USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Дія.City»: в Україні готують податковий спецрежим для ІТ-компаній

17 Березня 2021 21:00
В Уряді хочуть, аби частка ІТ та креативних індустрій у ВВП країни зросла більш як удвічі. Для цього розробили законопроєкт, щоб ІТ-компанії отримали спеціальний режим оподаткування.

Про це розповів віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров під час Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм»

Він зазначив: мета Мінцифри - створити найзручнішу державу в світі за кілька років з точки зору державних послуг. Це планують зробити через реалізацію наступних кроків: надавати всі послуги онлайн; покрити 95% України інтернетом, щоб кожен мешканець в будь-якому населеному пункті міг мати доступ; навчити базовій цифровій грамотності шість мільйонів людей (саме стільки людей, з його слів, перебувають в цифровому розриві) та збільшити частку ІТ та креативних індустрій у ВВП країни до 10% (сьогодні це 3,7-4,2%).

Саме заради реалізації четвертої цілі, Мінцифри розробило законопроєкт щодо системи «Дія.City». Це спеціальний економічний та правовий режим, який, на думку авторів, допоможе розвиватися креативній індустрії.

«Його можна позиціонувати як спеціальний податковий режим, який допоможе реалізуватися й розвиватися креативній індустрії», - переконує Михайло Федоров.
Зокрема посадовець зауважує: сьогодні більшість ІТ-компаній не працевлаштовують працівників, а залучають їх як ФОПів 3 групи оподаткування. Після впровадження «Дія.City» такі умови, які діють для ФОПів діятимуть для всієї ІТ-компанії.

«Ми бачимо, що сьогодні більшість компаній працюють на системі ФОПів і вони сплачують 5% з обігу. Замість того, щоб підвищити податки ми вважаємо, що треба легалізувати на рівні компаній ідеальну систему, яка працює сьогодні», - пояснює міністр цифрової трансформації.

Зокрема, проєкт закону передбачає, що ІТ-компанії платитимуть 5% ПДФО, 1,5% військового збору, 1,5% ЄСВ. Крім того, у рамках цієї системи планують ввести податок на виведений капітал, який має бути встановлений у розмірі 9%. У Мінцифри кажуть, що це ідеальна можливість протестувати податок на виведений капітал.

«ІТ компанії пропонуватимуть працівникам офіційно підписувати гіг-контракти, і вони зможуть говорити працівникам: «Податкова система дозволяє не ховати тебе і працювати «в білу». Думаю, тоді вібудеться трансформація і поведінки людей: вони будуть відповідально ставиться до того, що відбувається в нашій країні, розумітимуть, що те, що будується і запускається – це за ті податки, які офіційно сплачені», - переконує міністр.

«Дія.City» має легалізувати й кваліфіковані види діяльності у галузі: розробка та тестування програмного забезпечення у тому числі й ігор, видання та розповсюдження програмного забезпечення, навчання комп’ютерній грамотності, тестуванню, техпідтримці, діджитал-маркетинг, кіберспорт, R&D-центри у сфері ІТ і телеком, постачання послуг пов’язаних з обігом віртуальних активів.

Водночас законопроєкт щодо «Дія.City» передбачає захист ІТ компаній від посягань правоохоронців.

«Ми знаємо, що кілька років тому була проблема, коли співробітники правоохоронних органів могли увірватися в офіс ІТ-компаній, забрати обладнання, сервери, техніку і таким чином зупиняли їх роботу. Ми фундаментуємо в законопроєкті законодавчі елементи, які будуть бар’єром таким діям. Для цього треба будуть санкції високого рівня», - резюмує Михайло Федоров.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 17 Березня 2021 21:34
5 ПДФО + 1,5 ВЗ + 1,5 ЄСВ + 9 ПВК = 17% А ЩЕ МОЖЛИВО 20% ПДВ. ФОП ЛЕГАЛЬНО ПЛАТИТЬ 5% ДЕ ЛОГІКА ?
Яка до скептик Показати IP 18 Березня 2021 15:52
Яка логіка, це ж зборище. ІТ втікати потрібно, от і все.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus