USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Енергонезалежність та цифровізація ЦНАПів: Волинь відвідали представники Посольства Швейцарії та «Фонду Східна Європа»

13 Березня 2024 21:28
У Волинській ОДА підбили підсумки спільної роботи з швейцарсько-українською Програмою EGAP, що виконується «Фондом Східна Європа» у цифровізації регіону. Зокрема, Волинь відвідали заступниця директора програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Сімон Троллер, президент «Фонду Східна Європа» Віктор Лях, керівниця Програми EGAP Олена Саєнко та старша координаторка проєктів Ілона Постемська.

«Дякую «Фонду Східна Європа» та усій волинській команді. Адже завдяки вам, ми успішно впроваджуємо цифрові рішення у нашому регіоні, – зазначила заступниця голови ОДА (CDTO) Вікторія Левчук. – Хочу звернути увагу на ті проєкти, які мали важливий вплив на розвиток області в умовах війни. Це не всі проєкти. Їх було дуже багато, але саме завдяки їм, ми зможемо подолати наслідки можливих надзвичайних ситуацій».

Тож вона відзначила такі проєкти, які реалізували на Волині спільно з «Фондом Східна Європа»:

1. Енергонезалежні ЦНАПи.

Волинська область – перша в Україні, де облаштували сонячні панелі у центрах надання адміністративних послуг. 8 громад (Луцька, Зимнівська, Вишнівська, Шацька, Любешівська, Смідинська, Володимирська та Нововолинська) тепер можуть забезпечити функціонування ЦНАПів впродовж щонайменше шести годин в умовах відключення електроенергії, а також дозволяють суттєво зменшити енергоспоживання з електричних мереж.

2. Мобільна валіза у ЦНАПі.

Десять ЦНАПів забезпечено мобільними валізами, які дозволяють надавати адмінпослуги поза місцем розташування центру людям поважного віку, маломобільним групам та у віддалених населених пунктах.

3. Інформаційний аудит відкритих даних.

Волинь – друга область в Україні, якою проведено інформаційний аудит відкритих даних, розпорядниками яких є Волинська ОВА та її структурні підрозділи, за оновленою методикою Міністерства цифрової трансформації України.

4. Кіберхакатон у форматі CTF.

На Волині проведено перший хакатон у форматі CTF – інноваційний захід, який надає можливість командам змагатись у галузі кібербезпеки, показати свої знання та навички у різних аспектах цифрової безпеки. У відкритих дискусійних панелях питання кіберзахисту обговорили представники Департаменту кіберполіції Національної поліції України, управлінь Держспецзв’язку та СБУ в області, науковці, представники ІТ-бізнесу, органів державної влади та місцевого самоврядування.

5. Digital Volyn.

Офіс впровадження цифрових рішень «Digital Volyn» створили з метою підтримки цифрової трансформації регіону та підвищення спроможності органів державної влади, місцевого самоврядування у плануванні та впровадженні цифрових перетворень на місцях.

У рамках візиту на Волинь, представники Посольства Швейцарії в Україні та «Фонду Східна Європа» оглянули ЦНАПи у Нововолинській та Зимнівській громаді, а також ознайомилися із забезпеченням мешканців громади доступними адміністративними послугами.
Привітав гостей у Луцьку міський голова Ігор Поліщук.

«Дякую за вашу увагу до нашого міста, за плідну співпрацю, особливо у такий важкий для країни час, адже саме завдяки цьому стала можливою реалізація численних проєктів у Луцькій громаді. Мова йде й про впровадження Єдиної системи місцевих петицій, встановлення сонячних панелей на приміщенні ЦНАПу, що забезпечує енергетичну незалежність, придбання необхідного обладнання для надання адміністративних послуг у сфері оформлення біометричних документів. Реалізація цих проєктів принесла багато позитивних змін, які ми усі можемо бачити, надає людям більшу гнучкість та мобільність», – сказав Ігор Поліщук.

Заступниця директора з питань співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Сімон Троллер подякувала міському голові за гостинність та зазначила, що приємно вражена як працює система адміністрування та наскільки вона орієнтована на сервіс та клієнтів. За її словами, впровадження системи єДемократія є важливим та сміливим кроком. Вона зазначила, що такі візити показують важливість роботи з громадами та доводять необхідність продовжувати розвивати цю сферу й співпрацювати надалі.

У рамках робочого візиту гості відвідали Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку, де директор установи Лариса Карп’як представила роботу та досягнення очолюваної нею установи за 10 років роботи. Вона наголосила, що з впевненістю можна сказати, що наш ЦНАП є одним з лідерів в Україні за якістю надання послуг та впровадженню цифровізації. Лариса Карп’як детально розповіла про роботу кожного відділу, які послуги вони надають та які інновації в роботі уже впроваджені.

Варто зауважити, що щоденно ЦНАП відвідує понад 1500 громадян, кожному з яких надаються якісні послуги за їх запитом. Січень та лютий 2024 встановили рекорд, адже до установи звернулася найбільша кількість відвідувачів за усі 10 років роботи – 25 тисяч. Актуальною зараз стала опція «єВідновлення» – отримання грошової компенсації для відновлення зруйнованого та пошкодженого житла внаслідок російської агресії.

Також обговорили й стан реалізації проєктів у Луцькій міській територіальній громаді у рамках швейцарсько-української Програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)».

Заступник міського голови, керуючий справами виконкому Юрій Вербич зазначив, що уже багато років у Луцьку налагоджена тісна та конструктивна співпраця з «Фондом Східна Європа». «Хочу подякувати Віктору Ляху – президенту МБО «Фонд Східна Європа», за роботу та підтримку. Наш ЦНАП є одним з найкращих в Україні. Лариса Карп’як – це провідний фахівець, яка є учасником нарад на рівні Кабінету Міністрів та різноманітних організацій, де враховують її голос. Ми вважаємо, що досягли такого високого рівня саме завдяки підтримці «Фонду Східна Європа», програмі EGAP та Посольству Швейцарії в Україні. Особливо вдячні за співпрацю у воєнний час, адже саме зараз вона є нагальною та важливою. Сподіваюся на подальшу результативну роботу на користь нашої громади та України», – зазначив Юрій Вербич.

У рамках зустрічі учасники зустрічі ознайомилися з доповідями та презентаціями щодо впровадження цифровізації у Луцьку, які представили директор департаменту ЦНАП Лариса Карп’як, заступник директора департаменту економічної політики Сергій Омельчук, начальник управління інформаційно-комунікаційних технологій Олександр Король. Зокрема, у рамках співпраці з Програмою EGAP у Луцькій територіальній громаді було реалізовано низку проєктів:

– використання платформи Е-dem під час проведення голосувань за проєкти громадського бюджету та місцеві петиції;

– впровадження комплексної послуги є-Малятко;

– встановлення сонячних панелей для забезпечення енергонезалежності адміністративного приміщення департаменту «ЦНАП у м. Луцьку»;

– придбання спеціалізованого обладнання для філії департаменту «ЦНАП у м. Луцьку» з метою надання адміністративних послуг у сфері оформлення біометричних документів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
(не) гой Показати IP 13 Березня 2024 22:52
передали вказівку як тотально чіпувати волинян?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus