USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Душові кабіни та парильня: в Одесі маршрутку переобладнали на фронтову лазню

20 Січня 2023 22:59
В Одесі закінчують виготовлення пересувної лазні для фронту. Її роблять у мікроавтобусі, який іще донедавна возив міськими вулицями пасажирів. Авто викупили волонтери. Днями розробники випробують його й одразу ж передадуть на передову.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

За п’ять хвилин пічка стає гарячою, а ще за 20 лазня вже повністю готова для використання. У ній є дві душові кабіни та парильня зі спеціальним камінням. Після важкої роботи на нулі бійці зможуть тут не лише помитися, а й добряче прогрітися та розслабити скам'янілі м'язи, розповідає Олександр Гринюк, який ініціював цей проєкт.

«Поїхав до друга на передову під Бахмутом привітати з днем народження. Побачив, які вони вертаються звідти мокрі, брудні, і в мене така ідея виникла. До водопроводу під'їхав, заправив 400 літрів води, дрова завжди з ними», - каже керівник держпідприємства «Укрінтеравтосервіс» Олександр Гринюк.

Лазня абсолютно автономна. Крім печі, має баки для води, казан і помпи. Одночасно і з комфортом тут можуть розміститися до десяти людей. Для обслуговування потрібні двоє – водій і банщик. І коли всі охочі скористаються лазнею, вона може швидко їхати далі, до інших бійців.

За словами волонтера Станіслава Маденса, бійці зраділи ідеї винаходу і залюбки такою лазнею користувалися б.

«Я телефонував другові, і він каже: «Коли встигнемо, то сухий душ, а сухий душ – це серветки». Я запитую: «Як думаєш, така лазня стане вам у пригоді?» Він відповів: «Та це супер, це просто супер, жени її вже сюди», – розповідає Станіслав.

Читати ще: Волинський майстер виготовляє печі-буржуйки з газових балонів

На майже закінченій лазні ще зберігся номер одеського маршруту. Автобус волонтери викупили на одному з приватних міських автопідприємств. На перетворення пішло три тижні. Механіки самі зварили піч, зробили утеплення й обшили колишній салон маршрутки деревом.
«Спочатку ми розібрали маршрутку повністю, зробили каркас, щоб було міцніше, а потім вже скловата, рейки, спеціальна плівка, називається відбивач, і вагонка. Здається, буде два приміщення: сауна і там вже роздягальня зі столом», – розповіли благодійники.

Загалом на лазню піде близько 110 тисяч гривень. Гроші на матеріали збирають волонтери. На цій пересувній лазні зупинятися вони не збираються. Зараз вже міркують над пересувним «Пунктом незламності» для фронту, який збираються зробити теж в автобусі, але вже великому – з буржуйкою та їдальнею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus