USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Доступність судів на Волині – під загрозою через «діри» у бюджеті

17 Травня 2013 14:33
Депутати волинської обласної ради пропонують відтермінувати питання доступності громадян до правосуддя, бо на виконання цієї програми у бюджеті нема грошей.

Про це стало відомо під час постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики обласної ради 17-ого травня.

Депутат обласної ради Сергій Слабенко запропонував внести зміни в обласний бюджет на 2013 рік, додатково передбачити 900 тисяч гривень для сприяння населенню області у судовому захисті та організаційному забезпеченні діяльності господарського суду Волині. У пропозиції йдеться про сприяння доступу до правосуддя для соціально незахищених людей та людей із особливими потребами.

«Дві речі: ремонти і доступ до інформації. Змінюються постійно реквізити зі сплати судових зборів, документи подання до суду. І люди, які мають низьку соціальну захищеність самостійно або за допомогою спецпрацівника у суді на місці зможуть залишити позов чи заяву і не шукати народних депутатів. А також облаштувати доступність судів інвалідам», - зазначив Сергій Слабенко.

Утім проблема у тому, що кошти в бюджеті на це не передбачені. Заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Володимир Селедець зазначив: «Вільні залишки до копійки поділені. Інші кошти виділити немає можливості. Тільки за рахунок вільних лишків, але у 2013 році їх уже не буде і не з’являться».

Депутат обласної ради Іван Смітюх зазначив: «Не так вже погано у судах, що там якусь бабку не приймають. Не все так погано».

Ініціатор проекту Сергій Слабенко переконує, що треба виконувати указ Президента Україна щодо доступності судів. Тим більше, що цього вимагає Європейський Союз, і це питання треба закінчити до листопада.

Голова ОДА, депутат обласної ради Борис Клімчук зазначив: «Допомагати треба, і доручення Президента України треба виконувати. Якщо бути законними і послідовними, то треба прийняти програму. Вона закінчилася. Над розробкою програми працює судова адміністрація області. А вільних коштів на ці заходи зараз нема. Давайте приймемо програму на 2014 рік».

На що Борис Загрева відповів: «Є програми, які можна відставити. Фінансисти нехай подивляться звідки зняти гроші і на сесії прийняти. Ми ж знаємо, як шукаються гроші. Борис Петрович тисне кнопку - і гроші є».

У підсумку вирішили обговорити детальніше питання під час сесії обласної ради 24-ого травня, де планують розглянути в цілому Програму доступності судів для громадян.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus