USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Для збереження влади Путіну треба «возз’єднатися» з Білоруссю. Думка

8 Січня 2019 17:55
Президенту РФ Владіміру Путіну залишилось понад п'ять років перебування на своїй посаді, але вже зараз йому треба обдумувати, яким стане його наступний крок. Перехід від одного російського лідера до іншого рідко буває гладким, тому Путін шукає шляхи забезпечення свого подальшого впливу шляхом створення більш тісних зв’язків із сусідньою Білоруссю. Про це повідомляє Mind з посиланням на Bloomberg.

Видання зазначає, що саме зміна режиму оподаткування нафти надає можливість розглядати сценарій поглинення Росією своєї «сусідки».

Російська конституція дозволяє президенту відбувати лише два терміни поспіль. У 2008 році замість того, щоб змінити закон та бути висміяним рештою держав, Путін поступився місцем своєму близькому союзнику Дмітрію Медвєдєву. Але як зазначається, йому навряд чи подобалась роль другої скрипки та відкритість свого наступника до співпраці із США.

«Простий вихід на пенсію у 2024 році є ще страшнішим варіантом: Путін ніколи не зможе бути впевненим в будь-яких гарантіях особистої безпеки, які міг би йому надати його наступник. Це робить угоду з Білоруссю ще більш привабливою», – зазначає Bloomberg.

Відзначається, що ще в 1997 році попередник Путіна Борис Єльцин і білоруський президент Олександр Лукашенко підписали рамковий союзний договір. Версія документа 1999 року по суті описує федерацію двох держав з єдиною валютою, прапором і емблемою, загальним ринком і єдиною судовою системою. Передбачається, що ним буде керувати Вища державна рада, очолювана президентами двох країн на основі ротації, «якщо вони не погодяться інакше».

Лукашенко очолює цей орган з 2000 року, але він має не так багато реальної влади, тому що угода ніколи не діяла повною мірою. Єдиним елементом, на думку видання, який наразі існує для простих людей, – це спільний ринок праці.

Лукашенко хотів від тісної співпраці з РФ отримати лише економічні вигоди, такі як дешева нафта та газ, але не втрату суверенітету, яка відбудеться в результаті реалізації союзного договору.

«Для Росії було б дешевше дати йому те, що він хотів, ніж домагатись більшого», – підкреслює видання.

Однак тепер об’єднання є політично привабливим для Путіна, і не лише тому, що він зможе взяти на себе керівництво союзом у 2024 році, зберігши значну частину своєї влади на все життя без зміни конституції.

«Мирне возз’єднання з білорусами може бути використано як компенсація росіянам за нещодавній розрив з колись дружньою Україною», – зазначається в статті.

Це також є гарним шансом для Путіна натиснути на Лукашенка, не виглядаючи при цьому надмірно агресивним. Росії не потрібно погрожувати припиненням поставок газу, підвищенням цін на енергоносії або наполягати на розширенні військової присутності. Білорусь може втратити мільярди доларів у результаті податкової реформи, яка зараз проводиться в РФ.

Ця реформа відома як «податковий маневр»: починаючи з цього року Росія поступово скасовуватиме мита на експорт нафти, які наразі складають 30%, і замінить їх на більш високий податок на видобуток корисних копалин. Ідея полягає у тому, щоб знизити усі фактичні субсидії на паливо для внутрішнього ринку: вся нафта, незалежно від того, експортується вона чи продається всередині країни, обкладатиметься податком однаково.

Це значить, що Білорусі, яка сьогодні купує російську нафту, не сплачуючи жодних мит, доведеться платити більше. Цього року, за даними білоруського Мінфіну, країна втратить $300 млн через російський «податковий маневр». Цього вже достатньо для країни з економічним обсягом виробництва близько $55 млрд, і втрати зростатимуть у міру зникнення російських експортних мит.

Лукашенко попросив РФ компенсувати збитки для Білорусі, але у грудні російські чиновники пов’язали «будь-яку компенсацію з більш глибокою інтеграцією з Росією у відповідності зі союзним договором 1999 року».

Відзначається, що хоча Лукашенко публічно застеріг Росію від спроб поглинути Білорусь, а офіційний представник Путіна Дмітрій Пєсков заявив, що злиття Росії і Білорусі не є предметом обговорення, заперечення стосуються лише повного поглинання, а не більш глибокого сценарію інтеграції з Білоруссю.

Видання також зазначає, що під час зустрічі лідерів Путін не зміг переконати Лукашенка щодо об’єднання, проти такого сценарію виступає і більшість білорусів.

Bloomberg вважає, що вирішення питання об’єднання залежатиме від того, чи знайде Путін ще варіанти для вирішення своїх політичних проблем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
21 Показати IP 9 Січня 2019 10:59
Бульбаши і так під Вовкіним крилом. В них власної думкі рівно стільки як в попугая.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus