USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Дід убивць Каті Литкіної подав до суду на позбавлення онуків, які сидять в СІЗО, права користування житлом

19 Жовтня 2019 20:24
Валерій Терлецький, дід хлопців, яких засудили за вбивство 16-річної дівчини Катерини Литкіної з Нововолинська, подав позов до суду про визнання їх такими, що втратили право користування його житловим будинком.

18 жовтня у Нововолинському міському суді відбулося підготовче засідання у справі, повідомляє Буг.

Нагадаємо, 28 жовтня Ковельський міськрайонний суд виніс вирок Максиму Терлецькому та Назару Статочнюку у справі вбивства неповнолітньої мешканки Нововолинська Катерини Литкіної, яке було скоєне у ніч з 1 на 2 серпня 2016 року.

Суд задовольнив і цивільний позов у справі про стягнення майнової шкоди, а також моральної у сумі 2 мільйони гривень на користь матері вбитої дівчини Вікторії Литкіної та 2 мільйони – батька Сергія Литкіна.

Вирок не набрав законної сили, бо захисниками засуджених була подана апеляція. 28 листопада справа буде розглянута Апеляційним судом Рівненської області. Тим часом вбивці перебувають у СІЗО в Маневицькій колонії.

Дід вбивць Валерій Терлецький хоче через суд позбавити права на користування його житловим будинком онуків, де вони мали б бути зареєстровані, якби не таємничі обставини, які стали відомі під час підготовчого засідання за цивільним позовом у Нововолинському міському суді.

На засідання з’явився сам позивач, однак не прийшов представник – адвокат Віктор Шостак. Відповідачами по справі є Терлецький та Статочнюк. Суд надіслав до Маневицької колонії лист, в якому повідомлено про цивільний позов та надано можливість подати заперечення, які не надійшли.

На засіданні були батько жорстоко вбитої дівчини та бабуся Ольга Литкіна. Підтримати родину прийшов і помічник нардепа Ігоря Гузя Андрій Бокоч.
Сергій Литкін подав заяву про залучення його до справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, подавши відповідну заяву у день підготовчого засідання, 17 жовтня.

«Предметом позовних вимог в цому провадженні є позбавлення права користування житловим будинком відповідачів Терлецького та Статочнюка. Одночасно Рівненським апеляційний судом слухається кримінальне провадження про їх обвинувачення . У вказаному проваджені вони визнані цивільними відповідачами, а я цивільним позивачем. За вироком суду Ковельського міськрайонного суду мій цивільний позов до обвинувачених про стягнення спричинених злочном матеріальної та моральної шкоди. Вирок не набрав законної сили і беручи до уваги вірогідність такого набрання, відшкодування шкоди може звестися нанівець», – йдеться в заяві.

Суд задовольнив клопотання батька Катерини Литкіної, зазначивши, що обставини можуть вплинути на його права. Хоч позивач був проти, не обґрунтувавши заперечень.

Валерій Терлецький, який хоче позбавити онуків права на користування житлом на вулиці Льва Толстого, під час судового засідання заявив, що не хоче, щоб у залі були присутні інші особи.

«Я проти. Це не є цирк, це моя особиста справа. Я нікого не запрошував», – зазначив позивач.

Суддя Андрій Василюк, який розглядає справу, зазначив, що погоджується в одному – це не цирк, це суд.

«Не цирк, це – суд. У нас відкрите судове засідання, на якому мають право бути присутні будь-хто, навіть людина з вулиці», – зазначив Василюк.

Із матеріалів справи відомо, що власником житлового приміщення, щодо якого розглядається позов, належить Валерію Терлецькому на підставі договору дарування від 30 січня 1990 року. Суддя зауважив, що так як пройшло багато часу, потрібно через Нововолинське Бюро технічної інвентаризації підтвердити право власності, про що судом буде надіслано запит.

Проживає Валерій Терлецький зараз в селі Осмиловичі Іваничівського району. Туди ж пропонує приписати онуків Терлецького та Статочнюка, про що заявляє в позові.

Вбивці Катерини Литкіної за офіційним запитом суду не зареєстровані на території Волинської області

У своєму позові Валерій Терлецький заявив, що Статочнюк та Терлецький не є членами його сім’ї. А Терлецький постійно проживав з матір’ю в Словенії і був приписаний в будинку на Льва Толстого лише щоб виготовити документи для прийняття громадянства Словенії. Вказує, що при бажанні відповідачів, може приписати їх в будинок у селі Осмиловичі.

Під час підготовчого судового засідання суддя зазначив, що були надіслані запити в нововолинський ЦНАП та підрозділ УДМС у Волинській області, щоб надати відомості про місце реєстрації Терлецького та Статочнюка.

На запит суду надійшла відповідь, що в реєстрі територіальної громади Нововолинська відомості відсутні. Згідно з даними, що містяться в картотеці реєстраційного обліку управління Державної міграційної служби у Волинській області – зареєстровані чи зняті з реєстрації не значаться.

Чому немає даних про реєстрацію чи зняття з реєстрації місця проживання щодо вбивць Катерини Литкіної і де вони зареєстровані, чим закінчиться ця справа, та який вирок винесе апеляційний суд – дізнаємося згодом .

Судовий розгляд справи по суті щодо визнання Терлецького та Статочнюка такими, що втратили право на користування житловим приміщенням, призначили на 16 грудня.

Рідні Катерини Литкіної вже четвертий рік живуть від суду до суду, щоразу проживаючи трагічні події. А остаточний вирок вбивцям так і не винесений.

11 серпня 2016 року близько 21 години у Нововолинську на териконі шахти № 3 знайдено тіло 16-річної Каті Литкіної. Після десятиденних пошуків зниклої доньки (із залученням поліції) батько знайшов її мертвою. У дівчини була розбита голова, обличчя понівечене та прикрите волоссям. Підозри впали на знайомих хлопців Каті, двоюрідних братів. У вечір, коли зникла, виходила віддати одному з них диск та малюнки. Обоє після вбивства залишили країну. Один із них проживає в Словенії, тому поспішив додому. Інший виїхав за кордон, проте невдовзі повернувся. Підозрюваних затримали. У молодшого – Назара Статочнюка – знайшли флешку Катерини Литкіної, яка зникла з її телефону. Комп’ютерна експертиза показала, що напередодні вбивства він неодноразово переглядав фрагмент фільму «Безславні виродки» із розбиттям голови. У Ковельському міськрайонному суді відтворили відео слідчого експерименту за участю обвинуваченого у вбивстві Максима Терлецького, який розповів, що вбивство скоїв його брат, а він допоміг перенести тіло. Його показання містили розбіжності з показаннями свідків, що врахував суд при ухваленні вироку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ігор Показати IP 19 Жовтня 2019 21:27
а батьки ласі до міліонів. я не в якому разі невипрадовую тих відморозків, але вина батьків також очевидна, які романтичні стосунки в неповнолітньої, на що батьки дивились, можливо вбита їх шантажувала фотографіями і тим шо вона неповнолітня,
Волинянин Показати IP 19 Жовтня 2019 22:48
На мою думку, будинок належить дідові і він вправі поступати як захоче. Приписані вони там чи ні.А гроші батькам Каті мають віддати винуватці, мають сидіти і відробляти до тих пір поки не віддадуть . Навіть після закінчення терміну по вироку. І завжди потрібно щоб винуватці розраховувались із потерпілими, якщо не відшкодують вчасно то нехай сидять стільки щоб відробили нанесені збитки, то може красти не будуть чи якийсь інший кримінал робити...
??? до Волинянин Показати IP 20 Жовтня 2019 09:42
А я думаю що дід хітрить.Після його смерті вони успадкують будинок а де їм взяти міліони от і будинок піде під конфіскацію.От і приняли рішення а з діда зробили благородного "героя"
Виконавець до ??? Показати IP 20 Жовтня 2019 11:29
Ви все вірно сказали, з тих засуджених вже не стягнеш ні копійки, не те що якийсь уявний мільйон
Хохо Показати IP 23 Жовтня 2019 09:01
Матеріальну відповідальність несуть вбивці, а не їх дід. І реєстрація не дає право власності на майно.
Адвокат Показати IP 24 Жовтня 2019 16:48
За обставин, викладених у заяві, є лише єдине правильне рішення суду - позбавити права користування житлом. Право користування не тягне за собою право власності, а тому і права на стягнення з винних осіб за рахунок майна, яке належить дідові, у цивільних позивачів у кримінальному провадженні не виникає. Цей факт повинен бути відомий представникам потерпілих осіб, а тому крім інформаційного приводу, будь-якого юридичного навантаження для справи про вбивство,- не несе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus