USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.83 9.98

«Етнокультура – сила, що єднає!»: у Луцьку відбувся транскордонний фестиваль

25 Червня 2023 21:07
Сьогодні, 25 червня, у Луцьку провели транскордонний фестиваль «Етнокультура – сила, що єднає!» Захід організовано в межах реалізації проєкту «Спільна культурна спадщина: відродження фольклору на українсько-польському прикордонні», що фінансується Європейським Союзом в межах Програми транскордонного співробітництва ЄІС Польща-Україна.

Про це повідомили в Луцькій міській раді.

За словами директорки департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, культурна спадщина українського і польського народів налічує не одне століття. Вона багатогранна, символічна, змушує тужити і радіти водночас. Відтворення цієї спадщини, її фольклорних традицій – завдання на майбутнє.
Попри важкі та буремні часи в Україні, організаторам все ж вдалося реалізувати усі заплановані в межах проєкту заходи: було проведено конференції, здійснено дослідження фольклорної спадщини обох регіонів, підготовлено збірник з піснями та обрядами, складено деталізовану культурну мапу окреслених регіонів, придбано музичні інструменти, сценічні костюми, проведено літню мистецьку школу для творчо обдарованих дітей і пісенний фестиваль у Польщі.
До речі, залучення молоді до ознайомлення з фольклорною спадщиною – мета, якою перейматимуться українці й поляки ще довго. І фестиваль «Етнокультура – сила, що єднає!» покликаний через пісні, ігри та танці, що їх зібрали дослідники, передати усю чарівність традицій сусідніх народів. Є сподівання, що виконані в різних інтерпретаціях, вони ще сильніше зв'яжуть народне минуле і майбутнє в єдиний культурний вузол.
Виступ найкращих фольклористів Луцької громади – тому підтвердження. На сцену Палацу культури один за одним виходили колективи, що упродовж тривалого часу збирали, опрацьовували і аранжували спадщину волинського прикордоння. Незвичне подання народного мелосу зачаровувало глядача з першої хвилини.
Загалом участь у заході взяли десять творчих формацій: гурти «Зоряниця», «Чачка», «Княгининівські хорошухи», «Родинне перевесло», ансамбль народного танцю «Волинянка» та інші.
«Спільна культурна спадщина: відродження фольклору на українсько-польському прикордонні» – проєкт грантовий, однак 10 відсотків його фінансування йде від Луцької громади. Департамент культури міста виступає у ньому головним бенефіціаром, а партнерами є школа у польському місті Воля Ухрузька та музична школа №1 імені Ф. Шопена.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus