USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Для очищення організму достатньо склянки березового соку на добу

29 Березня 2010 12:37
На Волині триває заготівля березового соку, який після зимової пори чи не єдиний продукт із необхідними вітамінами і корисними ферментами. Цей напій виводить із організму шлаки і солі.

Загалом же кожного року людина повинна вжити 8-10 літрів цілющого напою, - переконана головний спеціаліст сектору побічного користування Волинського обласного управління лісомисливського господарства Галина Пестюк.

– Із прийняттям нового лісового кодексу України важливість використання дикорослої недеревної сировини та інших корисних властивостей лісів піднято на один рівень із використанням деревини й віднесено до спеціального використання лісових ресурсів. Заготівля березового соку є нормованим видом спеціального використання лісових ресурсів, – розповідає Галина Анатоліївна.

– Тобто на збирання березового соку в лісі потрібен спеціальний дозвіл?

– Так, згідно з порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, заготівля деревних соків проводиться на підставі спеціального дозволу – лісового квитка – і тільки в межах відведених ділянок лісу. Тому при здійсненні цього виду лісокористування слід додержуватися лімітів, які щорічно встановлюються відповідними органами виконавчої влади за поданням органу виконавчої влади з питань лісового господарства – обласного управління лісового та мисливського господарства.

– Цей ліміт зазначено у лісовому квитку?

– Так. Він є основою для визначення нормативної плати на цей вид лісокористування. Обсяги щорічної заготівлі березового соку визначаються для кожного постійного лісокористувача під час лісовпорядкування.

– Чи всі дерева можна підсочувати?

– Згідно з Порядком спеціального використання лісових ресурсів, заготівля деревних соків має здійснюватися із придатних для підсочування дерев на спеціально створених деревостанах: на ділянках лісу, які виділяються за 10 років до проведення рубок головного користування або інших рубок, із пнів дерев, зрубаних напередодні соковиділення.

– Як правильно добувати сік?

– Для цього на висоті 30-50 сантиметрів від поверхні землі на деревах свердлять канали відповідних діаметра та глибини. На березах діаметром 20-24 сантиметрів роблять один канал, діаметром 28-32 сантиметрів – два; 36 сантиметрів і більше – три. Після закінчення сезону канали покривають садовим вапном, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном. У разі погіршення санітарного стану дерев, за висновком лісопатолога, заготівля припиняється достроково.

– Скільки ж можна отримати березового соку?

– Середня виробнича сокопродуктивність берези складає 95,5 літрів у сезон. Одна береза за сутки може віддати 2-3 літри живильної речовини. У дерев із добре розвиненими кронами і великою кількістю живих гілок спостерігається підвищена сокопродуктивність. На це також впливає тип лісу та рівень ґрунтових вод.

– Чи існує порядок заготівлі цілющого напою?

– Звичайно. Такий порядок установлено з метою раціонального використання другорядних лісових матеріалів, невиснажливого здійснення побічних лісових користувань для задоволення потреб населення і виробництва в лісових ресурсах. Він є обов’язковим для виконання всіма постійними і тимчасовими лісокористувачами.

– Що ж чекає лісопорушників?

– Дисциплінарна, адміністративна, цивільно-правова або кримінальна відповідальність, відповідно до закону. Такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу, затверджені відповідною постановою і становлять (залежно від діаметра дерева) від 173 гривень до 760 гривень.

– На Волині працюють цехи з переробки березового соку?

– У системі управління лісового та мисливського господарства є 6 консервних цехів: Городоцький, Ківерцівський, Ковельський, Колківський, Маневицький і Цуманське ДП «Журавка». В 2009 році заготовлено 700 тонн березового соку-сирцю і випущено 1,6 мільйона банок консервів на суму 1,6 мільйона гривень. Цього року передбачено заготовити 1100 тонн. Для забезпечення населення області та суб’єктів підприємницької діяльності березовим соком-сирцем у лісництвах держлісгоспів створять мережу пунктів продажу, плануємо також організувати торгівлю соком і в населених пунктах області та у Луцьку.

– Галино Анатоліївно, у чому ж сила й унікальність березового соку?

– Навесні береза ніби виплескує у листя всі життєві сили, які накопичувала протягом зими. Ці корисні біологічні сполуки, солі і мінерали, розчиняючись у соці, утворюють майже універсальні ліки.

Довідково:

На Волині ж промислову заготівлю і переробку березового соку було започатковано лісовими господарствами області за Радянського Союзу. У 1968 році отримали перші 43 тонни консервованого цілющого напою.

Сік сподобався споживачеві і вже в 1975-му об’єм заготівлі досягнув 7 500 тонн, а в 1984-му – 10 тисяч.

Із того часу лісівники, незважаючи на негаразди в нашій країні загалом і в лісовій галузі зокрема, із березового соку виготовляють натуральну, якісну і конкурентоспроможну продукцію, - інформує прес-служба Волинського обласного управління лісомисливського господарства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus