USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Як на Волині розвиватимуть ІТ-сектор

20 Січня 2015 08:30
Члени майбутнього Волинського ІТ-кластеру працюватимуть над покращенням умов для функціонування бізнесу, пов’язаного з інформаційними та комп’ютерними технологіями. Серед пріоритетних завдань – співпраця з сусідніми областями, покращення рівня профільної освіти, детінізація ринку та зупинка «відтоку мізків» в інші регіони країни.

Про це в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів Голова правління Асоціації регіонального розвитку, ініціатор створення кластеру Петро Гоцалюк.

З його слів, ІТ-ринок на Волині, безперечно, існує. Проте оцінити його важко, оскільки нині понад 50 відсотків економіки України у сфері матеріального виробництва, згідно з оцінками фахівців, знаходиться в тіньовому секторі.

Складнощів додає і різноманіття організаційних форм бізнесових структур, які працюють на Волині в ІТ-галузі: від «класичних» підприємств, що багато років працюють на ринку, до фрілансерів, які самотужки співпрацюють з корпораціями по всьому світу. Щодо перших, то вони широко рекламуються у місцевій пресі, створюють продукт для використання на Волині та мають потужну матеріальну інфраструктуру (такі, як розробник системи навігації для луцьких маршрутних таксі M@K компанія «Візор»). Що стосується других, то їх у Луцьку - чимало, адже всеукраїнська тенденція популяризації і розвитку «вільного найму» працівників актуальна і на Волині. До слова, згідно з оцінками експертів, український ринок фрілансу розвивається у 5 разів активніше, аніж світовий.

«Програмісти-одинаки, які мають контракти із закордонними замовниками, присутні в економіці області як споживачі послуг для власної життєдіяльності. Але ні вироблений ними продукт, ні отриманий дохід об’єктивно оцінити неможливо. Це - недолік, а для декого, можливо, і перевага цієї індустрії», - стверджує Петро Гоцалюк.

Серед проблем, з якими стикаються волинські гравці ІТ-ринку, головною називають кваліфіковані кадри. В той час, коли одним важко набрати певну кількість працівників під розширення бізнесу, у інших виникають труднощі, пов’язані з дефіцитом професіоналів для вирішення складних завдань галузі.

Не менш болючим є питання «відтоку мізків» - шукаючи кращих умов праці та вищої заробітної плати чимало професіоналів знаходять собі роботу в інших регіонах країни або навіть за її межами:

«Певна «містечковість» нашої ІТ-галузі призводить до того, що значна частина гарних фахівців виїздить за кордон та до сусіднього Львова, де рівень зарплат дещо вищий».

Разом з тим, говорити виключно про матеріальний аспект проблеми, зі слів Петра Гоцалюка, не слід. Адже для того, щоб забезпечити гідною оплатою спеціаліста, потрібна суттєва підтримка цієї галузі та її розвиток. Йдеться не тільки про профільну освіту належного рівня, організацію тематичних конференції та виставок, ІТ-шоу та всіляке сприяння розвитку середовища генерації креативних ідей, але й про такі, здавалось би, банальні речі, як ІТ-кав’ярні тощо.

«Тому, якщо не створювати інфраструктуру, будемо втрачати найкращі кадри, що призведе до повного занепаду сфери. Центри розвитку ІТ ведуть агресивну політику в частині залучення підготовлених фахівців, дуже активно це робить і Львів», - резюмує ініціатор створення ІТ-кластеру на Волині.

Ідея його створення, до слова, належить ВОО «Асоціація регіонального розвитку». Організація системно працює над питанням створення ІТ-кластеру ще з липня 2014 року. Зокрема, вивчаються проблеми волинських бізнес-структур галузі інформаційних технологій, а з окремими експертами, які їх представляють, працюють, власне, над концепцією побудови кластеру. До роботи також долучились члени ГО «Європейське міжнародне партнерство», працівники Луцького національного технічного університету, представники ІТ-бізнесу Волині тощо.

«Для підвищення конкурентоздатності плануємо долучити ІТ-сектор Рівного і формувати єдиний освітній, бізнесовий, креативний ІТ-простір, який при правильному підході через декілька років зможе конкурувати із львівським. Адже ресурс агломерації Луцьк - Рівне співмісний із ресурсом Львова», - впевнений Петро Гоцалюк.

Учасники робочої групи вже мають певний план дій, спрямований на реалізацію поставлених цілей. Серед іншого, першочерговим завданням є налагодження співпраці із закладами освіти з метою актуалізації та модернізації учбових програм до сучасних потреб ринку праці. Так, готуючи конкурентоздатних фахівців самі заклади освіти підвищать свою конкурентоздатність на освітньому ринку.

Також потенційні учасники Волинського ІТ-кластеру розробили програму конференцій на найближчий час.

«Розробляємо концепцію «бізнес-інкубатора» ІТ, як майданчика для генерації нових успішних ІТ-фірм. Також ведемо переговори із потужними фірмами України на предмет відкриття філій у Луцьку для створення нових робочих місць та зупинення процесу міграції фахівців до Києва та Львова», - розповідає про найближчі плани Голова правління Асоціації регіонального розвитку.

З його слів, корисним є не лише приклад Львова, який зумів налагодити власний продуктивний ІТ-кластер за декілька років, але й міжнародний досвід. Так, планують вивчати досвід польського Любліна і налагодити зв’язок у галузі співпраці освіти та бізнесу у сфері ІТ. А також запросити Литовську асоціацію експорту ІТ-продуктів у Луцьку для того, аби дізнатись про те, як розбудовували інфраструктуру інформаційних технологій у Литві, яка сьогодні є одним із світових лідерів у галузі розробки програмного забезпечення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
стукачок Показати IP 20 Січня 2015 09:16
Буде Петька відробляти, Візор протягувати:-) IT-ішник каканий:-)
Таня Показати IP 20 Січня 2015 10:50
Це смішно! Ви для початку усіх вичисліть,а тоді і податками обкладайте!)))
Гоцалюку Показати IP 20 Січня 2015 11:18
Все правильно пишете, головне Лівандовського близько не підпускайте, і тоді буде розвиток галузі в цілому, а не збагачення однієї людини
Дончанин Показати IP 20 Січня 2015 12:14
Насколько велика Свидомисть! Считают, что могут на раз решить задачки, для решения которых помимо колоссальных финансовых вложений требуется весьма приличный временной лаг для подготовки соответствующих кадров.
ровно Показати IP 14 Лютого 2015 19:34
Левандовский пусть с офисной этикой что-то сделает, а то собеседования проводят странного вида девочки в домашних тапках не первой свежести

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus