст не можна розширити, тож, відповідно, усе одно перед мостом через Західний Буг збиратимуться затори.
«Раніше митний перехід перетинало до 400 автомобілів, насьогодні потік машин збільшився вдвічі, а ще цим шляхом їдуть 28 рейсових автобусів. Перший проект реконструкції, який презентував нині покійний голова ОДА Борис Клімчук, передбачав потік 3 тисяч машин і 40 автобусів. На жаль, він успішно похований. Адже на цьому місці розташоване древнє городище. Тож і проблема з в’їздом на міст залишиться: вали чіпати не можна, відтак все одно буде затор», - зазначає він.
Крім того, додає голова Устилузької об’єднаної громади, територія митниці в Устилузі займає площу 3,1 гектара. Перший проект реконструкції передбачав збільшити цю територію на 1,2 гектара, але ця ідея теж похована. Тому реконструкція передбачається в межах існуючої митниці. Натомість поляки перед початком реконструкції митного посту «Зосин» викупили для потреб митниці 10 гектарів прилеглих земель.

Що напланували в Устилузі

На території польської сторони уже давно діє вся інфраструктура, там нині і розташований митний пункт пропуску на виїзд з України. В самому Устилузі діє лише пункт пропуску на в’їзд до України.

Затверджений проект передбачає будівництво в’їзної частини, адмінприміщення для прикордонних і митних служб. Тут же мають бути і облаштовані робочі місця для колег з Республіки Польща з метою впровадження спільного митно-прикордонного контролю на території України за напрямком в’їзду в Україну.
Також передбачено встановлення стаціонарного сканеру (на Устилузі такої техніки зараз немає), має також бути бокс поглибленого огляду. Зараз на в’їзді в Україну діє 4 зелених коридори і 1 червоний ( зелені коридори обирають люди, які не мають товарів для декларування). У рамках реконструкції пункту пропуску планується кількість смуг на в’їзд та на виїзд збільшити, причому на в’їзд має бути 8 смуг руху.

Щоправда, чи вистачить три мільйони євро, які залишилися, на заплановані роботи – невідомо. Очільник митного посту «Устилуг-Зосін» Олександр Оникійчук у відповідь знизує плечима: «На жаль, я не будівельник, щоб визначити, скільки треба».
Але додає: вже сьогодні завершується тендер на визначення підрядника. Якщо все буде гаразд – у серпні-вересні можуть відновитися роботи з реконструкції митного пропуску. А за рік МАПП «Устилуг», можливо, й буде оновлений.

Народний депутат Ігор Гузь, своєю чергою, повідомив: днями він зустрінеться з очільником ДФС Романом Насіровим і запросить його відвідати Волинь.
«Україна готується до впровадження безвізового режиму з ЄС, і ми маємо до цього готуватися вже: як спрощувати пропускний режим, як забезпечити роботу пунктів пропуску, коли збільшиться потік автомобілів. Другого мосту ми, звичайно, не побудуємо, та й цього не розширимо, але маємо максимально використати можливості міжнародного проекту. Нам обіцяють, що ці кошти будуть в цьому році, але в мене особисто, є великі сумніви. Тому цього тижня буду на прийомі в глави ДФС», - додав він.

***

Очевидно, що проект реконструкції МАПП «Устилуг-Зосін» до кінця 2016 року не завершать, навіть за найсприятливіших умов. Не виключено, що проект українська сторона знову проситиме пролонгувати.

Але, чи минеться це без наслідків – покаже час. Адже минулого місяця голова ОДА Володимир Гунчик заявив, що на Україну за невиконання умов проекту, можуть навіть накласти санкції. А це – не лише грошові штрафи, замороження проекту, а й підрив іміджу країни. Але й залишати все як є – в жодному разі не можна: пункт пропуску в Устилузі не витримує жодної критики: металеві вагончики не відповідають нормам, вбиральню треба добряче пошукати на території, умови для персоналу – теж не на європейському рівні…
Про діючу інфраструктуру, митно-сервісну зону на території та ще цілу низку проблем – читайте в наступних публікаціях на сторінках Інформаційного агентства Волинські Новини.

Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Олесь Показати IP 30 Травня 2016 18:46
підрядник мабуть - СУ 536? -( як кругом де дорого?) - Героя в студію! (І в НАБУ)
Я б до Олесь Показати IP 31 Травня 2016 08:53
лопатою за 3 мільйони євриків вирив би в раз 10 більшу яму)))))
Реаліст до Олесь Показати IP 31 Травня 2016 08:57
То може ви вступіть в тендер та виграйте... Зробіть, Зекономте. Чи тільки тріпатись ?
Лучанка до Олесь Показати IP 31 Травня 2016 09:48
Де будує СУ-536 об'єкти здаються вчасно і якісно.Перш ніж писати всяку дурницю вивчить статистичні дані будівництва. Де ви живете якщо не знаєте як хто будує.
Анонім Показати IP 30 Травня 2016 19:11
Картинки гарні. Я їздив через Устилуг на нашій стороні даже ями не можуть залатати а в поляків все ок. Там видно на фото яке полотно на мості з польської сторони а яке в нас. Ганьба митникам які беруть гроші за будь що. З поляків по 5-10 грн з машини щоб не придиратися з наших якщо хтось везе і не дає то зразу декларація
ігор Показати IP 30 Травня 2016 19:15
за 2 ляма євро можна зробить і лям евро можна зекономить
волиняка Показати IP 30 Травня 2016 22:15
Та вся поїздка і бла-бла - піар Гузя! Слабо розібратись у такому марнотратстві грошей і посадити за грати винних?! Грабують, осуджують у пресі, коментах..., а як крали - так і крадуть і ніхто не сидить! А Гузь і далі бла-бла...
Журналіст Показати IP 30 Травня 2016 23:32
Та ні - чому бла-бла. Я був там і бачив, люди , працюючі там, самі просять допомжіть нам у створенні належних умов. А хто з інших організував хоча б такий прес-тур?. нардеп робить, що може вирішити на своєму депутатському рівні.
ЗМІй до Журналіст Показати IP 31 Травня 2016 08:57
Ну от ви правильно написали прес-тур, а це що - бла-бла і піар! :) По цьому "туру" прийняті якісь документи, у суд за крадіжки хтось звернувся? Ну кому ви байки розповідаєте :) В цьому і вся робота Гузя - бла-бла, а на виході НУЛЬ!!!
Virt0 Показати IP 31 Травня 2016 01:05
за 3 лями ойро, я сам лопатою вирив би ці ями. У нас круче Коперфілда чарівники%!
Перевізник Показати IP 31 Травня 2016 01:20
Як крали,так і будуть красти,як брали хабарі так і будуть брати нема в нас справедливості,і чесності в Польщі також робили реконструкцію,і нечого нашим сусідам не заважало працювати) так про що дальше можна говорити(
Іван Показати IP 31 Травня 2016 12:11
Яка влада такі і здобутки !
Анонім до Олесь Показати IP 31 Травня 2016 14:28
Якраз там де Су 536 там завершено якісно і вчасно, або Вас, пан Олесь, в студію і надати іншу інформацію!!!
підрядник Показати IP 31 Травня 2016 15:35
У 2013 році тендер виграло підприємство СТС-Генпідряд, у зв'язку з необхідністю внесення змін до проектно-кошторисної документації договір буро розірвано. а у 2015 році тендер на 40 мільйонів виграла фірма, близька до тестя Насірова.
Човник Показати IP 31 Травня 2016 15:35
Митниця за хабарі І сама в змозі побудуватися

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus