USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Експерти розкритикували реформу правосуддя в Україні

3 Червня 2016 17:34
Зміни до Конституції України в частині реформи системи правосуддя, в ефірі "Голосу Столиці" жорстко прокоментував політичний експерт Андрій Золотарьов. Прийняті вчора парламентом правки в законодавство, на його думку, істотно збільшують вплив президента на судову систему, - інформує znaj.

"Мінімізують вплив фракцій і ВР на судову гілку влади. В результаті посилюється вплив президента на неї", - додав Золотарьов. Нагадаємо, якщо раніше суддя після 5-річного "випробувального терміну" повинен був проходити схвалення в Раді, то тепер, підписом Порошенко, судді призначатимуться відразу на безстроковий термін.

З Золотарьовим формально погодився ще один експерт - політолог Тарас Загородній, який в інтерв'ю виданню Politeka зазначив наступне: "Лише глибоко наївна людина може повірити, що Адміністрація Президента не поставить на контроль всіх суддів, які будуть приймати потрібні Банковій рішення".

Згідно з оцінкою Загороднього, "під шумок" в пакеті законів була протягнута монополія на звернення до судів: "Якщо раніше це могла зробити будь-яка людина, то тепер тільки адвокати. Тобто люди з невеликими доходами не зможуть отримати доступ до правосуддя, оскільки ціни на послуги підвищаться в рази, як це трапляється в будь-якій монополії".

Нещодавно з подібними заявами виступив заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак, повідомивши, що збільшення ставки судового збору за рік скоротив кількість судових позовів приблизно на 25%.

Новий закон передбачає створення Громадської ради доброчесності, який зможе подавати свої висновки для Вищої кваліфікаційної комісія суддів (ВККС) України під час кваліфікаційного оцінювання судді або кандидата на посаду судді. За новими правилами приймати нового суддю на роботу буде саме ВККС. В результаті виявилося, що ВККС не зобов'язаний приймати інформацію Громадської ради доброчесності до відома, може її не коментувати і навіть ігнорувати.

"Ми пропонували створити незалежний громадський орган, який контролював би добропорядність суддів. Він створюється, але його повноваження нівельовані", - розповів експерт по судовій реформі реанімаційне пакету реформ Михайло Жернаков. Він додав, що висновки Громадської ради, як виявилося, носять тільки рекомендаційний характер. "Це саботаж", - пояснив експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
прохожий Показати IP 3 Червня 2016 17:48
Круто. Тобто, тепер, якщо мені патрульні випишуть неправомірний (на мою думку) протокол на суму штрафу припустимо 500 грн, то мені потрібно щоб оскаржити це рішення в суді наймати адвоката? І сам я не зможу звернутись до суду?...А адвокату звісно потрібно платити.. Круто... О_о
Абрамчук М.В Показати IP 3 Червня 2016 19:55
Затвердили оплату суддям 1-ї інстанції від 50-ти тисяч грн. в місяць ...!!! Люди добрі вдумайтеся в це , а ми повинні чесно жити на 2-3 тис. і бути патріотами держави .! Поясніть мені , це і є досягнення МАЙДАНУ ....??? Це і є шлях в ЄВРОПУ ...???
Кричати хочеться Показати IP 4 Червня 2016 07:30
Так, так...Правильним путьом українці йдуть: - В могилу...
тюрма Показати IP 4 Червня 2016 07:53
Самые страшные преступления совершаются при молчании окружающих - оригинальная фраза звучит немного по другому. Не мы разрушили и не мы хотели - мы молчали и ничего не делали когда нас предают и продают страну. И нам есть что сравнить. Конечно есть люди, которые ничего не понимают (или не хотят), есть на самом деле, кто считает Порошенка хорошим президентом и верит, что он делает хорошие дела для Украинь', но большинство понимает и молчит (на всякий случай создали нацгвардию )
всеволод Показати IP 4 Червня 2016 16:47
Порошенко міцно взявся за судову систему http://goo.gl/UeLcFa

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus