USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Не тільки подарунки і мистецькі заходи: як на Волині пропонують відзначити Рік дитини

9 Лютого 2022 12:06
Увага до інклюзії, надання якісних соціальних послуг, доступність – такі пріоритети мають бути першочерговими в рамках реалізації ініціативи про Рік дитини на Волині.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Нагадаємо, 2022 рік на Волині був визначений Роком дитини. Відповідно до ухваленого рішення, структурні підрозділи облдержадміністрації мали надати пропозиції до плану заходів, яким чином реалізувати на практиці це рішення.

Пропозиції озвучила начальниця служби у справах дітей ОДА Алла Онищук, яка зауважила, що в громадах недостатньо фахівців з соціальної роботи. А основні функції покладені якраз таки на органи місцевого самоврядування. Тому питання забезпечення такими кадрами штатів громад стоїть надзвичайно гостро.

Читати ще: Доступність, соцзахист, нові можливості: яким має бути рік дитини на Волині

Водночас серед запланованого – проведення низки культурно-мистецьких, спортивних заходів, заходів соціального характеру. З нового – пропонується запровадити послуги раннього втручання, яка має на меті раннє виявлення дітей, які мають певні захворювання, аби не допустити інвалідності.

Ініціаторка рішення щодо оголошення Року дитини на Волині депутатка облради Оксана Філіпчук зазначила, що в неї і її колеги – депутатки Луцької районної ради Ольги Максим’як,є низка зауважень і пропозицій до плану заходів.

Читати ще: Увага до потреб дітей у публічному просторі: на Волині анонсують Рік дитини

Приміром, вони пропонують не обмежуватися придбанням новорічних подарунків дітям соціально вразливих категорій. Додатково пропонують вивчити потреби таких дітей, активно працювати з меценатами, громадськими організаціями, створити при соціальних службах банків одягу та речей.

«Так само варто більше уваги приділити наданню послуг з реабілітації дітям з інвалідністю, адже наразі незрозуміло, як ці діти можуть отримувати в громадах такі послуги. Наприклад, центр реабілітації «Пролісок», нині не працює повноцінно, оскільки фінансування з держбюджету не забезпечене в повному обсязі», – додала Оксана Філіпчук.

Читати ще: Замість 150 тисяч виділили лише 30: у Луцьку центр реабілітації «Пролісок» працює без харчування і стаціонарної групи

Також, коли йдеться про раннє втручання, зауважує депутатка, то варто детальніше визначити, як це має відбуватися. Адже висококваліфіковані фахівці працюють в обласних лікарнях, а місцеві медики рідко дають направлення на обстеження. Також є потреба в громадах і в практичних психологах.

Зі слів депутатки, окремої уваги заслуговує інклюзивна освіта, особливо в дошкільних навчальних закладах. Адже нині немає точних даних, скільки дітей з особливими освітніми потребами не охоплені дошкільною освітою, але потребують її. Також варто провести моніторинг щодо фахівців, які можуть працювати в садочках.

Присутня на засіданні комісії Ольга Максим’як, своєю чергою, додала: одна з ключових проблем – компетентні фахівці.

«Якщо навіть фахівці є в громадах, то вони не завжди розуміють свій спектр обов’язків, наприклад, не знають, куди скерувати жінку, яка страждає від домашнього насильства. А в таких сім’ях також є діти. Громади не готові і до впровадження послуги раннього втручання, бо в них немає таких спеціалістів. Тому варто проводити навчання педіатрів з вузькопрофільними фахівцями щодо виявлення проблем розвитку в ранньому віці», – зауважила вона.

Зрештою, члени комісії запропонували облдержадміністрації врахувати пропозиції депутатів і ухвалити план заходів з цими змінами. А територіальним громадам рекомендуватимуть переглянути та оцінити потреби дітей та сімей з дітьми, які проживають на їхній території, і забезпечити розвиток необхідних для них послуг. Це і спортивне й культурологічне виховання, якісне шкільне харчування, обов’язковий профілактичний медогляд, влаштування дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus