USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

До холодної купелі на Водохреще – всім селом. ВІДЕО

20 Січня 2012 10:46
У волинському селі Заліси на Водохреще у ставок пірнають усім селом. Таку традицію запровадив місцевий священик. Хоча він стверджує, що опускатися в холодну воду - це зовсім не церковний, а народний звичай. Спеціально для обряду місцеві розчистили ставок.

Про це повідомляє Перший національний телеканал.

Місце купелі - невеликий ставок у селі Заліси. На березі - намети для перевдягання, гарячий чай. Традиційне освячення води - і отець Валентин першим заходить у воду.

За священиком уже вишикувалася черга. Охочих скупатися - кілька сотень. Від найменших до найстарших. Серед найповажніших - пані Марина. Їй 71.
«Дуже ждала вже цього дня. Дочекалася з Божим благословенням і дуже рада, що в нас так є в нашому селі», - розповіла жителька села Заліси Марина Арендарук.

А маленькій Вікторії ще немає й шести років, але саме вона наполягла, каже батько, щоб її занурили в ополонку. Дівчинка завжди просилася до холодної купелі на Водохреще, от її і взяли з собою.

Традицію спільного купання отець Валентин запровадив три роки тому. Каже, насолоду від хрещенського купання відчув ще під час навчання в духовній академії. Коли отримав парафію, вирішив долучити і прихожан. Раніше тут не було звички окунатись разом.

«Ця традиція, вона є народною традицією. Відношення до церкви не має ніякого. Купання на Водохреще на водоймі. Але як я сьогодні закликав усіх тих, хто прийшов сюди, щоби вони не просто заходили напоказ, поборовши себе. А щоби заходили з вірою», - зазначив настоятель місцевого храму отець Валентин.

Традицію села Заліси поступово переймають і в інших селах. Сусіди навіть приїжджають сюди на Водохреще - щоб навчитися, як ліпше все організувати. Мешканці села кажуть - в першу чергу своїми силами почистили, розширили та обгородили ставок.

Сільський голова Михайло Корецький розповів: «Збирали гроші і по спонсорам, я намагався за солярку, на пальне, щоби вивозити, бо два дні копали. Він уже з 88-го року був запливший мулом. Щоби можна було відпочивати і традицію не нарушати. Щоби було чисто, культурно і красиво».

Купання гуртом не для видовищності, каже священик. Так він прагне згуртувати громаду. Отець Валентин зізнався, що прийшов на свято з високою температурою. Але щоб підтримати бойовий дух у прихожан - таки поліз у воду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
марко Показати IP 20 Січня 2012 20:37
Справжній пастор! Шана!
уля Показати IP 22 Січня 2012 19:56
справжні люи небояться холоду))))молотці
уля Показати IP 22 Січня 2012 19:58
молотці небояться холоду))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus