USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Дякую за шанс на нове життя», – 13-річного волинянина, якому пересадили серце, виписують додому

19 Жовтня 2021 11:44
Минуло чотири тижні відтоді, як українські хірурги виконали надскладну операцію з пересадки серця юному Максиму Давидюку з Волині. Нині хлопчика вже виписують з лікарні.

Нагадаємо, цього року у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні пересадили серце дитині – 13-річному Максимові із села Зарудчі Любешівської громади. Донором для нього став 54-річний чоловік, який помер від інсульту.

Читати ще: Нічим не хворів – і стався інсульт: із грудей 13-річного волинянина вийняли серце 70-річного діда

Після операції хлопчину перевезли до київського Інституту серця. Директор інституту Борис Тодуров розповів, що його уже підготували до виписки. Відео опублікували на сторінці Максима в Інстаграмі.

«Це великий день не лише для нас, а й для країни. Перша дитяча трансплантація серця відбулася чотири тижні тому, і Максим вже сьогодні йде додому в доброму здоров’ї і гарному настрої. Він вже став блогером, має шість тисяч підписників, і він буде ділитися своїми враженнями про те, як жити з донорським серцем. А я його теж буду перепощувати, щоб всі були в курсі подій», - розповів хірург.Читати ще: «Не забирайте органи на небеса. Вони потрібні живим», – на Волині побували світила української трансплантології

Максим, своєю чергою, подякував лікареві: «Дякую за пересадку серця, за шанс на нове життя. Сподіваюсь, все буде добре».

Попереду у хлопця – тривалий процес відновлення. Як зазначив Борис Тодуров, найближчі кілька місяців йому треба себе поберегти, особливо від контактів з чужими людьми. Тим паче, зараз триває спалах коронавірусної інфекції. Пацієнта, звісно, медики без нагляду не залишать, він також буде приїжджати на консультації та контроль до Києва.

Мама Максима Тетяна також подякувала медику. Адже батьки дуже хвилювалися перед операцією: це перший такий досвід у країні, ще й двоє троюрідних братів Максима померли від хвороби серця, а одному з них навіть робили пересадку, проте він не вижив.

«Дуже дякую за вашу роботу, за те, що в Україні є такі лікарі, які можуть зберегти життя», - зі сльозами на очах звернулася вона до хірурга. Борис Тодуров, своєю чергою, зазначив: успіх цієї операції – це результат роботи багатьох фахівців.«Працювала ціла команда, велика кількість фахівців: трансплантологів, хірургів, анестезіологів, кардіологів, усі постаралися. Загалом, це найунікальніший хірургічний випадок за минулий рік», - наголосив він і пообіцяв скоро розповісти історію другої юної пацієнтки з пересадженим серцем. Дівчинка молодша за Максима, вона також перенесла добре операцію, а нині її вже перевели з реанімації.

Сам Максим продовжує вести свою сторінку в соцмережі і часто розповідає про своє самопочуття. Як каже, зараз почувається добре. Щодня він мусить пити чимало таблеток, аби донорське серце прижилося. А ще – робити спеціальні вправи для успішної післяопераційної реабілітації. Зараз, зазначає він, дуже хоче вже додому.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дідо Показати IP 19 Жовтня 2021 18:01
Приємне обиччя у хлопчини, довгих йому літ! Лікарям дяка!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus