USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ФРН планує скоротити витрати на зброю Києву, – ЗМІ

4 Грудня 2023 09:15
Німеччина має намір скоротити свій внесок у Європейський фонд миру (EPF), який використовується для військової допомоги Україні.

Як повідомляє The Daily Telegraph з посиланням на конфіденційні документи, Берлін вважає, що фонд має враховувати мільярди військової допомоги, які він надсилає Києву в рамках двосторонньої співпраці.

Зазначається, що з моменту вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року EPF надав Києву озброєння на суму 4,5 млрд євро та навчив 34 тисячі українських військових у рамках місії ЄС.

Читати ще: Польща вже передала Україні 18 самохідних гаубиць Krab

Також у документі представники Німеччини зазначають: «Військова підтримка України може бути надана або через фінансові внески до Українського фонду в EPF, або у вигляді прямих постачань військового обладнання Україні». Нині Німеччина є найбільшою економікою ЄС та вносить чверть коштів у EPF. У листопаді німецька влада пообіцяла подвоїти військову допомогу Україні в 2024 році, затвердивши пакет у розмірі 8 млрд євро.

Однак Німеччина часто скаржилася на те, що держави-члени блоку зловживають схемою EPF, відправляючи стару зброю в Україну та використовуючи відшкодування для модернізації своїх збройних сил.

Позиція Берліна викликала побоювання серед європейських столиць, що канцлер Олаф Шольц може завадити майбутнім спробам ЄС підтримати боротьбу України проти російського вторгнення. В окремому документі, на який посилається The Daily Telegraph, Франція пропонує призупинити постачання зброї із запасів держав-членів і натомість сконцентруватися на «спільній закупівлі» військової допомоги у європейських виробників зброї. До цього єдиним супротивником створення фонду був прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Влада Угорщини пропонувала робити внески до EPF на добровільній основі.

Читати ще: США надали новий пакет допомоги Україні: що до нього увійшло

2 грудня Україна одержала пакет військової допомоги від ФРН. До нього увійшли тисячі артилерійських снарядів 155 мм та партію патронів до снайперських гвинтівок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мамба Показати IP 4 Грудня 2023 11:00
Спочатку всі *партнери* були в шоколаді, зараз потрохи ентузіазм падає. А що з цього приводу думає наше *керівництво* держави?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus