USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Крок до євроінтеграції: уряд розробляє законопроєкт щодо статусу англійської мови в Україні

12 Серпня 2022 17:12
Уряд розробляє законопроєкт про функціонування англійської як мови міжнародного спілкування.

Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, пише Укрінформ.

"Розширення сфер застосування англійської мови в Україні сприятиме активізації процесів інтеграції українців в європейську спільноту в межах очікуваного набуття членства України в ЄС, формуванню суб'єктності держави у світових глобалізаційних процесах, підвищенню рівня її конкурентоспроможності на глобальному ринку, а також зростанню її інвестиційної та туристичної привабливості", – сказав заступник міністра.

За його словами, ініціатором проєкту виступив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Водночас, під час розробки законопроєкту, окрім МКІП, були залучені суміжні інституції, зокрема, Міністерство цифрової трансформації, Міністерство освіти і науки, Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції.

Читати ще: Англійська може отримати статус мови ділового спілкування в Україні, – Шмигаль

Карандєєв наголосив, що англійська мова на сьогодні є офіційною в 60 зі 196 країн світу, а згідно з даними регуляторного проєкту Євробарометр, вона є найпоширенішою іноземною в 119 країнах з 25 держав-членів ЄС.

Україна займає 40-й щабель в рейтингу зі 112 країн, що є середнім показником. Тож надання англійській мові відповідного статусу в державі – "необхідність і стратегічний крок до членства в ЄС".

Згідно із поточною редакцією законопроєкту, обов'язково англійською мають володіти держслужбовці, зокрема, голови місцевих адміністрацій, офіцери – військові, начальники середнього й вищого складу Національної поліції, науково-педагогічні працівники вишів.

Читати ще: «Британці зробили зі своєї мови комерцію і заробляють мільярди». Лучанка Ірина Полякова – про вивчення англійської, репетиторство і мовне чуття

Також передбачається удосконалення стандартів освіти, спрямовинах на вивчення англійської мови всіма здобувачами освіти, а також впровадження додаткових курсів для дорослих. Крім того, розширюється обсяг застосування аглійської мови у сферах, дотичних до іноземців, наприклад, у закладах культури, транспортній сфері, міжнародній торгівлі.

Карандєєв відзначив, що "з моменту прийняття цього закону одразу не виникне вимога щодо обв'язкового володіння англійською усіма держслужбовцями", імплементація вимагатиме тривалого перехідного періоду.

Читати ще: З 16 липня сайти зобов’язані мати українську версію, – мовний омбудсмен

За його словами, існує стійка кореляція між рівнем англійської мови та низкою економічних показників, зокрема ВВП, тому її впровадження сприятиме покращенню експорту послуг в Україну, а також міжнародній чи індивідуальній торгівлі.

"Жодне з положень цього закону не може тлумачитися як таке, що спрямоване на звуження сфери використання державної мови", – відзначив урядовець. За його словами, держава сприяє якомога ширшій освіченості українців, водночас це не загрожує латинізації української мови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 12 Серпня 2022 19:18
люди українською часом не розмовляють, а ви про англійську.
Європеєць Показати IP 12 Серпня 2022 20:40
Крок до євроінтеграції - відкрий кордони, АЛЬОША!
Олена Показати IP 13 Серпня 2022 18:27
Краще б звернули увагу на рівень викладання тієї мови, адаптували програму під цілі володіння мовою, а не зазубрив-здав-забув. Часто купую на Віоліті книги англійською, аби розширювати словниковий запас, користуюся додатком chatterbug, спілкуюся з носіями. Перед цим доводилося вчити на курсах, бо шкільна програма практичних знань фактично не дала
Іван Показати IP 14 Серпня 2022 17:58
Павильно та давно вже пора!!! Я вже два роки тому ставив собі за мету підтягнути англійську! Я вже ходив на групові заняття та бачив логічним продовженням перехід на індивідуальні! Відкриттям для мене стала школа EnglishDom, на ній я і зупинився - заняття в онлайні з тічером, але не в групах. Коли спробував, то зрозумів зручність! я вдома, одягнений у домашньому та у своїй обстановці в цілому. А коли урок закінчується, замість їхати додому, я просто закриваю вкладку на ноуті з платформи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus