USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Дорогою життя волинського митця. ФОТО

1 Квітня 2013 12:33
Фотовиставка «Дорогою життя Олекси Ошуркевича» експонується у Волинському краєзнавчому музеї з 1 квітня 2013 року. Присвячена вона 80-річчю від дня народження відомого українського фольклориста, етнографа, краєзнавця, заслуженого працівника культури України Олекси Ошуркевича, - йдеться на Музейному просторі Волині.

2 квітня о 12-й годині відбудеться презентація виставки.

Олекса Федорович Ошуркевич відійшов у вічність. Він мав ще багато творчих планів і задумів, які, на жаль, не встиг здійснити. Його плідна творча і дослідницька діяльність стала значним внеском в українську науку і культуру і вже сьогодні становить безцінний скарб української фольклористики, історичного краєзнавства та волинезнавства.

У 2011 році, сестра митця Галина Ошуркевич передала до Волинського краєзнавчого музею частину особистого архіву дослідника. Значну кількість серед матеріалів становлять фотознімки та негативи. На їх основі й підготували виставку «Дорогою життя Олекси Ошуркевича».

За допомогою світлин проілюстровані різні етапи життя Олекси Федоровича. Перший блок матеріалів висвітлює родинне оточення, дитинство та шкільні роки, майбутнього дослідника, проведені у славетному волинському містечку Берестечко. У фотографіях зафіксовані миті студентських років, під час навчання у Львівському державному університеті імені Івана Франка з 1952 по 1957 рік. Численні фото зображають фольклорно-етнографічні експедиції в різні райони Волині та Полісся, під час котрих проводились дослідження традиційно-побутової культури краю. На світлинах зображені пам’ятні місця, де жили та творили Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка - ними мандрував Олекса Федорович. Значну частину свого життя він присвятив роботі у Волинському краєзнавчому музеї.

З його ініціативи створили відділ етнографії та народних промислів Волині, підготували концепцію та тематико-експозиційний план Музею етнографії в Луцьку.

Працював Олекса Федорович й у Волинському обласному будинку народної творчості спочатку методистом, а потім завідувачем відділу фольклору та етнографії. Цікавими для відвідувачів стануть також авторські знімки О.Ошуркевича.

Олекса Федорович своєю невтомною працею назавжди вписав своє ім’я в ряд найвидатніших діячів культури волинського краю. Багата народознавча спадщина цієї одержимої та відданої своїй справі людини повинна бути відома та належно оцінена сучасниками.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus