USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Доступність, соцзахист, нові можливості: яким має бути рік дитини на Волині

12 Листопада 2021 17:54
На Волині пропонують створити належні умови для соціальної доступності дітей та жінок. Адже в області виникає чимало питань щодо доступності закладів для мам з дітьми, для діток з інвалідністю, відсутні належна інфраструктура і пристойні умови в громадських місцях у громадах.

Про це йшлося під час засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Волинської обласної ради.

Як зазначила депутатка облради Оксана Філіпчук, 2022 рік на Волині визначено роком дитини. Тож значна частина заходів і ресурсів має бути спрямована на забезпечення належних умов дітям, мамам з малюками у громадському просторі.

Депутатка Луцької районної ради Ольга Максим’як запропонувала ухвалити в області регіональну програму «Рік дитини на Волині». Особливу увагу, на її думку, варто приділити питанням доступності до інфраструктурних об’єктів.

«Жінки, особливо мами з немовлятами, годувальниці, залишаються невидимими в міській архітектурі, дизайні громадських просторів. Це, звісно, стосується і гендерної та етнічної стигматизації, яка, на жаль, залишається «нормативною» практикою. Наприклад, якщо гуляти з малечею, то зайти з візочком у заклад харчування чи будівлю органів місцевого самоврядування практично завжди нереально. Такі елементарні речі, як відвідати супермаркет, поліклініку чи просто вийти з візочком на прогулянку – ще те випробування», – наголошує вона.

Читати ще: Увага до потреб дітей у публічному просторі: на Волині анонсують Рік дитини

З такими ж проблемами, зауважує депутатка, постійно стикаються особи з інвалідністю: є чимало випадків, коли пандуси у закладах можуть бути, але їх встановлено не під правильним кутом, тож ними неможливо скористатися.

Також, пояснює депутатка, варто звернути увагу й на облаштування кімнат для малюків та батьків, дитячих куточків та кімнат для діток старшого віку в громадських закладах. Адже нині це радше виняток, аніж правило.

Не менш важливим є питання розвитку дитячого спорту. Наприклад, у рамках реалізації проєкту «Спорт замість гаджетів» з’ясувалося, що в багатьох громадах немає тренерів. Наприклад, у Маневичі тренер приїздить з Колок. Натомість ця послуга дуже затребувана, про що свідчить інтерес дітей.

«Організація спортивних заходів на місцевому рівні аж ніяк не завжди потребує колосальних фінансових затрат. Однак, звичайно ж, потребує залученості людського ресурсу. Але це все можливо, якщо налагодити ефективну співпрацю з громадськими організаціями та молодіжними радами, які наразі активно створюються у громадах. Пропонуємо подумати над залученням з різних джерел ресурсів на встановлення дитячих та спортивних майданчиків, у тому числі з інклюзивними елементами, облаштування шкільних стадіонів, де вони все ще відсутні», – провадить депутатка.

Ще один аспект запропонованої ініціативи стосується надання на належному рівні допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, адже соцслужби, на жаль, не завжди на належному рівні виконують свої обов’язки. Наприклад, у ситуаціях, коли колишнє подружжя ділить між собою дітей і систематично хтось зі сторін порушує графіки, встановлені ССД, служби відмовляються складати протоколи про ці порушення.

Окрім того, у громадах фактично немає психологів, які могли б надавати первинну консультаційну допомогу потерпілим від насильства дітям. А лише з початку року на Волині зареєстровано 9045 заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством. І це майже учетверо більше, ніж торік.

Тож Ольга Максим’як вважає, що варто збільшити кількість інформаційно-просвітницьких заходів у дитячому середовищі, передусім спрямованих на запобігання домашньому насильству, булінгу та іншим негативним явищам.

Не менше проблем і з забезпеченням прав дітей з інвалідністю. Адже вони отримують можливість доступу до певних культурних, освітніх послуг у більшості випадків лише завдяки громадським організаціям. Однак у громадах їх створено дуже мало. Це призводить до того, що в більшості громад, особливо у селах, ці діти й далі лишаються в чотирьох стінах.

«На Волині немає центрів денного перебування для дітей з інвалідністю, де батьки без боязні можуть залишити дітей, як у дитсадках. Звичайно, зараз в Україні багато говорять про інклюзію. Але, знову ж таки, в багатьох випадках питання щодо введення до штату асистентів вихователів чи вчителів залишається відкритим. Тому ми пропонуємо привести у відповідність передусім обліки дітей з інвалідністю, створивши соціальні картки, де була б зазначена інформація щодо потреб цієї дитини та можливостей їх забезпечення», – резюмує вона.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus