USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

«Домашнє насильство не має виправдання». Луцька поліцейська – про просвітницьку роботу та убезпечення жертви

16 Грудня 2023 18:46
В обласному центрі Волині рівень домашнього насильства у 2023 році знизився, що пов’язують з активною просвітницькою роботою в цьому напрямку.

Про це в ефірі 12 Каналу розповіла Тетяна Колеснікова – начальниця сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Луцького районного управління поліції ГУНП у Волинській області.

Із 25 листопада до 10 грудня тривала всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Так, у Луцьку відбулися низка заходів на тему запобігання та протидії домашнього насильства, як-от інформаційні театральні вистави, просвітницькі лекції для учнів та молоді, спортивний забіг.

«Проведення просвітницьких інформаційних заходів необхідне, адже люди не завжди розуміють, що вони живуть у насильстві», – закцентувала Тетяна Колеснікова.

Читати ще: «Безпек(л)а»: у Луцьку представники закладів краси вчилися протидіяти домашньому насильству

З її слів, варто розрізняти конфлікт та домашнє насильство. Конфлікт – це різні погляди на ситуацію, де люди в рівних правах і не порушують права один одного. А домашнє насильство – це умисні діяння психологічного, фізичного, економічного, сексуального характеру.

Як показує статистика, у Луцьку кривдниками частіше стають чоловіки, однак фіксували випадки, коли і вони були жертвами насильства. Також статистичні дані свідчать, що кількість звернень щодо домашнього насильства в обласному центрі Волині цьогоріч зменшилася приблизно на 10 %. Передусім цьому сприяли просвітницькі заходи та профілактична робота поліції із кривдниками.

Найбільш розповсюдженою формою насильства є психологічне. Воно проявляється в словесних образах, приниженні та залякуванні. За словами поліцейської, багато людей, до яких застосовують психологічне насильство, не розуміють, що страждають від нього. Пізніше це може відобразитися на стані їхнього здоров’я. Щоб зафіксувати психологічне насильство жертві потрібно записати аудіо- чи відеозапис, також його можуть підтвердити поліцейським свідки.

Читати ще: Більшість українців вважають, що сторонні мають реагувати на насильство батьків стосовно дітей

До економічного насильства відносять контроль над коштами, розповсюдженим явищем є забирання в жертви документів. Крім того, сюди належить обмеження постраждалої/постраждалого в їжі та інших речах.
Якщо людина потерпає від домашнього насильства, поліцейська радить обміркувати план дій щодо того, куди їй звернутися та що робити. Ситуацією вона може поділитися з особою, якій довіряє. Також варто підготувати документи гроші та речі першої необхідності, якщо потрібно буде покинути місце небезпеки. Протидією домашнього насильства, згідно законодавству, займається не лише поліція. Люди можуть звертатися до соціальних та медичних служб.

Тетяна Колеснікова наголошує: якщо ви стали свідком домашнього насильства, то теж необхідно звернутися в поліцію. Задля безпеки інформацію можна надати анонімно, а далі її перевірять правоохоронці.

Жертви домашнього насильства часто бояться писати заяви на кривдника. Тоді поліцейський сам вивчає та оцінює ситуацію. У випадку високого ступеня загрози він складає терміновий заборонний припис, за яким кривдника на 10 днів ізолюють від постраждалої особи. Порушення ТЗП передбачає адміністративну відповідальність. Також в обласному центрі діє цілодобова кризова кімната, де жертви можуть убезпечитися.

Читати ще: У Луцьку навчали протидіяти домашньому насильству: як працює законодавство, де отримати допомогу

Як нагосила Тетяна Колеснікова, у Луцьку працюють громадські організації, що допомагають жертвам стати економічно незалежними від кривдника. Наприкінці поліцейська зазначила, що випадків, коли постраждалі готові розривати коло насильства, не багато.

«Насильство немає виправдання. Треба не мовчати, а говорити про це. Звертаюся до всіх: якщо потрібна допомога, поліція завжди напоготові», – резюмувала Тетяна Колеснікова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus