USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

До кінця року більше тисячі вчителів залишаться без роботи

17 Серпня 2016 13:17
На вчителів чекають масові звільнення . Унаслідок оптимізації шкільної мережі та відкриття опорних шкіл 3,8 тисячі ставок вчителів потрібно скоротити. Про це повідомила міністр науки і освіти Лілія Гриневич в інтерв’ю "Українській правді. Життя".

Із 3800 ставок понад 2400 будуть перерозподілені в інші заклади, або збережені з меншим навчальним навантаженням. Решта 1400 вчителів залишаться без роботи.

"Людьми, які працюють на ставках, що вивільняються, будуть займатися центри зайнятості з метою перекваліфікації, соціальних виплат та пошуку місць праці",— сказала Лілія Гриневич.

З її слів, кількість учнів із 1995 року до 2014 скоротилася на 43%, а вчителів — лише на 15%. Через це велика частина педагогів працюють на третину й на півставки.

Одними з перших варто звільняти працівників обласних і міських департаментів освіти, а також вчителів пенсійного віку, які важко знаходять контакт з дітьми, - вважає заслужений учитель України Олександр Карпенко. Про це пише znaj.ua

"Справді, вчителів зараз більше ніж потрібно. Однак не можна просто брати й скорочувати людей. Зрозуміло, для чого це робиться — аби заощадити понад 5 мільйонів гривень бюджетних коштів. Проте така економія може зіграти злий жарт із нашою освітою, хороші вчителі потраплять під скорочення", - говорить Олександр Карпенко.

На його думку, скорочення вчителів виправдане лише паралельно з проведенням масштабної освітньої реформи.

"Наша шкільна освіта — це методики викладання початку ХХ століття. У них не враховані ні цивілізаційний розвиток людства, ні психологічні особливості дітей. Та й рівень освіченості педагогів часто на дуже низькому рівні. Багато з них не вміють заслуговувати авторитет в учнів", - каже спеціаліст.

Він вважає, що для заощадження коштів Міносвіти мало б обрати інший сценарій скорочення. Насамперед, звільнити пенсіонерів.

"Дуже малий відсоток вчителів-пенсіонерів знаходять спільну мову з дітьми, які більш як на півстоліття молодші. Одними з перших варто звільняти працівників обласних і міських департаментів освіти. Їм кошти також платять із бюджету. А ці люди лише придумують нові види документів, зобов'язують учителів звітувати. Натомість ніяких нових методик із цих департаментів до школи не доходить. Та й про захист прав учителів там не дбають. Юристи цих установ не завжди можуть довести до суду справи зі звільнення шкільних директорів-хабарників. А якщо й доводять, то програють", - пояснює спеціаліст.

Він вважає, що перед тим, як скорочувати вчителів, потрібно провести їхню атестацію. Варто відправляти до центру зайнятості тільки тих, хто має низький рівень знань зі свого предмету та психології.

Нагадаємо, цього року Міносвіти запроваджує відкриття опорних шкіл на обласному й районному рівнях. У малонаселених селах лишатимуть тільки початкові школи. Середня й старша буде в більших селах. Вона називатиметься опорною школою. Туди учнів возитимуть шкільними автобусами. Таких опорних шкіл буде до п'яти в кожному регіоні. Рішення щодо них прийматимуть територіальні громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
аватар Показати IP 17 Серпня 2016 13:24
Звичайно тож гроші всі на ато і посвідченя
Лучанин Показати IP 17 Серпня 2016 13:29
Кожного дня дивуюсь все більше від таких рішень. Дуже боляче за це. З таким рішенням не очікуй світлого майбутнього.
SS до Лучанин Показати IP 17 Серпня 2016 15:12
Нам потрібно скоротити населення в 10 разів для гідного життя на волині 100 000 хватить тоді людям буде всього вистачати
Анатоль_ Показати IP 17 Серпня 2016 13:34
Це необхідна реформа!
maха Показати IP 17 Серпня 2016 13:56
ще б з лікарні та поліклініки пенсіонерів позвільняли
Ірина Показати IP 17 Серпня 2016 14:29
Скажу за 9 школу у Луцьку. Є у школі старші вчителі ; доброзичливі, лояльні, які ставляться з розумінням до учнів , знаючи, що їхній предмет наприклад хімії, для майбутньої професії не потрібен, і не портять нерви і атестат. Велика їм за це подяки! А е такі молоді і перспективні, а ще без компромісів вчителі фізики і географіі Воробьйова і Рибка. У Воробьйовоі взагалі мета урока - це довести , що в класі 80 відсотків примітивних ідіотів. Про що свідчили і оцінки в журналі. Гнати - таких вчителів треба, а не пенсіонерів. ЗНО склала завдяки репетиторству , доречі , з Вчителями пенсійного віку.
Ірині до Ірина Показати IP 17 Серпня 2016 15:34
А Рибка вам що бали занизила?
ірині до Ірина Показати IP 17 Серпня 2016 17:11
і як ви склали те ЗНО? і що то за репетитори? ДО РЕЧІ пишеться ОКРЕМО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Анонім до Ірина Показати IP 17 Серпня 2016 17:46
З української мови теж пенсіонерка була? Помітно.
Іван Показати IP 17 Серпня 2016 15:13
Держава, яка закриває школи, буде змушена розбудовувати тюрми. Сказано вже давно, і як влучно...
АС до Іван Показати IP 17 Серпня 2016 15:51
Тюрьми і так треба розбудувати і нові і старі відновити
Людмила до Іван Показати IP 17 Серпня 2016 15:53
Скільки стоїть в черзі молодих спеціалістів в школи? Скільки мають ставки молоді вчителі.Тому пенсіонерів дійсно треба на відпочинок. цікаво було б почути педагогів. викладають так,щоб наймати репетиторів
по черзі Показати IP 17 Серпня 2016 15:47
Розігнали правоохоронні органи-результат наочний, далі у нас вчителі, результат побачимо через деякий час. З теперішньою якістю освіти і так тупий на тупому їде і тупого поганяє, тому що будь-хто з мізками і молодий драпає з тої "рідної України", як тільки може. Не потрібна владі розумна правова, високорозвинена нація-нею керувати важко, а прсті олухи, яким куди сказав, туди і йдуть.
Анонім Показати IP 17 Серпня 2016 16:04
серед молодих вчителів дуже мало професіоналів та тих, хто справді добре знає свій предмет. ви гляньте на студентів - нічого не роблять, нічого не знають, і йдуть в школи працювати. що вони мажуть навчити наших дітей?? нащо тоді школи, коли всеодно треба репетитор, щоб здати зно.
галина до Анонім Показати IP 18 Серпня 2016 14:33
згідна на рахунок молодих, хоча також є різні, але серед й пенсіонерів є такі, що і передмет знають добре та дітей не розуміють . ВЧИТЕЛЬ ЦЕ ПОКЛИКАННЯ! а таких - мало.
Павлик Показати IP 17 Серпня 2016 16:06
Ну коли вже будуть якісь перевибори чи щось толкове щоб не було такого як зараз реформи безпорядки корупція люди без води сидять зокрема лучани безробіття а податковій мер луцька виділяє міліони -тохіба це так дбають зараз про людей? Заганяють у прірву і гройсман скажіть люди щось для людей зробив щоб покращилось життя??????????????
1 Показати IP 17 Серпня 2016 19:38
знімати заробіну плату з вчителів , якщо з її предмету діти ходять до репетиторів. наказати раз,другий все буде ок.
Анонім до 1 Показати IP 17 Серпня 2016 20:12
Чиста правда
мама до 1 Показати IP 21 Серпня 2016 20:33
підтримую. Для чого ходити у школу, якщо всі наймають репетиторів.
Редактор Показати IP 18 Серпня 2016 10:54
Звільнити тих хто придумує такі накази. І тлді буде все добре
ліля Показати IP 18 Серпня 2016 14:40
Раніше вчитель теж відповідав за оцінку - бо не навчив. Якщо хось відставав по предмету - залишали після уроків. І ні батьки, ні діти ( може діти і не дуже хотіли)- проти не були. А зараз позиція вчителя - я урок провів - а далі як буде. їх покличуть прийти за гроші - репетитором. та і там відповідальності ніякої. Дитина - така( не змогла, не схотіла і т. д. і т.п.)
відмінник Показати IP 24 Жовтня 2016 12:27
Як що державою керують не фахівці, маем те, що маем

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus