USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинських дітей-чорнобильців у школах перестали годувати

8 Березня 2014 21:17
Через політичну ситуацію в країні дітям доводиться гризти граніт науки на голодний шлунок. З 1-го березня школярів Камінь-Каширського, Маневицького та Любешівського районів взагалі не харчуюють, інформує ТРК «Аверс».

Як пояснюють в управлінні освіти Волинської облдержадміністрації - така ситуація склалась через те, що в Міністерстві соціальної політики України не провели тендерні закупівлі. Тож сотні волинських учнів, які живуть у Чорнобильській зоні, нині залишаються без гарячих обідів та навіть сніданків.

Кухар, яка працює в загальноосвітній школі села Прилісне Маневицького району Валентина Хільчук розповіла, що не готує їсти через відсутність продуктів: «В нас ще такого не було, щоб ми залишали дітей, з 84-го року, щоб залишали без харчування без гарячого... Дітям дуже важко і навчання зривається, бо діти бігають додому».

Школярам байдуже до затримок у Міністерстві та пояснень. Що таке тендерні процедури вони й гадки не мають. У них в животиках, від пояснень дорослих бурчати не перестає. Нарікання голодних дітлахів неабияк непокоїть батьків.

Матір перошкласниці Галина: «Думки такеї не було, що не будуть харчувати».

Адміністрація Прилісненської школи відмовилася чекати доки ситуація стабілізується на державному рівні. Вирішили, що гаряче харчування дітям забезпечать за батьківський кошт. Як порахували, в школі - це вартуватиме від 5 до 8 гривень на день, залежно від віку.

Директор школи села Прилісне Маневицького району Валентина Буско: «Сюди входить друге, чай, булочка, відповідно салат. А далі, ми видаєм довідки кожному із батьків, що їхня дитина в зв’язку з відсутністю харчування в школі не харчувалася, тобто це так і є. Кошти будуть повернуті Чорнобильським відділом при собезі».

Зі слів головного освітянина, проблема відсутності шкільного харчування торкнулась усіх навчальних закладів трьох чорнобильських районів Волині. І якщо в Маневицькому та Любешівському питання вирішили за рахунок батьків, то в Камінь-Каширському діти поки обідатимуть бутербродами, все через відсутність місцевого постачальника.

Начальник управління освіти Волинської ОДА Олександр Хомич: «Головне, аби від цього не постраждали діти, бо коли були прямі замовлення - дитина кожна приходила і харчувалась, а тепер одна дитина схоче піде, а друга візьме у батьків гроші і піде в той самий магазин і купить чіпси. Тут втрачається контроль за тим, що дитина їсть».

Тим часом на Волині, виробники продуктів харчування масово відмовляються співпрацювати з бюджетними установами. Мовляв, складна тендерна процедура та багато перевірок не варті угод на суму кілька десяток тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
L Показати IP 8 Березня 2014 23:53
кусень сала взяли з дому - ось вам і сніданок, а борщ-кашу нехай зготує мама!! Вони що йдуть на цілий день? За кілька годин перебування у школі ще ніхто, слава Богу, з голоду не вмер. Чим далі від Чорнобиля - тим більше пільговиків. Закінчуйте плодити нахлібників! Такої кількості пільговиків не витримає жоден бюджет! остогидло!!! пільги тим, хто дійсно цього потребує! І допомога має бути адресною - тоді і красти на цьому не будуть.
лучанка Показати IP 9 Березня 2014 01:37
та ті зони давно вже потрібно відмінити, нічого там вже немає
Ліквідатор Показати IP 9 Березня 2014 08:10
Це полішук Кухтей наплодив за хабарі тих чорнобильців чим нівілював дійсних ліквідаторів і потерпілих.
Маневичі Показати IP 9 Березня 2014 08:22
Раніше тендери проводились в районах .А тому харчування дітей було організовано і дешевше і значно якісніше.Тендер почали проводити в Києві і вигравати наближені до міністра люди.Гроші розкрадувались безбожно.А взагалі підтримую думку - пора розібратись з цими пільгами.Розвели стільки інвалідів і пільговиків що не витримає ніякий бюджет.
лучанка Показати IP 9 Березня 2014 08:58
я родом з маневицького району в школу ходила в селі. а сніданки були дома на обід бігали до хати хто жив близько. повиростали.Це були 1978р
він Показати IP 9 Березня 2014 09:34
читаєш ці коментарі і розумієш чому нас хохлами називають
отож до він Показати IP 9 Березня 2014 12:08
Зате в Европу, он як біжуть...
ррр Показати IP 10 Березня 2014 12:28
Ой!! (цензура) Хомичу, що ж ми без вас роботи будем...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus