USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ДТП з 9 постраждалими лучанами: що вирішив суд

20 Травня 2015 14:42
Апеляційний суд відхилив апеляцію прокурора, чим визнав постраждалими дев’ятьох лучан, які втрапили у ДТП в січні 2015 року.

Нагадаємо, в ніч з 25 на 26 січня 2015 року на вулиці Карпенка-Карого сталася ДТП. 21-річний водій, мешканець обласного центру, керуючи автомобілем «Део Ланос», перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, не вибрав безпечної швидкості руху та допустив виїзд на острівець безпеки, а в подальшому, перетнувши його, виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся із таксі «Рено Трафік» під керуванням 45-річного лучанина.
«У нашій машині було 4 дорослих, 4 дітей і таксист. Ми просили не їхати швидко, діти вже дрімали. В нас в’їхав п’яний водій. Діти повилітали з розбитих вікон, впали на асфальт. Один потрапив у реанімацію. Згідно з висновками експертизи, з 9 людей у одного ушкодження середнього ступеня важкості, а в одного – тяжкі тілесні ушкодження. У всіх решти - легкі тілесні ушкодження», - пояснює один із пасажирів «Рено Трафік» Олександр Кісь.
Прокурор в обвинувальному акті визначив постраждалими лише двох осіб - неповнолітніх, у яких тяжкі тілесні ушкодження та ушкодження середнього ступеня важкості.

Натомість Луцький міськрайонний суд прийняв ухвалу про повернення справи на досудове розслідування, і включення до списку постраждалих і тих, у кого легкі тілесні ушкодження.

Власне, лише після цього постраждалі змогли підготувати цивільні позови для відшкодування їм збитків. Однак прокурор Луцької прокуратури Максим Афтеній подав апеляційну скаргу на ухвалу Луцького міськрайонного суду, аби скасувати таке рішення і залишити постраждалих в статусі свідків і назвав ухвалу «необґрунтованою і невмотивованою».

Власне, постраждалі апеляційну скаргу заперечували. До слова, на бік постраждалих став і обвинувачений, який погодився з ухвалою Луцького міськрайонного суду, і висловив готовність відшкодувати збитки.
Чому постраждалі таки хочуть залишитися у статусі постраждалих, а не свідків, стає зрозумілим з їх пояснень: автомобіль винуватця ДТП застрахований. У страховій компанії пояснили, що з-поміж документів, які треба надати для відшкодування, мають бути і такі, де заявники визнані постраждалими. Тому, саме на таке відшкодування вони й сподіваються, адже винуватець ДТП – безробітний і відшкодувати всім завдані збитки: моральні, матеріальні, витрати на лікування - він не в змозі.

Варто додати: постраждалі стверджують, що винуватця ДТП вже кілька разів ловили за кермом у стані алкогольного сп’яніння і відбирали водійські права.

Головуючим суддею під час судового засідання, яке відбулося 20 травня, був голова Апеляційного суду Петро Філюк. Заслухавши всі сторони, суддя запитав у прокурора і адвокатів, чи не будуть порушені права людини будь-якої зі сторін процесу, якщо апеляційну скаргу відхилити. Ніхто не заявив про порушення їх прав. А прокурор, власне, погодився, що він тільки за те, аби людям відшкодували збитки, однак за процедурою, він не може включити до списку постраждалих тих осіб, які мають легкі тілесні ушкодження.

Після перерви суддя зачитав ухвалу. Так, апеляційну скаргу прокурора відхилили і залишити рішення суду першої інстанції без змін. Відтак, усі особи, які перебували на момент аварії в автомобілі «Рено Трафік» остаточно визнані постраждалими і тепер можуть в рамках цього кримінального провадження подавати цивільні позови на відшкодування збитків. Рішення оскарженню не підлягає.

Петро Філюк додав: ситуація доволі нестандартна, але при прийнятті рішення, судді виходили з принципів верховенства права і того, що це рішення не суперечить інтересам людей – сторін процесу.

До слова, адвокат постраждалих Віктор Пилипчук додав, що він оформлятиме документи на відвід прокурора та, ймовірно, підготує скаргу на ім’я прокурора області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus