USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Небажаних явищ немає». Перший вакцинований від COVID-19 на Волині розповів про щеплення

25 Лютого 2021 13:33
Вакцинація проти коронавірусу є безпечною порівняно з самою хворобою. Ті, хто перебуває в групі ризику, мають отримати вакцину.

Про це розповів лікар-пульмонолог, завідувач інфекційного відділення № 2 тимчасового інфекційного стаціонару госпітальної бази для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради Олег Яковенко, який став першим у Волинській області, хто отримав вакцину проти коронавірусної інфекції.

Вакцинували його сьогодні, 25 лютого, в інфекційному відділенні Волинської обласної клінічної лікарні, що в Боголюбах.

Як зазначив Олег Яковенко, ніяких небажаних явищ після вакцинації в нього немає.

Перед самою вакцинацією його оглянув сімейний лікар, відомості внесли в електронну карту, він висловив згоду на щеплення. А після введення вакцини за лікарем спостерігали близько 30 хвилин.

Як наголосив Яковенко, зараз є два методи боротьби з інфекційними захворюваннями: неспецифічні та специфічні. Це обмежувальні заходи, карантин або вакцинація.

«Чому я перший? Бо на собі хотів оцінити ступінь безпеки вакцинації, аби спокійно дивитися в очі пацієнтам і говорити про те, що вакцина передусім безпечна. Страшно бачити, як помирають твої пацієнти. Їх дуже багато померло минулого року в нашій області. І зараз розумієш, що життя – це цінна річ і треба робити все заради того, щоб ситуація нарешті закінчилася. Ми як медики намагаємося зробити все можливе і неможливе, аби побороти проблему під назвою коронавірус. Вакцинація безпечніша за саму хворобу і ті, хто перебувають у групі ризику, мають отримати вакцину першочергово. Йдеться не про піар, а про потужну просвітницьку роботу», – сказав лікар.
Сьогодні, 25 лютого, Волинь отримала 14 200 доз вакцини від коронавірусу фірми AstraZeneca. Препарати передали шістьом мобільним бригадам, створеним в області.

Така кількість доз вакцини дозволить вакцинувати 7 000 волинян.

Першочергово щеплення робитимуть медикам із мобільних бригад, медикам, які працюють у лікарнях із хворими коронавірусом, працівникам і мешканцям інтернатних закладів для старших людей.

Нагадаємо, 23 лютого в Україну прибула перша поставка вакцини AstraZeneca – 500 тисяч доз, яких вистачить для вакцинації 250 тисяч осіб.

А вже 24 лютого в Черкасах вакцинували реаніматолога, який працює в ковідному відділенні Черкаської обласної лікарні. Він став першим в Україні, хто отримав щеплення проти коронавірусу.

У Луцьку створено три мобільні бригади та 11 пунктів вакцинації. Загалом в області нараховується шість мобільних бригад і 66 тимчасових стаціонарних пунктів щеплення.

Окрім того, з березня українці отримають змогу записатися на щеплення від коронавірусу.

Довідково

Вакцина AstraZeneca (Covishield) має схвалення ВООЗ, а також дозвіл на використання у Великій Британії, Європейському Союзі, Індії та вже зареєстрована в Україні. Вона формує імунітет до вірусу та допомагає попередити інфікування.

Ефективність вакцини AstraZeneca коливається від 62% до 90% залежно від дозування. Це вакцина з використанням вірусних векторів на основі аденовірусу, що спричиняє застуду в шимпанзе. Вона містить генетичний матеріал коронавірусу, який допомагає імунній системі розпізнавати вірус.

Повний курс вакцинації складається з двох щеплень з інтервалом 8-12 тижнів.

Можливі побічні ефекти вакцини AstraZeneca: біль, почервоніння, свербіж, набряк, гематоми в місці ін’єкції, втома, озноб або гарячка, головний біль, нудота, біль у суглобах або м’язова біль. Такий ефект проявляється у близько 10% вакцинованих.

ВООЗ рекомендує вакцину всім дорослим від 18 років. Однак низка європейських країн внесла людей від 55-60 років у категорію, яку не будуть вакцинувати цим препаратом, оскільки на сьогодні недостатньо даних про її випробування саме в цій віковій групі.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Чукча Показати IP 25 Лютого 2021 15:13
скризь Брехня якийсь СССР а не Украина
Анонім Показати IP 25 Лютого 2021 15:41
Видумаєте ця вакцина ефективна від коронавірусу? Чому Степанов,Ляшко,Зеленський публічно не вакцинуються цією вакциною?Сумніваюся,що вона безпечна.
ABC Показати IP 26 Лютого 2021 02:09
AstraZeneca нормальна вакцина. Правда наша "еліта" нею вакцинуватися не буде, вони зачекають на американську Pfizer, яку завезуть трохи пізніше і малою партією. Інформація для заробітчан: Польща вже заявила, що при в'їзді в країну не буде вимагати в іноземців проходити карантин, якщо вони були вакциновані препаратом, схваленим в ЄС (тобто АстраЗенека в тому числі). Але скоро з Індії нам пришлють CoviShield (та ж АстраЗенека, але виготовлена в Індії по ліцензії без контролю за якістю зі сторони британців), отам вже невідомо що за бодяга, і Польща не визнає вакцинацію цим препаратом Так що будьте обачні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus