USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Доступне житло по-українськи: для тих, хто житиме вічно. ВІДЕО

20 Серпня 2013 22:00
Із 2010 року, відколи працює програма доступного житла, домівки отримали лише 6.5 тисячі родин. Крім того – зусилля треба докладати навіть аби дізнатися, чи підходить ваша кандидатура, - інформує ICTV.

«Дізналася послідовність своїх дій, куди звертатися з початку і далі і далі йти. В принципі дуже корисно», - каже Анастасія.

Сьогодні вона дізналася, що є 3 варіанти отримати житло. Молодь до 35-ти років, яка стоїть у черзі на квартиру, може взяти позику під 3% річних на 30 років, але тільки в недобудові, тобто омріяних метрів ще доведеться чекати.

Зате, якщо в сім’ї народжуються діти, держава частково бере на себе виплати за позиками. Цього року держбюджет дав на це 80 мільйонів гривень.

«Цього року понад 500 сімей у нас отримують кредити за цією програмою», - говорить голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.

Другий варіант – якщо стоїте у черзі, але потребуєте розширення, можете купити житло в новобудові або недобудові – 70% сплачуєте самі , а 30% - держава.

І третій варіант найпопулярніший – заплатити самому мінімум чверть від вартості квартири, а на решту отримати іпотеку в державному банку під 3% річних. Ще 13 процентів віддасть держава.

Пані Євдокія 10 років простояла у чергах і тулилась останніми роками вшістьох в однокімнатній квартирі. Тепер відмикає двері трикімнатної.

Рік тому по радіо почула про програму доступне житло. Пішла на консультацію, зібрала документи, сплатила 60% авансу за житло і тепер повертатиме банку позику 13 років.

«Щомісяця доведеться платити 3 600-700 гривень», - каже власниця житла за програмою «Доступне житло» Євдокія Голота.

За цими трьома державними програмами з 2010 року отримали помешкання трохи більше восьми тисяч сімей. Але поки це крапля в морі.

Бо черга по житло перевищує мільйон родин. Та й документів зібрати треба чимало, і заробляти необхідно не менше шести тисяч гривень.

«Для участі в програмі необхідно мати дохід, цей дохід легально задекларувати. Це також один із факторів стримування», - говорить міністр регіонального розвитку України Геннадій Темник.

Тож поки доступне житло справді доступне одиницям і державні програми цієї ситуації навіть за три роки не змінили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
тарас Показати IP 21 Серпня 2013 10:44
Так це не можна назвати доступним житлом, тому що не можна в нашій країні офіційно знайти роботу за 6 тис.і більше.Чого влада не говорить всю правду? А якщо я заробляю гроші працюючи на іноземців, чому я не маю права на придбання житла за цією програмою? Це принижує мої конституційні права і ' неприпустимим. Подаю в Гаагзський суд з прав людини.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus