USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Гендерна чутливість: боротьба зі стереотипами та «чоловічими» професіями у ЗМІ

28 Вересня 2017 20:02
За індексом гендерної чутливості українських медіа волинські ЗМІ посіли друге місце серед 22 досліджуваних областей України з показником у 36 %. Ситуація із залученням коментарів експерток, присвяченням матеріалів героїням, вживанням у текстах фемінітивів, а також боротьбою зі стереотипами та сексизмом, особливо у друкованих періодичних виданнях, своєю чергою, бажає бути кращою.

Про це йшлося під час підсумкової медіа-кав’ярні з питань гендерної чутливості волинської журналістики в Луцьку 28 вересня.

Координаторка Волинського прес-клубу, керівниця проекту «Гендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики» Богдана Стельмах розповіла, що для визначення рівня гендерної чутливості медіа України моніторингова група дослідила більше 180 тисяч матеріалів друкованих ЗМІ та інтернет-ресурсів (по 110 видань) у 22 областях (окрім Донецької, Луганської областей та Криму).

Було проаналізовано, зокрема, наявність у журналістських матеріалах коментарів експерток із різних сфер діяльності (від політики до спорту), присвячення текстів героїням, вживання виданнями фемінітивів, а також випадки допущення гендерних стереотипів і сексизму.

«Ми хотіли з’ясувати, наскільки регіональні ЗМІ дотримуються гендерного балансу та в яких сферах», – відзначила Богдана Стельмах.
«Можемо скільки завгодно говорити про те, що жінки-політики менше представлені в медіа та рідше коментують ситуації, так само, як і жінки в економіці, освіті… Але ми не мали підстав сказати, що це дійсно відбувається в межах усієї країни, області, тому вирішили провести таке дослідження», – розповіла гендерна експертка, експертка проекту «Гендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики» Оксана Ярош.
Та додала, що моніторинг відбувався у два етапи – у лютому та серпні. Пізніше було виведено середні показники для окремих областей.
Окрім «звичного» використання чоловічих найменувань для представлення жінок (наприклад, професор, фотограф, керівник тощо), моніторингову групу вразила значна кількість випадків домінування в статтях гендерних стереотипів або ж наявність упереджених ілюстрацій, зокрема в рекламних текстах.

Як зауважили експертки, значною мірою це також наслідок розподілу суспільства на жіночі та чоловічі сфери. Адже поряд із суто «чоловічими» галузями (водій, політик, міністр тощо), існують і лише «жіночі» (медична сестра, вихователька, прибиральниця та інші).

Відзначимо, що, відповідно до результатів проекту «Гендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики», Інформаційне агентство Волинські Новини зайняло другу сходинку за рівнем гендерної чутливості серед найрейтинговіших онлайн-ресурсів області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus