USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Прикраса для дому або оберіг для солдата: у Луцьку відкрилася «Різдвяна майстерня». Фоторепортаж

20 Грудня 2022 18:32
Сьогодні, 20 грудня, у Палаці культури міста Луцька відкрилася «Різдвяна майстерня». Традиційний творчий проєкт, що його організували Департамент культури Луцької міської ради та Палац культури міста Луцька, спрямований на популяризацію та примноження культурної спадщини нашого краю.

За гарною українською традицією, першими до майстерні завітали колядники. Учасники ансамблю народної музики «Волиняни» ЛМШ №3 (керівники Тетяна Жилюк та Анатолій Марценюк) бажали усім у новому році миру, здоров’я, процвітання та усіляких гараздів. Серед традиційних звучали і сучасні куплети: про генератори, модеми й павербанки. Адже нині, на жаль, вчасно підзаряджений гаджет інколи цінніший за солодощі чи гривні, якими обдаровують колядників.

Майстрів та гостей привітала директорка департаменту культури Тетяна Гнатів.
«Сьогодні розпочинаємо наш традиційний проєкт, який щоразу кличе до себе насамперед дітей. Адже важливо, щоб вони переймали унікальні традиції. І сьогодні у вас є така можливість, бо поруч з нами живуть і працюють надзвичайно талановиті люди. Вони володіють давніми секретами ремесел і готові поділитися ними. Щире їм за це спасибі. Усім бажаю, щоб наступний 2023 рік був позначений переможним миром. Добра усім, щастя. І як співали наші колядники: світла в хаті, хліба в печі, щоб усі були щасливі й багаті. І щоб був мир в Україні. З великою вдячністю за кожен прожитий і кожен новий день нашим Збройним силам. Слава Україні!» – сказала вона.
Сьогодні секретами майстерності з дітками ділилися Жанна Міляшкевич (глиняний символ року – зайчик), Наталія Бугай (лялька-коляда), Валентина Якимович (солом’яний павук), Марія Шотік (різдвяна свічка та восколиття).
Загалом упродовж проєкту з дітками, окрім згаданих майстрів, також працюватимуть Світлана Кацай (новорічно-різдвяний декор), Олеся Іщук (святкові витинанки), Анатолій Філозоф (вироби з глини), Христина Савюк (новорічно-різдвяні вироби з соломи).
Юні учасники вибрали заняття до душі й узялися за роботу. Діти вчилися, як правильно обирати необхідну тканину та працювати з голкою, розбирати креслення, в'язати соломку, замішувати глину чи скручувати вощину. Нагородою за це стали чудові вироби. Звичайно, майстрині підправляли їх, однак більшу частину роботи дітки зробили самі.
«Мені все дуже сподобалося, – розповідає дев’ятирічна Аня, яка приїхала у наше місто з Херсонщини. Разом із мамою, молодшою сестрою і бабусею вони були змушені залишити домівку, адже туди прийшла війна. – Вдома мені дуже подобалося ліпити з пластиліну, тому тут буду робити глиняного зайця».
Дівчинка розповідає, що у Луцьку лише місяць і дуже сумує за домівкою, адже там залишився тато.

Майстеркласи триватимуть до 30 грудня. Організатори проєкту та майстри щиро запрошують усіх охочих доєднатися до створення оригінальних і цікавих прикрас. До слова, їх можна буде не лише забрати додому, але й передати з листом-побажанням нашим захисникам.

По додаткову інформацію щодо розкладу майстеркласів та попереднього запису на них звертайтеся за номером 068 491 26 64.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus