USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

До Луцька прибув міністр охорони здоров’я. Оглянув, як британці вчать українців проводити лапароскопію

15 Листопада 2023 14:01
На Волинь із робочим візитом 15 листопада завітав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Очільник МОЗ першочергово оглянув лапароскопічне обладнання Волинської обласної лікарні, на якому іноземні спеціалісти навчають медиків-хірургів.

Навчання лікарів триватиме в Луцьку впродовж кількох днів. Воно включає лекційні та практичні заняття. Волинська обллікарня отримала із Великобританії майже два десятки симуляторів для проведення лапароскопічних операцій.

У лікарні зараз навчаються медики-проктологи з різних областей України. Навчання проводиться під керівництвом іноземних викладачів-практиків, які представляють Асоціацію лапароскопічних колоректальних хірургів Великобританії.
Лапароскопію визначають як метод хірургії, який передбачає огляд черевної порожнини і таза з метою інтраопераційної діагностики складних клінічних випадків. Тобто це метод медичної діагностики із застосуванням елементів операції та оптичних приладів. Його використовують зокрема і для лікування захворювань товстого кишківника.

Читати ще: Один наркоз – дві операції. У Волинській обласній лікарні розвивають лапароскопію

Міністр оглянув, як медики навчаються на симуляторах та сам протестував такий. Також Віктор Ляшко оглянув реанімацію, відділення гемодіалізу та операційну.

«Волинська обласна лікарня з кожним місяцем розвивається, медики вдосконалюють навички. Це свідчить про те, що медична допомога Волинської області стає доступнішою і якіснішою», – акцентував міністр.
Хірург вищої категорії Микола Галей розповів, що лапароскопічні оперативні втручання на органах черевної порожнини у Волинській обласній лікарні проводять з 1999 року. За його словами, досвід іноземних колег є неоціненним для молодих медиків.

Читати ще: У 20 років мала вагу 140 кг: на Волині медики видалили дівчині частину шлунка через маленькі проколи. Фото 18+

«Міжнародний лапароскопічний практичний курс поділяється на дві частини. Перша частина – 14-15 листопада. Молоді спеціалісти зібралися зі всієї України. Їх ретельно відбирали, не всі змогли потрапити. На курсі вони вчаться маніпулювати із органами, тканинами, вчаться їх відчувати, шити. За кожним цим молодим спеціалістом чи спеціалісткою, які розпочинають свій шлях, стоїть потужний ментор, що навчає і підказує. Під час другої частини будуть відбуватися оперативні втручання в колопроктологію. Це приблизно дві операції на день, які будуть транслюватися. Приїдуть також хірурги та онкохірурги, для них буде лекція, вони матимуть змогу ставити питання під час операції», – поділився Микола Галей.

З його слів, у Волинській обласній лікарні методику лапароскопії використовують близько десяти хірургів.
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, співпраця з іноземними спеціалістами є дуже важливою, а досвід спеціалістів із Америки та Великобританії необхідно неодмінно переймати.

«Ми як Міністерство хочемо, щоб у нас зростала кількість хірургічних втручань одного дня. Коли прооперували і в той же день чи на наступний людина мала можливість піти додому», – наголосив Ляшко.
Він також зауважив, що у вересні цього року на третьому Саміті перших леді та джентльменів було укладено чимало меморандумів про медичне партнерство між лікувальними закладами України та інших країн світу. Тому українська медицина зараз поглиблює співпрацю з іноземними спеціалістами.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus