USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Доля 88-ти тисяч українських дітей-чорнобильців міністра не цікавить, - Констанкевич

11 Травня 2017 14:14
Цими днями народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич відвідала Любешівський район. Потреба у капітальному ремонту закладів культури, ситуація з організацією харчування дітей-чорнобильців – на ці та інші теми спілкувалася нардеп з громадами кількох сіл, інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

Проходи: діткам подарували майданчик

Село Проходи Любешіського району хоч і невелике – налічує всього 540 жителів, проте дітей тут багато. Дитсадок і початкова школа розташовані в одному приміщені.

Довгий час перед вікнами закладів освіти малюки та школярі бачили старі гойдалки та каруселі. Цими днями тут відкрили новий дитячий майданчик. Задум вдалося втілити завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Участь в урочистостях з нагоди відкриття дитячого майданчику взяла і народний депутат України від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Ірина Констанкевич.

«Ігор Палиця і мої колеги з Фонду «Тільки разом» переконані, що для дітей у нашій країні повинні бути створені належні умови для розвитку, повинні відкриватися нові дошкільні заклади освіти, облаштовуватися дитячі та спортивні майданчики, забезпечуватися можливості для розвитку. Бо лише вкладаючи у дітей, Україна може бути сильною європейською державою, яка матиме майбутнє».

Свято дитинства та розваг на оновленому майданчику поєднали зі спортивними змаганнями та виступами народних аматорських колективів «Оргінія», «Вербиченька» та «Родинонька».

Великий Курінь: холод у клубі та бібліотеці

У рамках робочої поїздки Любешівським районом, який входить до 23-го округу, народний депутат України Ірина Констанкевич також відвідала село Великий Курінь.

Ірина Мирославівна оглянула будівлю, де знаходиться бібліотека та клуб. Будівля зведена ще в середині 70-х років минулого століття за часів діяльності місцевого колгоспу.

Клуб був розрахований на 200 відвідувачів. Колись тут організовували свята та урочисті події. Нині ж приміщення не опалюється. Система теплопостачання давно вийшла з ладу. Та навіть влітку сюди не приходять відвідувачі, адже стільців не вистачає, а тим, які залишилися від радянської влади, – більше 40 років.

Директор клубу Галина Клямар зауважила, що Великий Курінь налічує майже 800 жителів. Тут є загальноосвітня школа і дитячий садок, але молоді вже багато років поспіль зібратися ніде.

Не краща ситуація і в місцевій бібліотеці. Через відсутність опалення прогнило перекриття даху, а стеля протікає. Нові надходження сучасної літератури бібліотекарі змушені ховати і вигадувати усілякі способи, аби вберегти їх від вологи та води. Завідувачка бібліотеки Любов Горщар каже, щоб урятувати книжковий фонд, вони змушені вмикати електронагрівачі. В холодну пору року у бібліотеці – практично жодного відвідувача.

Ірина Констанкевич звернулася до працівників клубу та бібліотеки з пропозицією якнайшвидше знайти можливість виготовити проектно-кошторисну документацію на ремонт даху та системи опалення. За її наявності обидва об’єкти можна буде включити до переліку пропозицій, кошти на які можна залучити із фонду соціально-економічного розвитку.

«Хочу, щоб у кожне село 23-го округу надійшло по 100-200 тисяч гривень із фонду соціально-економічного розвитку. Адже не можна вкладати кошти лише в один об’єкт. Нещодавно ми подали голові Любешівської районної адміністрації Олегові Куху пропозиції, включивши автобусні зупинки, ремонти шкіл, будинків культури та бібліотек на фінансування із фонду соціально-економічного розвитку. Але Олег Кух поки що такого плану не підписує, мотивуючи тим, що кошти першочергово потрібні на ремонт котельні Любешівського районного відділу освіту та будинку культури в селі Цир».

Ірини Констанкевич пообіцяла виборцям, що пам’ятатиме про проблемні об’єкти їх села та зробить усе можливе, аби посприяти у залученні на них коштів з держбюджету.

Любешівська Воля: питання харчування дітей-чорнобильців

За 20 кілометрів від Великого Креня і 25 кілометрів від кордону з Республікою Білорусь – село Любешівська Воля. Тут громада прийшла у місцевий клуб на зустріч з нардепом Іриною Констанкевич, аби розповісти, чим живе село. Не оминули мешканці запитань і про те, яка ситуація нині у Верховній Раді. До слова, за результатами квітневого моніторингу діяльності нардепів громадянською мережею ОПОРА, Ірина Констанкевич на 4-ту місці у рейтингу найдієвіших нардепів. Тож розказати є про що.

«Верховна Рада справляє не дуже приємне враження, скажу відверто, – зазначила Ірина Мирославівна. – Це, по суті, неконструктивний парламент, а коаліція складається із двох найбільших партій – Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і «Народного фронту». На жаль, вони давно не займаються проблемами нашої країни, а вирішують свої фінансово-економічні питання. Депутатами від міжфракційного об’єднання «УКРОП» вже зареєстровано 38 законопроектів. Цими днями готуємося подати ще 2 важливих законопроекти щодо пенсійного забезпечення. На жовтень Уряд планує пенсійну реформу. Але чіткого бачення, якою вона повинна бути, немає».

Директор школи у Любешівській Волі Микола Приймак поцікавився у народного депутата, що буде із проведенням тендерів на гаряче харчування для «чорнобильських» дітей.

На що Ірина Констанкевич зазначила, що неодноразово спілкувалася на тему організації харчування дітей, які проживають на забруднених ЧАЕС територіях, з Міністром соціальної політики Андрієм Ревою. Але поки що результати переговорів і переписок з урядовцями і чиновниками невтішні.

Нині батькам виплачують, так звану, грошову компенсацію за харчування дітей. За словами Ірини Мирославівни, у відповідь на її запити повідомили, що сума компенсації становитиме близько 400 гривень за цей рік.

«Хоча в Законі України зазначено, що чорнобильські діти мають бути забезпечені харчуванням. Але мабуть міністра доля 88-ти тисяч українських дітей-чорнобильців не цікавить», – додала народний депутат.

Ще однією наболілою проблемою для села Любешівська Воля є відсутність сталої напруги в електромережі. Вдень вона коливається від 160 до 180 вольт, а надвечір падає ще нижче. Відтак, електроприлади вимикаються і не працюють. Місцева мешканка Панасюк Надія звернулась до Ірини Констанкевич, аби це питання таки зрушити з мертвої точки, адже роками Любешівська філія ПАТ «Волиньобленерго» лише фіксує заміри невідповідної напруги в мережі і більше нічого не робить.

Сільська голова Любешівськогої Волі Світлана Мартинюк каже, що громада неодноразово зверталась із цією проблемою до сільської ради. Були колективні звернення і в районний центр, але жодної відповіді не отримали. Тож у вирішенні цього питання люди сподіваються на підтримку нардепа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Житель Показати IP 11 Травня 2017 15:02
Чорнобилець не повинен визначатися за місцем народження а за станом свого здоровя. Чим житель Турійська відрізняється від жителя Горохова, не тим самим повітрям дихаємо не ті самі продукти їмо, не та сама хмара над нами пройшла, тільки одним пільги з народження а другим шиш з редькою. Чорнобильский цезій по всій Європі находять, щось ніхто нікого чорнобильцями не робить. Оце справедливість.
Володимир до Житель Показати IP 12 Травня 2017 09:47
Я вас підтримую. З цих 88 тисяч реальний статус чорнобильця мали мати б половина а то і менше. Ці статуси чорнобильця поробили всі кому не лінь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus