USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Долю батальйону «Волинь» вирішуватиме Полторак

22 Жовтня 2014 16:46
Рідні волинських бійців чекали аудієнції у керівництва області більше 5 годин. Їм пообіцяли сьогодні ж донести звернення до Міністра оборони.

Родичі бійців батальйону територіальної оборони «Волинь» врешті дочекалися керівництва області. Їх запевнили, що батальйон не покинуть напризволяще, а добиватимуться правди у Міністра оборони.

Нагадаємо, сьогодні, 22 жовтня відбулася акція протесту рідних бійців, які служать у першому БТО «Волинь». Міноборони хоче перевести батальйон з добровольчого до складу регулярної частини, та бійців проти цього. Вони переконують, що готовій далі боронити українську землю, але в тому складі, в якому вони призивалися і під тим же керівництвом. Адже вони довіряють своєму командиру і готові йти за ним до останнього. А ось переведення в склад ЗСУ може позбавити їх взагалі будь-якого забезпечення, адже до цього часу ним опікувалася обласна рада: шукала кошти на амуніцію, на захист, приціли.

Додамо, що люди під облдержадміністрацією зібралися ще з 10 години. Та зустріч очільника краю Володимира Гунчика із родичами, які поприїжджали з усіх куточків краю, відбулася о 15.30. Повернувшись з Рожища, він поїхав на відеоселектор до прем’єр-міністра. А звідти - вирушив вручати операційний стіл та операційний освітлювач для забезпечення медичних потреб Луцького військового гарнізонного госпіталю і спілкувався з пораненими.

Варто зауважити, що аудієнції в очільника області чекали люди старшого віку, вагітні жінки та жінки з маленькими дітьми. Володимир Гунчик вибачився перед родичами, що стільки часу чекали.

Голова ОДА повідомив, що минулого тижня написав лист на ім’я Міністра оборони і отримав відповідь від Генштабу, якою він не задоволений.

«Типу, ти голова ОДА, в наші військові справи не вмішуйся. Я з цим не згідний. Батальйони «Світязь», «Волинь», прикордонники - це наші бійці. Якщо вони не тут, то тут живуть їх батьки, діти, дружини. Я буду піднімати це питання знову. Наступного тижня говоритиму з Міністром оборони Полтораком, якого я знаю особисто. Не вийде – звертатимусь до Президента України. Я дві години в госпіталі просидів з хлопцями, які лікуються в госпіталі і пообіцяв що всі питання їх будуть вирішені. Ми відправляли звідси цих хлопців на Схід – і ми всі за них відповідаємо», - каже очільник ОДА.

Відтак, він підтримує те, що комбат не підписує акт переведення батальйону до військової частини.

«Сергій Козак – командир, і не може робити те, що йде проти його переконань як командира. Якщо не захоче підписувати акт - хай пишуть наказ, яким його зобов’яжуть. Такий наказ не напишуть», - каже Володимир Гунчик.

«Вони не проти виконання своїх обов’язків, щоб їх не зробили дезертирами. Вони знають, що за ними, як казали у Другій світовій війні «за нами Москва», за ними – їх сім’ї», - каже Алла Козак – мати комбата БТО.

Тимчасово виконувач обов’язків військового комісара полковник Роман Кулик з самого початку БТО мав виконувати завдання на території Волинської області. Відтак, директива про реформування надійшла з генштабу.

«Отримана спільна директива Міноборони і генштабу в 99 мотопіхотний батальйон. Термін формування до 31 жовтня цього року. Вдогонку приходить папір: скоротити термін до 20 жовтня. Я, виконуючи директиву, створюю комісію, яка відбула в зону виконання завдання батальйоном. Через три дні надходить наступна телеграма про передачу 99 батальйону в розпорядження 15 бригади. Особовий склад зайняв свою позицію. Але наказ є наказ. Зараз я раджуся з керівництвом, що робити далі. Я не раз висилав клопотання, що заходи реформування повинні відбуватися до або після виконання завдань. Адже під час виконання бойових завдань заборонено чіпати цей підрозділ», - каже представник військового комісаріату.

Відтак, у Міноборони просять пояснити, хто й чому прийняв рішення про переформатування батальйону.

Якщо комбат все ж погодиться на переформатування, кажуть бійці, – батальйон розіб’ють. А ось підлеглі можуть не погодитися з цим рішенням.

Якщо вони покинуть свою службу – стануть дезертирами, а ось, коли вони звертаються до влади, - до них не дослухаються. Рідні погрожували всією громадою поїхати на місце дислокації батальйону.

Полковник Роман Кулик переконує, що без підпису комбата батальйон не переформують.

«Я щодня доповідаю, чому я не виконав завдання з переведення батальйону. Один з пунктів – люди виконують бойове завдання, другий - люди не згідні переходити в інше підпорядкування», - зазначив він і пообіцяв цю розмову донести до свого командування.

Звернення батьків сьогодні ж буде в приймальні Міністра оборони – гарантував Володимир Гунчик. Він переконував, що по спецзв’язку намагатиметься поговорити з Міністром оборони Степаном Полтораком, якщо той буде в кабінеті, і чекатиме на завтра відповідь Міністра.

До слова, стало відомо, що батальйону підвезли допомогу: волонтери доставили бійцям одяг і тепловізори.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus