USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Фізики створили прототип плаща-невидимця

8 Травня 2009 11:55
Американські вчені розробили матеріал, який робить поміщені під нього речі невидимими, – щоправда, поки що лише для спостереження в тепловому діапазоні. Але науковці впевнені, що ця робота допоможе створити справжній плащ-невидимець. Про це 8 травня повідомляють «Волинські Новини».
Якщо спостерігати за зразком, виготовленим дослідниками з Корнельського університету, в тепловому діапазоні, здається, ніби світло відбивається від рівної площини, хоча насправді в одному місці поверхня була зігнута, – пише сайт ТСН.
Зробити об’ємний об’єкт плоским можна і спеціальним забарвленням, але такий ефект буде помітний лише при спостереженні з певної точки. Матеріал, зроблений фізиками, здається рівним з усіх боків: немов під ним нічого не немає.
Як зазначають вчені, досягти такого ефекту вдалося за рахунок мікроскопічних, заввишки всього в 50 мікрометрів, кремнієвих стовпчиків на кварцовій поверхні. Хоча сам по собі кремній і тим більше кварц не роблять матеріали невидимим, дослідники змогли за допомогою створеної структури змінити форму світлових хвиль.
Досліди вчених дозволяють говорити про можливість появи матеріалу, за допомогою якого можна буде приховувати предмети при звичайному освітленні. Щоправда, поки що до практичної реалізації – як у фантастичних фільмах – порівняно далеко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus