USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Домашній улюбленець не може бути сюрпризом під ялинку, – луцька ветлікарка

28 Грудня 2018 14:39
Лікарка ветклініки «Кіт Леопольд» Яна Коханюк розповіла, як правильно і відповідально вибрати домашнього улюбленця, якщо хочете подарувати його на Новий рік чи Різдво дітям, друзям або коханим, пише Район.Луцьк.

Дарувати тварину можна лише тоді, якщо ви точно переконані, о людині або родині, яким ви презентуєте кота чи собаку, вони справді потрібні і попередньо обговорили подарунок з майбутніми власниками. Сюрпризом це не має бути, адже мова йде не просто про подарунок, а про долю тварини. Даруючи тварину, ви маєте впевнинися, чи її справді хочуть, а також чи належні умови для її утримання, чи має родина, куди ви збираєтеся подарувати кота чи собаку фінансову можливість забезпечити їм якісне годування, щеплення, стерилізацію, огляди у ветлікаря, чи ні в кого, хто буде проживати з твариною, нема алергії. Це дуже відповідальна і делікатна справа. На мою думку, рішення взяти в сім’ю тварину має бути зваженим і свідомим, бо це ж член родини, а не іграшка. Тому сюрпризи тут точно недоречні.

Чи бувають такі сумні випадки, коли подарована тварина опиняється на вулиці? На жаль, таке трапляється часто. Буває банальна причина – подарунок не узгодили і тварина просто не сподобалася. Її викидають на вулицю, вона поповнює ряди безпритульних. Щороку в сезон свят волонтери знаходять під під’їздами і будинками кошенят, буває навіть у святкових ошийниках – явно чийсь «подарунок». Цей рік не виняток – після Миколая багато знайд.

Якщо ж все таки вирішили подарувати тварину, з власниками попередньо узгодили, всі не проти і готові – як зробити це правильно і відповідально? Потрібно переконатися, чи тварина здорова. Якщо ви берете її у притулку чи у відповідальних волонтерів – вам дадуть точну і правдиву інформацію про стан здоров’я тварини. Обов’язково треба зробити щеплення тварині! Це стосується і цуценят, і кошенят. Особливу у таку погоду – сиру і мокру – активізуються небезпечні котячі віруси – вірусні захворювання кальцивіроз (найбільш розповсюджений), ринотрахеїт, герпес вірус, панлейкопенія. Вони можуть призвести до дуже сумних наслідків і вакцинація – найкращий захист. Песики також ризикують захворіти парвавірусний ентерит (ентерит собак, найнебезпечніший і найбільш поширений), чумою м‘ясоїдних, аденовіроз, парагрипом, лептоспірозом, коронавірусним ентеритом, бордетельозом. Тому щепити тварин обов’язково! Це їх безпека. Вакцинація проводиться в два етами один раз і повторно через 21 день, надалі щорічно одноразово – про це треба попередити майбутніх власників, якщо тварину ви даруєте і переконатися, що вони усвідомлюють, що це треба робити.
Яна Коханюк

Перед вакцинацією проводиться дегельмінтизація один раз і через 10 днів повторно, тоді через 5-7 днів можна робити вакцинацію. У віці 6 місяців, після зміни зубів додатково проводиться вакцина від сказу, при необхідності вакцину від сказу можна зробити в 3 місяці. Перша ж комплексна робиться з 2-ох місяців (8тижнів, якщо точніше), але якщо хоче вакцинувати дорослого кота чи собаку – це не проблема, все проводиться в такій же послідовності. Етапи вакцинації однакові у котів і у собак. На момент вакцинації тваринка повинна бути здоровою. І ще важливо, тварини які перехворіли вірусними хворобами не виробляють імунітет чи захист, вразі коли у тварини буде ослаблений імунітет вірус зможе поновлюватись, також ця тварина є носієм вірусу, якщо є не вакцинованою. Це дуже важливі нюанси і велика відповідальність. Це має знати і той, хто дарує і той, хто буде новим власником. Тому перед таким важливим рішенням думайте, радьтеся, узгоджуйте, консультуйтеся, адже мова йде про долю живої істоти!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus