USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Дітям подарували вишиванки і тепло душі. ФОТО

29 Лютого 2012 13:27
Небайдужі волиняни, які займаються рукоділлям, зробили добру справу: протягом двох місяців вони вишивали сорочки для вихованців дитячих будинків та дітей-сиріт. Вони вклали у ці шедеври власну душу і тепло сердець, адже вишиванка – це символ України, святий оберіг.

Перші підсумки акції «Подаруй дитині вишиванку», яку організовує Благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», підбивали 28 лютого у Палаці культури Луцька.

Майстри подарували діткам сорочечки-вишиванки ручної роботи. Їх упродовж двох місяців вишивали усі охочі, а фонд «Новий Луцьк» придбав для цього усе потрібне.


Так, у першому етапі доброчинного дійства взяли участь десятки вишивальників. Отож, близько тридцяти діток отримали у подарунок сорочки-обереги.



За словами директора Благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ніни Тарасенко, фонд започаткував у Луцьку ще одну прекрасну традицію – дарувати перші у житті вишиті сорочечки новонародженим малюкам ще у пологовому будинку. «Для молодих батьків це стає гарним уроком вірності українським традиціям», - зазначила вона.

Адже благодійність – це не тільки допомога людям, які її потребують, пожертви на лікування, це також вклад в майбутнє країни: її культуру, освіту, здоров’я. Це фактично інвестиція в інтелектуально-духовний потенціал країни.

Наприклад, відомий на всю Україну майстер художньої вишивки Юрій Савка долучився не лише до організації акції, а й особисто взяв у ній участь. Майстер зізнається: сорочку вишивав недовго, витратив на це всього декілька тижнів. А із майбутнім власником вишиванки, дев’ятикласником Дмитром Фармазюком познайомився лише сьогодні.



Шістнадцятирічний Артур Ковальчук – у захваті від подарованої вишиванки. Адже раніше не мав власної. Проте вишиванку вдягав неодноразово, коли виступав у танцювальному колективі. Хлопець запевнив: віднині вдягатиме її постійно.



Душею акції «Подаруй дитині вишиванку» є директор художнього салону «Волинський сувенір» Ілона Млинарська. Вона радіє, бо ж подія вже стала для неї родинною. Як зізналася майстриня, до вишивання долучилися її мама та сестра. «Це – не просто вишиванки, це – обереги. Тепло, передане цим дітям, стане для них святинею», - сказала Млинарська.



А директор благодійного фонду Ігоря Палиці Ніна Тарасенко зізналася: для фонду – велика честь бути причетним до акції. «Україна завжди поєднувалась із вишиванкою. Вишиванка – символ України. Поки наші традиції живуть – живе й Україна», - сказала директор фонду.


За її словами, Ігор Палиця опікується підтримкою національних традицій України: «Ігор Петрович сприяв акції, бо в його родині завжди шануються українська мова та українські традиції». Тож не дивно, що до організації акції долучилися рідні та близькі Ігоря Палиці. Наприклад, на свято вишиванки завітали мама благодійника Тетяна Палиця та мама його дружини Галина Мікуліч.

А вишивальниця Оксана Бойко зізналась, що вклала у сорочку душу й тепло. Також вона розповіла, що одна вишиванка складається приблизно із 20 тисяч хрестиків. До слова, вона вишила декілька сорочок для діток. Ці вишиванки із теплом її серця тепер носитимуть Вадим Дергун та Андрій Гетьманчук.




Усі охочі долучитися до акції матимуть нагоду взяти участь у майстер-класах. Як розповіла провідний бібліотекар центральної бібліотеки для дорослих Надія Шатрова, від початку весни в луцьких бібліотеках провідні фахівці навчатимуть людей мистецтву вишивки. До слова, працівники закладу у Палаці культури представили добірку книг, де йдеться про вишивання.




До проведення акції долучилося й управління культури Луцької міськради. Начальник управління Тетяна Гнатів розповіла: «Ми зі свого боку сприяли тому, щоб створювалися спеціальні центри вишивання, де працюватимуть майстри. Там можна буде отримати і консультацію з приводу підбору традиційного, характерного для Волині орнаменту»

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанин Показати IP 29 Лютого 2012 13:32
Справді, вишиванки - це наш національний оберіг!
Валентин Показати IP 29 Лютого 2012 13:33
Вишиванка коштує до 1000 гривень. Звідки в сиріт такі гроші? Добра справа!
Олег Показати IP 29 Лютого 2012 13:35
Вишивальниці показали, що їм не байдужі діти. Саме з таких маленьких добрих справ і робиться велике добро
Свій Показати IP 29 Лютого 2012 17:18
Все ж не можу збагнути ,чому всі кричать Палиця поганий,а він продовжує робити добрі справи.А де ж вітіви,грицюки ,де їх хоча б одна вишиванка на двох? Нема.Вони тільки квартири просять!
Петро до Свій Показати IP 29 Лютого 2012 18:29
Завжди легко робити добрі справи, коли на носі вибори. Просто ця схема "підкупу" виборця вже застаріла і не працює. Тому "вітіви,грицюки" і на них подібні цим не займаються. Частіше в Україні треба бувати)
)) Показати IP 29 Лютого 2012 17:48
хоч би коментарі писали різні, а то очевидно, що писала одна людина, проміжок часу навіть смішний. народ не обдурити.
небайдужий Показати IP 1 Березня 2012 14:03
Хороша справа зроблена. Добре, що популяризується українська вишивка. Це хороший і перспективний вид самозайнятості. І приємно, що нарешті ожили і знайшли себе бібліотечні установи.
сторонній Показати IP 2 Березня 2012 16:38
"вітіви,грицюки" і їм подібні цим не займаються"... ха-ха-ха, а взагалі, чим ця братія, крім болтовні, займається? захотіла людина поділитися з волинню своїми коштами, а не вкласти в багами - прапор їй у руки, чого стільки воні?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus