USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

До 16 млн оптимізації: у Волиньраді озвучили результати бюджетних слухань та рекомендують нову редакцію

31 Січня 2020 17:41
Бюджетна комісія Волиньради завершила бюджетні слухання та за результатами аналізу видатків рекомендувала Волинській облдержадміністрації внести новий проєкт бюджету області на 2020 рік. Загалом, завдяки аналізу видатків, їхній перевірці та актуалізації вдалось оптимізувати бюджет на суму до 16 мільйонів гривень. Подекуди це – результат недобросовісного формування бюджетних запитів, які надходять від керівників установ та керівників профільних управлінь ОДА, а також неналежний контроль з боку департаменту фінансів ОДА.

Результати роботи озвучили під час засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Волиньради.

Її очільник Михайло Імберовський зазначив, що цьогорічний бюджет отримає додаткове навантаження в розмірі близько 30 мільйонів, які необхідні для ліквідації приписів ДСНС щодо протипожежної безпеки.

Ще близько 42 мільйонів потрібно буде залучити на оплату енергоносіїв для обласних комунальних закладів сфери медицини. Відповідно до реформи, вже з квітня вони будуть працювати згідно угод з Національною службою здоров'я України. А фінансування з боку НСЗУ на оплату комунальних послуг не передбачене.

Проте є перспектива і зменшення навантаження на обласний бюджет. Так, розглядається питання щодо переведення ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Небесної Сотні на державне фінансування. Розглядають можливість оптимізації низки закладів. Зокрема, йдеться про вивчення можливості реорганізації окремих закладів сфери освіти з метою зменшення видатків на адміністративні потреби.

Розглядають і можливості реорганізації КП «Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом», який пропонується об'єднати з обласною інфекційною лікарнею або з шкірвендиспансером. Також завершується об'єднання КП «Волинський обласний центр громадського здоров’я» та КП «Волинський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики».
У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини Михайло Імберовський зазначив, що за основу комісія отримала бюджет в редакції Волинської ОДА. У результаті бюджетних слухань вдалось закумулювали майже 16 млн грн.

«Це результат роботи депутатського корпусу. Це говорить про те, що головні розпорядники коштів, тобто облдержадміністрація, не досить скрупульозно вивчала ті бюджетні запити, зокрема щодо енергоносіїв. Наведу приклад: якщо заклад використав на опалення 2,4 млн за 2019 рік, то у мене виникає питання: як так сталося, що головний розпорядник пропустив у бюджетному запиті на 2020 рік 3, 1 млн. Є передумови, щоб закладати на 700 тисяч більше? І це практично по кожному закладу», – пояснює Михайло Імберовський.

Та додає, що закумульовані кошти – це не лише перевірка бюджетних пропозицій та економія, але й внесення рекомендацій щодо оптимізації. Нерідко при формуванні бюджету свідомо ігноруються окремі положення про співфінансування.

Для прикладу, фінансування гурткової роботи на 50% має забезпечити обласний бюджет, решту – територіальні громади. Натомість керівники закладів цей принцип ігнорують.

«Приміром, 80% тих, хто туди ходить, – це лучани, а лише 20% - з області. Отже, ми мали давати тільки цю частину – нашу. Це мільйони гривень, 2-3 по закладах, і цього принципу не дотримуються. Ми зараз внесли рекомендації, а вже з 1 вересня будемо оптимізовувати й урізати ці речі», – каже Імберовський.
Чи не найбільша проблема бюджету – додаткова дотація, точніше, її поступове зменшення. У 2017 році держава передала фінансування закладів медицини та освіти на місця. Відповідно до бюджетного кодексу, мали б дати і фінансовий ресурс.

«Натомість у 2018 році з держбюджету дали 619 мільйонів, на 2019 рік дали вже тільки 585 мільйонів, а на 2020-й уже тільки 320 мільйонів. На 2021 планують 149 мільйонів, а далі – нуль. Тобто цього року вже маємо дірку на 260 мільйонів. Плюс держава передала на нас енергоносії в медичних закладах. Це ще 42 мільйони.

Ми не можемо дозволити собі фінансувати роздуті штати. Але це не робота депутатів. Хоча частково – так, бо наша функція – контролювати. І завдяки контролю 16 мільйонів уже зекономили за два тижні.

Але в нас в департаменті фінансів працюють близько 60 осіб, в інших – теж по 20-30. А вони що роблять? Саме вони мали б якісно сформувати бюджети КП, штатні розписи та оптимізувати витрати. Тому треба скрупульозно переглядати всі штати», – каже голова бюджетної комісії.

При цьому Михайло Імберовський констатує, що бюджетні заклади не завжди використовують наявні можливості для заробітку:

«От ми поїхали у Рівне. Їхній театр такий самий, як наш, він має навіть менший бюджет, десь 16-17 мільйонів, але й сам заробляє 5-6. А наш заробляє тільки два мільйони. У нас середня ціна квитка – 28 грн, а от виступала буквально цього тижня Оксана Муха – там 500 грн квиток. Що, театр не може повісити екран і транслювати кіно, додатково залучаючи кошти? Там навіть нема кав’ярні повноцінної, щоб кави попити. А це все додаткові гроші, які театр може заробляти. Те саме й у філармонії».

Зі слів Імберовського, інколи дивні речі помітні навіть неозброєним оком. Приміром, в бюджетному запиті від обласного управління охорони здоров’я закладалось фінансування на ковельський і ківерцівській медколеджі. При тому, що заклади мають однакову кількість студентів, ковельський має бюджет в розмірі 13 мільйонів, а ківерцівський – 19.

«Але бюджетні слухання не закінчилися. Моя позиція така: якщо цього (аналізу і оптимізації, - ВН) не робить адміністрація, то ми будемо це робити. Я як голова бюджетної комісії згенерую ту роботу. Треба буде наймати спеціалістів, аудиторів і тоненьким гребінцем вичісувати оці всі штати, витрати закладів. Це мав у тому числі робити й департамент фінансів ОДА, де працює не 5 людей.

А якщо ні, то ми це робитимемо, бо депутати розуміють ці виклики. Ми будемо стояти на тому, аби максимально дбати про людей», – резюмує депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Розпорядник Показати IP 31 Січня 2020 19:28
А ще пане Імберовський можна зекономити на зарплаті голови бюджетної комісії тисяч 250 в рік, а не вводити в штат обласної ради цю посаду. Але ж вам кавярню захотілось в театрі замінити, цікаво кому в оренду з ваших родичів дістанеться?
Іра до Розпорядник Показати IP 1 Лютого 2020 18:40
Не 250, а півмільйона!
Свинарчук Показати IP 31 Січня 2020 20:16
Ваш помічник в департаменті фінансі ОДА найбільш толковий був, шкода що таке "світило забрали", пропаде департамент і ОДА не буде, одним словом бордак залишився, що в держустанові, що в головах. Треба смотрящого, ато весь бюджет розкрадуть, без Вашої участі.
Отакої Показати IP 31 Січня 2020 21:08
Оце хамнув. Повтор минулорічної історії з бюджетом. Тільки тепер видно хто насправді блокує бюджет
Анонім Показати IP 31 Січня 2020 21:28
бо звикли блін що "Бумага всьо стерпить" то напишу по максимуму грошей, а "шо дадуть - то зійшлись посередині". звідси і бюджети такі. ви по закладах пройдіться і порахуйте мертві душі...
Юрій Протасюк Показати IP 1 Лютого 2020 12:25
Знаєте,от чим більше живу,тим більше дивуюсь нашим людям.Розумію,що частина коментуючих тут осіб може бути зацікавлена поливати брудом будь-яку ініціативу,але адекватні люди мають розуміти,що є причини того,що ми в такій ж....опі живемо.В нас найбільша кількість чиновників з країн Європи,частина з них живе краще ніж багато підприємців.Навіщо їм щось змінювати?В нас кошти платників податків просто проїдаються і розкрадаються,тому що практично ніхто цього не контролює,а якщо пробує щось зробити,то в схемах,які працюють багато років так все закручено,що не дуже розберешся.В нас купа нікому непотрібних комунальних установ,в яких роздуті штати.А це все наші кошти.Ми не бідна країна,ми безтолкова країна,нажаль!І от знаходиться адекватна людина,яка намагається розібратись в ситуації і щось змінити,яка місяцями сиДить не вилазячи з обласної ради,замість того,щоб займатись власним бізнесом чи приділити час сім‘ї,щоб розібратись і спробувати виправити ситуацію.А депутат обласної ради,тим хто не знає,працює на добровільних засадах,без зарплати. І тут гвалт!Закостенілу неефективну,корупційну систему якийсь правдоруб намагається похитнути.Браво Михайло Імберовський!Ви один з небагатьох адекватних депутатів,які мислять по новому!Не закрити,не розігнати,а навести лад з бюджетом і коштами громади,які просто профукуються, навести лад в неефективних комунальних установах!Це треба робити давно!Наша підтримка Вам!і якщо судячи зі статті Ви змогли зекономити мільйони,то я за те,що за Вашу роботу можна платити зарплату голові комісії.Зрештою,можна її забрати у керівника департаменту фінансів,який мав робити те,що робите Ви!
Волиняка Показати IP 1 Лютого 2020 12:33
Значить добре розворушив Імбіровскій те кубло, якщо зашевелились чинуші. Гвалт, від кормушок відривають. Влаштували на бюджетнгих грошах свій бізнес.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus