USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Джавеліни» для захисту від агресора: як Україна може озброїтися на гроші США

12 Березня 2017 19:46
Палата представників Конгресу США схвалила виділення 150 мільйонів доларів Україні, в тому числі на летальну зброю. У Канаді поставки Україні летального зброї назвали "необхідним кроком". Наскільки така допомога здатна змінити перебіг і характер конфлікту на Донбасі виданню Апостроф розповів координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

Варто наголосити, що 150 мільйонів доларів від США ми гарантовано отримуємо в 2017 році. Ще 200 мільйонів Міноборони отримає, якщо дві комісії (Пентагону і Держдепу США) констатують реформи в оборонній сфері України. В іншому випадку ми втратимо більше половини американської допомоги в цьому році. Це принципово важлива умова, яку Міноборони України спростовує.

У схваленому Палатою представників документі (ще потрібна підтримка Сенату і підписання документа американським президентом) є застереження, що виділені гроші не можуть бути витрачені на переносні ракетні комплекси. За міжнародними документами, які контролюють переміщення і експорт озброєнь, ПЗРК потрапляють під окрему категорію. Цілком логічно, що в цьому документі міститься така заборона.

З решти типів озброєнь нами затребувані протитанкові комплекси "Джавелін", про що говорять багато експертів. Протитанкові озброєння, які є у нас, сягають ще часів радянської армії. Так, є розробки українських виробників. Але є проблема: немає коштів на нове озброєння. Так, зараз різко збільшений оборонний бюджет у порівнянні з періодом до російської агресії. Однак якщо брати до уваги, що ми можемо за ці кошти купити для армії, то це не такі вже великі суми. Близько 80% військового бюджету - це бюджет утримання, про розвиток не йдеться. У цих умовах нам набагато логічніше робити ставку на модернізацію наявних озброєнь. Наприклад, новий танк "Оплот" коштує стільки ж, скільки коштує модернізувати наявні танки радянського періоду. Однак комплекси "Джавелін" ідеально підходять для сучасного бою, враховуючи, що вони діють за принципом: вистрілив і забув, адже супроводу при польоті протитанкового снаряду не потрібно.

Сьогодні російські війська використовують протитанкові засоби російської розробки останніх поколінь, дальність стрільби яких в півтора рази більше, ніж у наших. Наші танки і БТР на поле бою, звичайно, більш схильні до знищення, ніж бронетехніка противника. З огляду на те, що Росія поставляє бойовикам велику кількість танків і бронетехніки, для нас, звичайно, дуже актуальним є придбання такого озброєння. З інших зразків озброєння можна згадати окремі види снайперської зброї і ударні БПЛА.

Ми зараз спостерігаємо популярну схему у бойовиків - використання бронегруп, в які зазвичай входять танк, пара БМП і пара БТР, які, змінюючи положення, обстрілюють наші позиції. Наша ж головне ударна зброя - це артилерія, і ми не здатні оперативно реагувати на такі обстріли. Як мінімум при використанні нами, скажімо, "Джавелін" можна очікувати, що бойовики стануть більше побоюватися використовувати бронетехніку на передньому краї.

Ми знаємо, що сума військової допомоги від США - 150 мільйонів доларів, але не знаємо, скільки з цих грошей піде на озброєння. Для розуміння, один комплекс "Джавелін" коштує близько 125 тисяч доларів, ракета до нього - близько 40 тисяч доларів. Якщо робити ставку на протитанкові системи, то ми зможемо купити достатню кількість комплексів і снарядів, оснастивши ними наші війська вздовж всієї лінії фронту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus