USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Експосадовиця, яку звільнили за законом про люстрацію, відсудила у ДПС Волині понад мільйон гривень

23 Листопада 2023 18:30
Волинська експосадовиця Мирослава Конечна вісім років судиться за те, що її звільнили з посади заступника голови тоді ще управління міндоходів у Волинській області. Жінка доводила в судах, що зробили це неправомірно. Мовляв, звільнили в межах закону про люстрацію тільки за те, що обіймала посаду заступниці в часи президентства Януковича.

Ба більше, їй вдалося відсудити ще й понад мільйон гривень компенсації за роки так званого вимушеного прогулу, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Мирославу Конечну звільнили з посади заступниці голови головного управління міндоходів у Волинській області у 2015 році. Вона, а точніше її посада, підлягала закону про люстрацію. Жінка пішла до суду, з якого не виходить уже вісім років.

Найбільшим каменем спотикання стало питання: хто ж має виплатити компенсацію за вимушений прогул? Адже управління міндоходів за час судової тяганини пережило не одну реорганізацію: спочатку в Державну фіскальну службу, потім – у Державну податкову службу. У грудні 2020 року Волинський окружний адмінсуд ухвалив рішення поновити її на посаді, щоправда, в установі, якої на той час вже не було, – управлінні міндоходів.

Читати ще: Скандал на волинському держпідприємстві: працівник судиться через звільнення

А ще суд розпорядився сплатити жінці компенсацію за вимушений прогул – майже пів мільйона гривень. Потім Восьмий апеляційний суд перерахував цю суму в понад мільйон, які зобов’язав стягнути з управління ДПС у Волинській області, що була реорганізована із ДФС.

Втім Касаційний суд сказав: рішення саме в частині стягнення грошей з податкової служби Волині мають скасувати, а справу треба скерувати на новий розгляд до Волинського адмінсуду. Як зазначили, заміна боржника на ДПС була дочасна, оскільки на той момент до Реєстру не було внесено запис про припинення ДФС. Під час засідання журналісти дізналися, що виплату за прогул податкова здійснила повністю.
Як пояснив захисник Мирослави Конечної Дмитро Леміщак, оскільки рішення в частині компенсації фактично виконано, немає підстав відступати від висновків Восьмого апеляційного суду, який правильно встановив суб’єкта, з якого має бути те стягнення, – ГУ ДПС у Волинській області.

«Вимога про поновлення і вимога про стягнення коштів є взаємопов’язаними, відповідно, відповідачем там має бути один-єдиний суб’єкт. Не може поновлювати ДПС, а стягувати з ГУ ДФС, якого фактично не існує», – наголосив адвокат.

Представник податкової додає: хоча рішення щодо компенсації фактично вже виконано, але все ж має залишатись, так би мовити, на папері за фіскальною службою, яка офіційно поки не ліквідована.

Втім пані Конечна на це зауважила: ДФС від офіційної ліквідації стримує лише один-єдиний депозитний рахунок по кримінальних справах, які ще не передали новоствореному Бюро економічної безпеки. А це, мовляв, питання часу.

Проте рішення Касації про перегляд справи треба виконувати. Тож колегія суддів, повернувшись із нарадчої кімнати, вирішила залишити суб’єктом стягнення ДФС.

«Стягнути з ГУ ДФС у Волинській області на користь Конечної Мирослави Антонівни середню заробітну плату за час вимушеного прогулу в сумі 1 128 903 гривні», – зачитує вирок суддя Волинського окружного адміністративного суду Віра Смокович.

Читати ще: Засіяв успадкований пай: агрофірма судиться з волинянином за 350 тисяч гривень

Загалом, як показує практика, звільненим посадовцям, які потрапили під люстрацію, вдається це успішно оскаржувати. Як визначив Європейський суд з прав людини, цей закон зводили не до індивідуальної, а до колективної відповідальності за те, що посадовці працювали на своїх посадах за часів Януковича.

«Отож, як показують реалії життя, свого часу гучна кампанія тодішньої влади з люстрацією посадовців, яка починалася з красивих картинок їх викидання в смітники та іншого, що показували людям, – завершилась, по суті, нічим та ще й діркою в бюджеті, який іде тепер на компенсації за вимушені прогули», – переконані журналісти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Нонна Показати IP 24 Листопада 2023 04:52
А, що пані Ярослава одна домогтись компенсації? Чому не оголосити всіх?
Люстра Показати IP 24 Листопада 2023 06:57
О це справжній геноцид українського народу! І розпалювання громадянського конфлікту і з рештою плвномасштаюної війни в Україні - без мізків дорвалися до влади а зараз розраховується кров'ю уся Україна.
Анонім Показати IP 24 Листопада 2023 23:40
а як же зміни у законі про те, що стягнути суму можно не більш як за 6 місяців???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus