USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Філарет скликає собор, на якому хоче відновити УПЦ КП

11 Червня 2019 13:40
Патріарх Філарет вирішив скликати «помісний собор», на якому має намір офіційно відновити діяльність Української православної церкви Київського патріархату. Про це повідомляє ВВС Україна у вівторок, 11 червня.

«Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року. Значить, він для нас не є обов’язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня», – сказав Філарет.

Він уточнив, що скликають помісний собор Української православної церкви Київського патріархату, а не ПЦУ. Філарет також зазначив, що Київський патріархат не приймає томос про автокефалію.

«Собору помісного Київського патріархату 15 грудня не було, а був збір підписів під постановою помісного Собору. Ми ту постанову на помісному Соборі відкинемо і він буде для нас нечинним», – сказав Філарет.

Заявив, що так він зможе зберегти Київський патріархат. «Він хоч буде і маленьким, але виросте у велику церкву», – додав Філарет.

Також почесний патріарх продовжив як і раніше звинувачувати предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у залежності від Вселенського патріархату. Він додав, що «так звана ПЦУ служить інтересам греків».

За даними видання, на собор Філарета з єпископів може приїхати митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, а також, можливо, ще один з єпископів з колишніх парафій УПЦ КП в Росії. Приїхати може і невелика частина священиків Київської єпархії ПЦУ, якою керує сам Філарет.

Раніше Філарет заявив, що юридично Київський патріархат продовжує існувати і він залишається його чинним ієрархом. Свою відмову від УПЦ КП на Соборі 15 грудня 2018 патріарх назвав «чисто ситуативною», оскільки це була вимога Вселенського патріархату, для отримання Томосу про автокефалію.

Водночас в Міністерстві культури заперечують слова Філарета про те, що Київський патріархат не був ліквідований.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
сміх Показати IP 11 Червня 2019 14:38
Зрозумів, те що давно говорили: Варфоломій загріб усе під себе. І ніякої незалежної церкви і не планував створити, йому ж вигідно такий ласий кусочок було привласнити. А тут ще й самі йдуть у мишоловку))) А в Луцьку Собор в чиїй власності згідно реєстра? В КП був до цього часу, і навіть не намагався Михаїл його перевести в пцу....знають яка підстава....Так крутили і дурили, а тут їх самих розвели!
Vovchik Показати IP 11 Червня 2019 15:29
Допетрав Філарет, що це просто створили митрополію свою константинопольська церква.
Я Показати IP 11 Червня 2019 17:40
Не такий він і дурень щоб цього не знати.. просто він був впевнений що буде керувати, а пепо лівого поставив...
Юрій Показати IP 12 Червня 2019 17:23
Ні! Філарет дуже розумний! І хто більше платить, під того "дудку пляше" Філарет не очікував, що Порошенко програє другий тур. Зараз можна поміняти патріарха але він чомусь зраджує своїм інтересам! То або він постарів, або йому хтось більше заплатив. А Варфоломій, це задумка самого Філарета. І, повірте, через кожні п'ять років він буде міняти свою позицію!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus