USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дослідники завершили перший етап розкопок на території Луцької тюрми

26 Серпня 2009 13:18
Закінчено перший етап розкопок на території Луцької тюрми, які проводять фахівці КП «Доля». Про це повідомляють «Волинські Новини».
Як розповів заступник директора цього підприємства Володимир Харчук, зараз уже встановлено параметри ями – 2х5,70 метра. Через деякий час буде визначено глибину ями, – пише сайт Луцької міськради.  
За словами фахівців, сьогодні розпочнуться роботи щодо підняття першого шару останків загиблих, яких, попередньо, нараховується приблизно 70 осіб. Таких шарів може бути 3-4 і більше, тому достеменно визначити глибину ями поки не можна, – зазначають археологи.
Також, як розповів Володимир Харчук, уже сьогодні можна стверджувати, що це масове захоронення, а люди загинули насильницькою смертю. Про це свідчить хаотичність в розміщенні тіл, їх величезна кількість, відсутність будь-яких обрядових атрибутів.
Щодо національної приналежності, соціального стану, то говорити поки рано, оскільки у верхньому шарі відсутній супроводжуючий матеріал, за яким можна ідентифікувати загиблих. Археологи сподіваються, що в нижніх шарах, все-таки, буде знайдено якісь матеріали, що дозволять визначити особи загиблих.
Нагадаємо, ексгумаційні роботи щодо виявлення останків в’язнів, розстріляних 22-23 червня 1941 року на території Луцької тюрми розпочалися 19 серпня. Роботи здійснює комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля».
Проведенню ексгумаційних робіт передували тривалі дослідження, пошукові заходи, збір свідчень очевидців тих подій. У ході розслідування фахівці опрацювали книгу спогадів колишнього в’язня Миколи Куделі «Під мурами Луцької тюрми», звіт про археологічне дослідження під керівництвом Святослава Терського, яке провели ще у 1991 році.
Також організували приїзд свідка тих трагічних подій Григорія Покотила, який дав свідчення у прокуратурі Луцька, вивчили архівні документи. Нині відомо про чотири масові могили на території Луцької тюрми та численні поодинокі поховання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus